Vad är bruttolöneavdrag?

Senast uppdaterad: 2019-11-014 minuters läsning

Prenumerera på vår blogg

Allt fler företag – inklusive många som finns med på listor över årets bästa arbetsplatser – har hittat nya sätt att skapa mervärde för sina anställda och samtidigt främja en hälsosammare balans mellan arbete och fritid. Många företag erbjuder därför sina anställda möjligheten att köpa skattefria förmåner som dras från bruttolönen, detta kallas också för löneväxling.

Ny teknik inom lön och förmåner gör det mycket lättare för arbetsgivare att integrera processen med sina lönesystem och externa leverantörer. Detta leder till att det också blir lättare för anställda att bläddra bland dessa förmåner och köpa dem via en personlig medarbetarportal.

Vad är skillnaden mellan bruttolön och nettolön?

  • Bruttolönen är den lön som arbetsgivaren betalar innan skatter, sociala avgifter och andra lönekostnader dras av. Denna summa står på en löntagares lönespecifikation och i skattedeklarationen. Det är denna summa man menar när man pratar om årsinkomst eller månadslön.

  • Nettolönen är beloppet som blir kvar efter att alla skatter, sociala avgifter och andra lönekostnader har dragits av.

Vilka bruttolöneavdrag är mest populära?

Benify är en global leverantör av förmånslösningar och hjälper kunder som Ericsson, IKEA, L'Oréal och Teva att erbjuda sina anställda ett brett utbud av moderna förmåner. Vi genomförde nyligen en studie där fler än 1100 HR-proffs fick frågan om vilka förmåner de uppskattar mest. Många uppgav populära vardagsförmåner som:

benify-friskvard-formaner

Se resultaten i sin helhet genom att ladda ner rapporten Top 10 Benefits gratis.

Vill du veta vilken förmån som ligger i topp? Ladda ner Employee Happiness Index 2018 gratis.

Vilka bruttolöneavdrag är vanligast?

Bruttolöneavdrag är i regel skattefria och bestäms av Skatteverket. Kriterierna för skattefria förmåner kan skilja sig mellan olika länder och beror ofta på värdet, syftet och/eller typen av förmån som erbjuds. Några vanliga bruttolöneavdrag är:

Varför erbjuder arbetsgivare bruttolöneavdrag?

Bruttolöneavdrag har många förmåner för både arbetsgivare och anställda. De är kostnadseffektiva för arbetsgivare, gör dyra tjänster billigare för anställda, och bidrar till en mer hälsosam balans mellan arbete och fritid. Bruttolöneavdrag har också konkreta affärsmässiga fördelar för arbetsgivare – förmånen bidrar till ett bättre employer brand och hjälper företag att attrahera och behålla topptalanger.

Vilka fördelar har bruttolöneavdrag?

  • Anställda får tillgång till en mängd förmåner, till exempel extra pension, pendling och andra tjänster. Kostnaden dras direkt från bruttolönen och resulterar i en lägre skattepliktig lön (vilket innebär att man betalar lägre inkomstskatt på sin månadslön).

  • Lägre lönekostnader (till exempel sociala avgifter och försäkringar) för arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan välja att ge tillbaka denna besparing till arbetsgivaren i form av en rabatt på förmånen.

Vad bör man tänka på innan man nyttjar sitt bruttolöneavdrag?

Bruttolöneavdrag har många fördelar men löntagare bör ändå överväga eventuella ekonomiska konsekvenser som regelbundna bruttolöneavdrag kan medföra. De påverkar inte bara nettolönen utan kan i vissa fall även påverka eventuella förmåner som man har rätt till.

Pensions- och försäkringsutfärdare (både offentliga och privata) beräknar flera saker utifrån bruttolönen, till exempel:

  • semesterlön

  • sjukpenning och/eller arbetslöshetsersättning

  • pension (både allmän pension och tjänstepension)

  • föräldrapenning

Det är viktigt att förstå alla ekonomiska konsekvenser innan man väljer att nyttja ett bruttolöneavdrag. På Benify gör vi det möjligt för arbetsgivare att skräddarsy tillgången till dessa förmåner utifrån lokala regler gällande lön, pension och försäkring – dessutom skickar vi ett personligt meddelande till varje anställd om bruttolöneavdraget kan medföra negativa ekonomiska konsekvenser.