Tomtens 10 bästa förmånstips för globala arbetsgivare

Senast uppdaterad: 2023-01-116 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Jultomten är inte bara en mysig farbror som ser till att alla snälla barn får julklappar. Han är framför allt högsta ledare för en multinationell organisation med mängder av medarbetare utspridda över hela världen. Självklart vill Tomten vara en attraktiv och omtänksam arbetsgivare. Vilka personalförmåner erbjuder han sina nissar och renar för att stötta deras välmående, underlätta deras work-life balance och hålla motivationen uppe under den hektiska högsäsongen? Och vad önskar sig Tomtefar själv i julklapp?

Precis som många andra globala arbetsgivare brottas Tomten med utmaningarna att kunna kommunicera effektivt till en utspridd personalstyrka och skapa sammanhållning i en multinationell organisation. Han vill erbjuda ett attraktivt utbud av lokala förmåner i olika länder, men samtidigt se till att alla nissar och renar känner sig som ett enda team – oavsett var i världen de jobbar. För att säkerställa att förmånsutbudet verkligen motsvarar medarbetarnas behov, och samtidigt innehåller unika inslag som speglar verksamheten och stärker arbetsgivarvarumärket, använder sig Tomten av en förmånsstrategi. Häng med i nedräkningen av de tio viktigaste förmånerna för Tomtens och hans team!

tomtens-formanstips-1

Tomtens topp 10 tipp-tapp-tips på förmåner inför julsäsongen:

10. Friskvårdsbidrag

Att dra tomtens släde kräver både styrka och kondition. Med ett generöst friskvårdsbidrag – en av Sveriges pouläraste skattefria förmåner – kan renarna träna hela året inför den stora utmaningen. Och om en och annan ren behöver bryta en dålig vana för att komma i form kan bidraget också användas till bland annat rökavvänjning. Självklart kan friskvårdsbidraget också nyttjas för digitala hälsotjänster, som till exempel träningspass online eller mindfulness-appar. Online och utomhus är för övrigt två tydliga träningstrender under pandemin.

forman-matkassar

9. Hemleverans av matkassar

Det är inte alltid lätt att få livspusslet att gå ihop i julstöket. Rabatt på matkassar som levereras hem till dörren är en omtyckt förmån – inte minst bland småbarnsföräldrar (även om de fortfarande får koka tomtegröten till sina små nissar själva). Tomtefar vill självklart ge medarbetarna bättre work-life balance.

8. Vaccinationer & sjukvårdstester

Säsongsinfluensan kan verkligen ställa till det i tomteverkstan. Tänk om alla nissar skulle behöva vara hemma samtidigt? Med digitalt bokningsbara vaccinationer och sjukvårdstester blir det enklare att hålla hela styrkan frisk och kry.

7. Bildskärmsglasögon

Idag är önskelistorna digitala och skickas via mejl. Det innebär många timmar framför skärmen för den som ska läsa, vilket förstås ger rätt till synundersökning och vid behov även bildskärmsglasögon – allt bekostat av arbetsgivaren. Vilken tur att även detta kan hanteras digitalt numera, så att Tomten och hans HR-team sparar både tid och pengar.

6. Försäkringar

Att flyga med en tungt lastad släde eller ta sig ner i skorstenar är inte helt riskfritt. Genom att erbjuda ett väl sammansatt utbud av försäkringar via jobbet ger Tomten sina medarbetare större ekonomisk trygghet inför oväntade händelser.

5. Flexibel mobilitetsbudget

Cykel, släde, förmånsbil eller kollektivtrafik? Att ge varje medarbetare en flexibel förmånspott att spendera på det transportmedel som passar dem bäst är populärt i bland annat Nederländerna. Tomten uppmuntrar förstås sina medhjälpare att välja klimatsmarta alternativ – ett klokt sätt att använda förmåner som ett verktyg för hållbara resor.

4. Klimatkompensation

De senaste årens klimatdebatt har ju satt ytterligare fokus på våra resor och de koldioxidutsläpp de genererar. Frågan är extra viktig för de yngre generationerna, som helst väljer en arbetsgivare som matchar deras egna värderingar. Tomten gör därför klokt i att lyssna på vad generationsforskningen säger om unga i arbetslivet och erbjuda klimatkompensation som personalförmån för att locka till sig talanger ur Generation Z. Hans egen släde drivs förstås av klimatneutrala renkrafter.

3. Stugor & semesterlägenheter

Många större bolag i Sverige erbjuder sina anställda möjlighet att boka övernattningar i företagets egna stugor eller semesterlägenheter till förmånliga priser. Tomtefar och Tomtemor vilar gärna upp sig i en mysig fjällstuga efter den hektiska julruschen. Extra smidigt att kunna boka online, såklart.

2. Extra ledighet

Ibland behöver man tid att vila upp sig ordentligt – särskilt efter en intensiv högsäsong. Om nissarna jobbar övertidstimmar i tomteverkstan inför julen kan de växla in dem mot extra semesterdagar att ta ut längre fram. I exempelvis Tyskland är det också vanligt att erbjuda arbetstidskonton där medarbetarna på olika sätt kan tjäna in tid som kan tas ut som en längre sammanhängande ledighet, eller till och med tidigare pension.

1. Julklapp

Vad är juligare än en julklapp? För att alla ska få något de verkligen vill ha låter tomten sina renar och nissar själva välja sin personliga gåva ur ett brett utbud online. Sedan levereras paketet hem till var och en i god tid före jul. Tomten vill vara extra generös i år, och har såklart full koll på möjligheten att ge en extra tillfällig skattefri gåva som infördes under 2020.

julformaner-1

 

Vad önskar sig självaste Tomtefar i julklapp?

Rätt personalförmåner hjälper alltså Tomten att hålla ruljangsen igång med nöjda och motiverade medarbetare. Men vad vill han själv ha i julklapp? Svaret finns i den här videon:

 

Tomten önskar sig alltså samma sak som alla andra globala arbetsgivare med en utspridd personalstyrka: en medarbetarportal som kan engagera de anställda var och när som helst, och som självklart också finns som app i mobilen. Där kan varje medarbetare se hela värdet av allt som ingår i anställningen, samtidigt som Tomten får full koll på alla förmånsbeställningar med en global HR-dashboard. Dessutom kan han hålla hela styrkan uppdaterad med hjälp av effektiv medarbetarkommunikation.

Nu kanske vän av ordning frågar sig: Vad har vi på Benify egentligen för källor på vad tomten önskar sig i julklapp, eller vilka förmåner han erbjuder sina nissar och renar? Tja, i ärlighetens namn har vi främst gått på magkänsla denna gång.

Men om du är sugen på lite faktabaserad läsning om vilka förmåner som prioriteras av helt vanliga medarbetare har vi ett tips som baseras på en gedigen undersökning med cirka 5000 deltagare. Varför inte ladda ner Förmåns- & engagemangsrapporten och läsa över jul- och nyårshelgen?

FÖRMÅNS- & ENGAGEMANGSRAPPORTEN