Framtidens förmåner: trenderna att hålla koll på inför 2021

Senast uppdaterad: 2022-05-118 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Vilka blev de hetaste nya personalförmånerna 2020 och vad är på gång inför 2021? I det här inlägget konstaterar vi att coronapandemin redan har gett upphov till flera nya förmåner som inte fanns tidigare. Vi tar också en titt i spåkulan för att se vilka förmåner som förväntas bli viktigast längre fram i tiden.

Utvecklingen av personalförmåner följer medarbetarnas behov och preferenser, som skiftar i takt med att nya generationer gör sitt intåg på arbetsmarknaden. Generationsskiftet är dessutom tätt sammankopplat med den tekniska utvecklingen. Yngre medarbetare förväntar sig samma digitala nivå på jobbet som på fritiden, där de är vana att kunna fixa det mesta i med en app i mobilen.

Politiska beslut har också stor effekt på vilka förmåner som arbetsgivare erbjuder sina medarbetare. Att friskvårdsbidraget är en så självklar del av förmånsutbudet i Sverige idag hänger förstås ihop med att det har varit en skattefri förmån i mer än 20 år. Även tjänstebilen vore förmodligen betydligt mindre populär om den inte vore så skattemässigt förmånlig.

Kort sagt: när samhället förändras följer personalförmånerna med. Det märktes inte minst under det omvälvande året 2020.

Pandemins effekt på utbudet och nyttjandet av personalförmåner

Coronapandemin har påverkat vår tillvaro på en mängd olika sätt. Två tydliga effekter, som hänger ihop med varandra, är den påskyndade digitaliseringen och att fler arbetsgivare låter sina medarbetare jobba hemifrån, vilket du kan läsa mer om i vår rapport om hur HR-arbetet har påverkats av pandemin 2020. Om gränserna mellan arbete och privatliv var suddiga redan innan pandemin så är det inget mot vad de är nu. Detta ställer både medarbetare och arbetsgivare inför nya utmaningar, vilket också leder till att man efterfrågar nya typer av förmåner.

Distansjobbande medarbetare på forskningsinstitutet RISE erbjuds till exempel en pott pengar för att förbättra arbetsmiljön i hemmakontoret. I Nederländerna har man gått steget längre och beräknat ett schablonbelopp så att arbetsgivarna kan stå för hemmajobbarnas ökade kostnader för el, vatten, kaffe, te och toalettpapper.

Än så länge har Benify inga planer på en toalettpappersförmån, men visst har den sociala distanseringen och det ökade hemmajobbandet märkts även i vår plattform. Förmåner som biobiljetter, kollektivtrafikkort, lunchsubventioner och massage på jobbet beställdes något mindre 2020 jämfört med 2019, medan vi såg en ökning inom tjänster kring graviditet. De populära friskvårdsbidragen användes oftare till träning utomhus eller online istället för inomhusträning på gymmet. Arbetsgivarna efterfrågade nya sätt att stötta personalen och bibehålla hållbara medarbetare. Och självklart tillkom flera helt nya tjänster. I listan nedan ser du några exempel.framtidens-förmåner

5 nya förmåner i Benifys plattform 2020

Vaccination & sjukvårdstester

Förmåner inom sjukvård placerar sig högt på topplistan över viktiga förmåner för medarbetare. Sedan 2020 kan arbetsgivare ge sina medarbetare möjlighet att boka flera nya vaccinationer och sjukvårdstester, inklusive antikroppstester för covid-19, till förmånliga priser via Benifys plattform.

Ny tillfällig skattefri gåva

Många arbetsgivare ville ge sin personal något extra för att visa uppskattning efter våren 2020. I Benifys plattform blev den nya tillfälliga skattefria ”coronagåvan” (som gäller t.o.m. 31 december 2020) till en flexibel tackgåva som enkelt kunde beställas online.

Digitalt KBT-program mot covid-19-relaterad oro

Med det specialutformade KBT-programmet Mentalt Stark genom covid-19 ville Benify tillsammans med vår samarbetspartner Braive ge fler människor verktyg att hantera den oro och stress som följde i pandemins spår. Läs gärna mer i vår intervju med Braives chefspsykolog om pandemins effekter på den mentala hälsan.

