Som en följd av den pågående pandemin ökar även riskerna för andra typer av ohälsa. För att motverka detta har Benify gått samman med fyra leverantörer för att erbjuda ett samlat paket inom digital hälsa. I det här inlägget får du möta tre av leverantörerna, som ger handfasta tips för ett ökat välmående under den rådande situationen.
– I samband med covid-19 ser vi en ökad efterfrågan på förmåner som kan nyttjas hemifrån. Allt fler av våra leverantörer ställer också om sina erbjudanden för att de ska kunna nyttjas online. För att synliggöra de här förmånerna lite extra har vi tagit fram en egen online-kategori i vår plattform. Där hittar man numera alla förmåner som man kan ta del av digitalt och som underlättar vardagen i det rådande läget, förklarar Nathalie Eliasson, som är affärsutvecklare inom hälsa och välmående på Benify.
Nathalie och hennes kollegor i Benifys förmånsteam har dessutom tagit hjälp av fyra förmånsleverantörer inom digital hälsa för att skapa ett sammansatt paket med syfte att förebygga långsiktig ohälsa i pandemins spår. Över en miljon människor med tillgång till en Benifys plattform via sin anställning får därmed tillgång till fina erbjudanden på digitala hälsotjänster.
En av de fyra leverantörerna är Braive, som har tagit fram ett KBT-program särskilt inriktat mot corona-relaterad oro. Braives chefspsykolog Henrik Haaland Jahren intervjuas i det här blogginlägget om hur vår mentala hälsa påverkas under pandemin.
De övriga tre leverantörerna – Yogobe, Trion (tidigare PT Online) och Aumla – kan du möta här nedanför, där de delar med sig av sina tips för att upprätthålla en god hälsa i en ny och utmanande vardag.
Bättre balans med Yogobe
Yogobe är en videobaserad digital plattform som möter mental och fysisk ohälsa med verktyg och program inom bland annat yoga, mindfulness, meditation, stress- och oroshantering, psykologi, andningsövningar, avslappningsträning samt pilates, löpning och rörelseträning för specifika behov och livssituationer. I plattformen finns totalt ca 1 700 videor med 75 experter.
Hur kan yoga, meditation och mindfulness bidra till en bättre hälsa under pandemin?
– En ny studie från Harvard Medical School kring vad som kan dämpa oro och ge bättre hälsa under coronapandemin slår fast att yoga, meditation, mindfulness och andningsövningar har stor effekt. Studien bekräftas även av svenska forskare och Yogobes experter. Att fysisk träning stärker vår hjärna är vedertaget, men man kan idag också visa på stora positiva psykiska effekter av enkla övningar som andning och avslappning. De stärker vårt nervsystem, förbättrar syresättning av blodet och ger bättre sömn. Kortfattat kan man säga: har du inte provat redan bör du göra det nu, säger Yogbes vd och grundare Peter Munteanu.
Har du några enkla tips för mer energi och mindre oro i vardagen?
- Sitt stilla eller ligg ner. Andas in genom näsan, fyll hela lungorna med luft och försök att få ner andningen i magen. Att djupandas skapar lugn redan efter någon minut.
- Lyssna på guidad avslappning och meditationer. När du vänder blicken inåt får du en klarare bild av den yttre världen och kan hantera din situation lättare.
- Fyll på din energi med rörelse. Så lite som 15 minuter om dagen ger stor effekt.
- Var utomhus. Frisk luft ökar välmåendet och utomhus kan man fortfarande umgås med rekommenderat avstånd. Promenader i naturen stärker dig.
Träna hemma med Trion
Träningsappen Trion (f.d. PT Online) innehåller mängder av olika träningspass för en roligare och effektivare träning även bortom gymmet.
– Appen ger dig ett anpassat träningsprogram som du vägleds igenom med hjälp av beskrivningar och instruktionsfilmer för varje övning. Innan du startar ett pass får du välja vilket tillbehör du har tillgång till, som till exempel gymutrustning, powerband eller bara kroppsvikt. På så sätt kan du träna när och var du vill, säger Tom Liljefors, vd på Trion.
Har du tips på övningar som man kan göra hemma?
- Ankle biters: Ligg på rygg med böjda ben och fötterna placerade några decimeter från rumpan. Lyft övre delen av ryggen så att skuldrorna inte nuddar marken och gunga sedan från sida till sida. Håll upp armarna från golvet och försök nå vristen på den sida du gungar mot. Pressa ryggslutet mot marken under hela rörelsen så att du inte svankar.
- Around the world: Skjut tillbaka höften och böj lätt på knäna så att du lutar dig framåt. Lyft armarna uppåt så att de hamnar ovanför huvudet. För armarna utåt sidorna i en båge bakåt så att de till slut hamnar vid eller ovanför rumpan. För sedan armarna tillbaka uppåt mot huvudet. Upprepa rörelsen flera gånger i ett långsamt tempo och tänk på att hålla armarna utsträckta och spänna magen så att du inte svankar.
- Knä till armbåge med handduk: Använd två små handdukar. Ställ dig i en armhävningsposition med fötterna på varsin handduk. För ena knät framåt diagonalt mot den motsatta armbågen och sedan tillbaka till utgångsläget. Byt sedan ben och upprepa rörelsen på andra sidan. Kan göras i både snabbt och långsamt tempo.
Vad vill du ge för träningstips till den som sitter still mer än vanligt just nu, och har tappat vardagsmotionen?
– Börja litet! Får du inte till ett helt pass kan du göra en eller två övningar flera gånger under dagen. Prova exempelvis att göra 30 ankle biters, 10 around the world och 30 sekunders knä till armbåge med handduk 3 gånger om dagen. Det tar inte mer än 3 minuter per gång, men hjälper till att aktivera kroppen och motverka flera av stillasittandets negativa effekter. Du kan också utmana dig själv eller en kompis att göra 10–20 armhävningar varje vaken timme under dagen. Kom ihåg att 5–10 minuters träning om dagen är mycket bättre än ingen träning alls, säger Tom.
Optimera hemmakontoret med Aumla
Aumla erbjuder olika online-baserade program för hälsa och välmående. Programmet Det optimala hemmakontoret är särskilt utformat för att öka effektiviteten och arbetsglädjen för den som jobbar hemifrån.
– Programmet består av enkla och effektiva rörelseövningar (3–5 minuter), övningar för styrka och återhämtning (10–20 min), tips och inspiration för hur du kan planera och optimera din dag och exempel på upplägg för sex veckor som du enkelt kan följa, säger Aumlas grundare Miriam Sundholm.
Hur skulle du beskriva ett optimalt hemmakontor?
– Det optimala hemmakontoret får dig att trivas och må bra. Du har givande möten och känner en social gemenskap med dina kollegor, även om era interaktioner sker online. Dessutom tar du vara på möjligheten att planera din dag så som det passar dig bäst. Du lägger in pauser och träningspass som ger dig fokus och energi. På så vis skapar du en miljö där du kan vara ditt bästa jag, säger Miriam.
Vilka är dina 3 bästa tips för ett bättre hemmakontor?
- Skapa variation under dagen, till exempel genom att byta arbetsställning (stå/sitt) eller arbetsplats (köket/vardagsrummet)
- Träffa dina kollegor på virtuella fikapauser
- Promenera eller gör några ben-böj på möten då du inte behöver datorn
Vill du ha mer inspiration för en bättre hälsa i arbetslivet? Läs gärna fler inlägg taggade med företagshälsa här på bloggen.