Skattefri coronagåva blev tackgåva som personalförmån

Senast uppdaterad: 2020-07-023 min read time

Prenumerera på vår blogg

Våren 2020 liknade inte någon annan, och när sommaren tog vid ville många arbetsgivare visa sina medarbetare lite extra uppskattning. Från 1 juni och året ut fanns möjlighet att erbjuda en tillfällig skattefri gåva till personalen. I Benifys plattform utvecklades denna ”coronagåva” till en helt ny personalförmån, som först fick namnet ”sommargåva” och inför hösten döptes om till "tackgåva".

I coronakrisens spår efterfrågade många arbetsgivare nya sätt att tacka sina anställda för imponerande insatser i en tuff tid. Samtidigt ville man från politiskt håll göra insatser för att stötta landets hårt prövade näringsliv. Efter en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna fick arbetsgivare möjlighet att ge sina medarbetare en skattefri gåva värd upp till 1000 kronor per anställd – utöver de övriga gåvor (däribland julklapp) som redan tidigare varit godkända som skattefria förmåner. Beslutet gällde från 1 juni för gåvor som lämnades till och med 31 december 2020.

erik-nordin-benifyStort intresse för nya skattefria gåvan

Bland arbetsgivare som erbjuder förmåner via Benify har intresset för den nya gåvan varit stort. Även medarbetarna uppskattade initiativet: När 2020 gick mot sitt slut hade hela 30 000 personer beställt den nya förmånsgåvan genom Benifys plattform.

– När nyheten om regeringens beslut kom hörde flera av
våra kunder av sig till oss och ville erbjuda detta till sina medarbetare, säger Erik Nordin, affärsutvecklare i Benifys förmånsteam. 

Full frihet för medarbetarna att välja gåva

För att möta efterfrågan inledde Benify ett samarbete med presentkortsföretaget Zupergift – och la i en extra växel i utvecklingsarbetet. Resultatet blev en integrerad lösning där medarbetarna via sin Benify-portal fick en personlig voucher-kod, laddad med värdet som arbetsgivaren valt att erbjuda i gåva. Voucher-koden kunde sedan spenderas fritt i Zupergifts breda utbud, med allt från nätbutiker inom mode och elektronik till populära streamingtjänster. Medarbetarna behövde inte spendera hela summan på en gång, eller hos samma leverantör.

sommargava

Rabatterat pris och minimal administration

All administration kring kostnaderna hanterades av Benify, och arbetsgivarna debiterades bara för de medarbetare som nyttjat gåvan. Via Benify fick arbetsgivaren dessutom 5% rabatt på Zupergifts pris. Det innebär att om arbetsgivaren erbjöd en gåva för 1000 kr per anställd behövde de bara betala 950 kr per gåva.

– Julklappen har länge varit en av våra mest uppskattade personalförmåner, så jag är inte förvånad över att den nya tackgåvan blev så populär. Jag är glad att vi fick till ett så bra samarbete med Zupergift, och kunde lösa de tekniska bitarna så pass snabbt, säger Erik Nordin.


Tips! Under taggen personalförmåner här på bloggen hittar du fler inlägg om populära förmåner.

Och om du är nyfiken på hur det fungerar att erbjuda förmåner via vår plattform kan du enkelt  boka en personlig genomgång via länken nedan.

Boka demo