Flexibel hyra av ergonomiska möbler till hemmakontoret

Tack vare de senaste årens digitala utveckling gick omställningen relativt smidigt när rekordmånga svenskar ställde om till att jobba hemifrån våren 2020. Däremot var de ergonomiska förutsättningarna sällan de bästa, med strykbrädor som ståbord och hårda köksstolar. En uppskattad nyhet i Benifys plattform 2020 blev möjligheten att låta medarbetare hyra ergonomiska kontorsmöbler månadsvis till förmånliga priser.man-working-from-home-laptop

Digitala nybörjarkurser i golf

Sedan golf godkändes som skattefri friskvårdsaktivitet 2018 kan medarbetare använda sitt friskvårdsbidrag till greenfees, medlemskap och kursavgifter – något som blivit extra populärt under pandemin. Efter att två nya samarbetspartners inom golf anslutit sig till Benifys plattform under 2020 kan våra användare nu välja mellan rabatterade erbjudanden från totalt sex olika leverantörer. Flera av dessa erbjuder digitala nybörjarkurser för att ta grön kort online.

3 förmånsområden i fokus under 2021

viktor-hakansson-benify

En som har följt de senaste årens utveckling inom förmånsområdet på nära håll, och dessutom varit med om att driva den framåt, är Viktor Håkansson, Head of Benefits på Benify. Vad kommer han och hans förmånsteam att lägga störst fokus på under 2021?

Hälsa & välmående

– Vi fortsätter att utveckla digitala tjänster för bättre fysiskt och mentalt välmående, geografiskt oberoende så du når dem var du än befinner dig. Men även nya friskvårdsförmåner inom till exempel padel och fiske är på gång.

Hushållsnära tjänster

– Utbudet av förmåner för hemmet och work life balance växer. Vi tar in fler alternativ inom exempelvis städning och leverans av mat till dörren, men även streamingtjänster till bättre villkor för hemmamyset.

Hållbarhet

– Det här förmånsområdet är inte lika etablerat som de andra två ännu, men vi fortsätter att lägga till nya tjänster och erbjudanden till den grund som finns. Vi jobbar nära både marknaden och vårt eget Hållbarhetsråd för att under året tillgängliggöra tjänster som ger tillbaka till samhället och tar större hänsyn till klimatet.

hallbarhet-tar-du-taget-i-sommar

 

3 förmånstrender att hålla koll på framöver

Vad ser Viktor för trender inom förmånsområdet på lite längre sikt? Här nedan presenterar han tre områden som han spår kommer att få större fokus i arbetslivet de närmaste åren.

Klimat & miljö

– Redan idag ställs det höga krav på arbetsgivarna i dessa frågor, inte minst från medarbetarna. Klimatfrågan kommer att fortsätta växa framöver och bli en ännu mer central del av arbetsgivarvarumärket, liksom i erbjudandet till medarbetaren i form av till exempel hållbart resande. På sikt kommer den klassiska bensindrivna förmånsbilen att fasas ut för att ge plats åt mer klimatsmarta alternativ.

Hälsa

– Vi ser ett fortsatt fokus på personalhälsa, vilket förstås är en ren win-win. Min spaning är att arbetsgivare i större utsträckning än idag kommer att belöna medarbetare som aktivt jobbar för att förbättra sin hälsa. Till exempel skulle arbetsgivare kunna följa faktiska hälsodata digitalt och motivera till en mer hälsosam livsstil med belöningar såsom billigare försäkringar, bonusar eller mer ledighet.

Socialt ansvar

– Synen på vad som ger hög status har förändrats. Att värna sin tid och sitt privatliv, och att kunna ge tillbaka till samhället, blir viktigare än pengar. Vårdanställda får mer credd än dem som jobbar i finansbranschen. Värderingar blir allt viktigare när människor väljer arbetsgivare, vilket kommer att leda till att det blir medarbetarna snarare än ledningsgruppen som styr bolagens riktning. De arbetsgivare som kommer att kunna locka de bästa talangerna framöver är de vars affärsidé eller syfte går ut på att lösa olika samhällsproblem.


Är du nyfiken på vilka förmåner som prioriteras högst av medarbetare i olika åldrar? Och hur digitala verktyg i arbetslivet påverkar nöjdhet och engagemang? Missa inte Förmåns- & engagemangsrapporten, som bygger på en undersökning med 5000 anställda. Ladda ner den gratis idag via länken här nedanför.FÖRMÅNS- & ENGAGEMANGSRAPPORTEN