Friskvård och träning - trender under pandemin

Senast uppdaterad: 2022-04-215 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Träningsbranschen har drabbats hårt av coronapandemins följder. Samtidigt har ändrade vardagsvanor, social distansering och ökad oro satt medarbetarnas fysiska och psykiska välmående ännu högre på arbetsgivarnas agendor. I det här inlägget berättar Jonas Lissjanis, produktchef på friskvårdskedjan Actic, hur företaget har ställt om för att vara fortsatt relevanta för arbetsgivare och privatpersoner i en annorlunda tid.

Benify samarbetar med en mängd olika leverantörer som kostnadsfritt kan visa upp sina tjänster i vår plattform, utan att Benify tar ut några avgifter eller provisioner. I gengäld kan vi erbjuda våra användare förmånliga rabatter så att de till exempel kan få mer friskvård för sitt friskvårdsbidrag.

Friskvård är inte bara den största förmånskategorin i Benifys plattform. Det är också den kategori som har påverkats mest av coronapandemin, när rekommendationer om social distansering har gjort det svårt att nyttja populära tjänster som massage och gruppträning. Detta har inneburit utmaningar i att ställa om – både för arbetsgivare som vill fortsätta stötta personalhälsan och upprätthålla hållbara medarbetare i en utmanande tid, och för friskvårdsleverantörer som har behövt anpassa sitt utbud efter de förändrade förutsättningarna.

trender-halsa

Actic: en långsiktig Benify-partner inom friskvård och hälsa


Jonas-Lissjanis-ActicFriskvårdskedjan Actic har anläggningar över hela Sverige och har funnits med som leverantör i Benifys plattform sedan 2005. Här nedan berättar produktchefen Jonas Lissjanis om hur företaget har fått anpassa sin verksamhet under coronapandemin, hur arbetsgivare uppmuntrar personalen att träna, vilka träningsformer som har varit populärast under 2020 och vilka trender han ser framåt.

 

 

Varför är det viktigt för Actic att finnas med i Benifys plattform?

– Med vår vision om ett friskare samhälle genom träning så ser vi det som en självklarhet att finnas med på Benifys plattform, där arbetsgivare kan hjälpa sina anställda att komma igång med träningen. Det är ett också ett smidigt sätt för oss att ge många fler människor möjlighet att ta del av vårt utbud inom gym, bad och gruppträning. Det har dessutom aldrig varit viktigare att träna än vad det är nu, när pandemin har lett till ändrade vanor i vardagen, som till exempel att fler jobbar hemifrån.

Actic-Benify-platform

Brukar ni märka av ett ökat tryck de tider på året när många får nytt friskvårdsbidrag, eller när det gamla är på väg att förfalla?

– Vi ser att en övervägande del av alla som nyttjar sitt friskvårdsbidrag gör det under årets sista kvartal.

På vilket sätt har ni ställt om er verksamhet under coronapandemin?

– Redan i början av mars så tillförde vi extra resurser för städning och hygien generellt över hela kedjan i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har även minskat antalet platser på våra gruppträningsklasser och stängt av varannan spinningcykel och konditionsmaskin för att möjliggöra avstånd mellan våra medlemmar. När det gäller vårt träningsutbud så valde vi att tidigarelägga all vår planerade utomhusträning i våras. För att göra det möjligt för fler att kunna träna utomhus så har vi även tillfört ytterligare gruppträningsklasser och skapat nya träningskoncept för utomhusträning. 

Vilken typ av träning har varit mest populär bland Actics medlemmar under pandemin?

– Vi har sett ett rejält ökat tryck på våra utomhusklasser. Även många företag har valt att ta hjälp av oss för att få fler av sina anställda att fortsätta träna trots nya vanor med distansarbete. Många brukar ju passa på att träna i anslutning till jobbet, så när man jobbar på distans har man kanske inte lika nära till sin ordinarie träningsanläggning. 

grupptraning

Vad ser ni för träningstrender den närmaste framtiden?

– Vi ser en fortsatt utveckling när det gäller utomhusträning, men också att den digitala träningen har en stark trend uppåt. Därför kommer vi att från början av 2021 satsa rejält på att göra det möjligt för företag att erbjuda sin anställda mer träning online. Detta kommer självklart också att finnas tillgängligt för Benifys användare.

Vad kan arbetsgivare göra för att få personalen att röra på sig mer?

– Vi ser att fler och fler företag tar sin personals hälsa på större allvar, vilket är väldigt glädjande. Många av de företag som vi hjälper i friskvårdsarbetet väljer att erbjuda sin personal gemensam träning i grupp. Vissa av dessa har dessutom tagit steget att göra träningen ’obligatorisk’ på arbetstid. En annan tydlig trend är att allt fler företag har hoppat på de olika företags- och rörelseutmaningar som vi erbjuder. Många arbetsgivare väljer också att ge sin personal digitala verktyg, såsom träningsprogram, för att lättare komma igång med träningen.

Vilka positiva effekter kan det ge på sikt att uppmuntra medarbetarna att vara fysiskt aktiva?

– Vi är övertygade om att företag som aktivt arbetar för att sin ge sin personal möjlighet till mer träning får en piggare, friskare personal som skapar starka band och bygger mer sammansvetsade grupper.