Efter lagändringen: så kan du erbjuda sjukvård som personalförmån

Senast uppdaterad: 2023-01-122 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Tidigare kunde arbetsgivare erbjuda olika typer av privat sjukvård som skattefria förmåner, vilka bekostades av de anställda genom bruttolöneavdrag. Den 1 juli 2018 infördes dock en förmånsbeskattning som gjorde privat sjukvård till en skattepliktig förmån. Nu har nya möjligheter öppnats för arbetsgivare som vill fortsätta erbjuda sjukvårdande förmåner till sina anställda.

I takt med de stigande ohälsotalen blir personalhälsa en allt viktigare fråga för dagens arbetsgivare. Förebyggande åtgärder och tillgång till rätt vård i tid minskar långtidsfrånvaron på arbetsplatsen, vilket gynnar såväl arbetsgivare som medarbetare. Att erbjuda förmåner som stöttar medarbetarna i livets olika skeden är också ett sätt att visa omtanke om sin personal – och bli attraktivare som arbetsgivare.

Som branschledande inom förmåner i Sverige vill vi på Benify självklart fortsätta kunna möta efterfrågan på sjukvårdsförmåner, även efter lagändringen. Sedan den 1 februari 2019 erbjuder vi därför förmånskategorin i en ny tappning.

privat-sjukvård-benify
Avdrag på nettolön istället för bruttolön

Det tidigare upplägget med bruttolöneavdrag innebar vissa skattemässiga fördelar som gjorde sjukvårdstjänsterna extra förmånliga för de anställda. I det nya upplägget bekostas förmånerna istället med avdrag från medarbetarens nettolön, till rabatterade priser från våra kvalitetssäkrade leverantörer. På så sätt blir kostnaden fortfarande lägre för medarbetarna än om de hade nyttjat samma tjänster utanför portalen. För de dyrare förmånerna finns också möjlighet till delbetalning.

  • IVF-/fertilitetsbehandling
  • Hälsoundersökningar
  • Synfelsbehandlingar
  • Överviktsoperation
  • Vård online
  • Naprapati & kiroprakti
  • Terapi & psykologstöd

Vill du erbjuda sjukvårdsförmåner till dina anställda?

För dig som redan använder Benifys portal: Hör av dig till din kontaktperson på Benify för att få mer information och koppla på de förmåner du vill erbjuda.

Är din arbetsplats inte ansluten till Benify ännu? Klicka här för att boka en kostnadsfri presentation av vår lösning.

Klicka här för att läsa om hur vår kund Conmore arbetar för att stärka personalhälsan.