7 personalförmåner du inte visste fanns

Senast uppdaterad: 2023-12-124 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Skogsbad, blodgivning och bilbyggarskola är kanske inte de första exemplen du tänker på när du hör ordet personalförmån. Men i den tuffa konkurrensen om medarbetarna gäller det att erbjuda något som sticker ut i mängden, och som berättar något om just er verksamhet. Läs om ett gäng otippade förmåner och inspireras. Förmåner kan vara mycket mer än du tror!

Grunden i en genomtänkt förmånsstrategi utgörs av de personalförmåner som är viktigast för de anställda, och som närmast har blivit hygienfaktorer på dagens arbetsmarknad. Tjänstepension och friskvårdsbidrag är två exempel. Nästa steg är att erbjuda förmåner som ses som en uppskattad bonus snarare än som ett måste, som till exempel sjukvårdsförmåner, tjänstebil eller förmåner inom work-life balance. Som arbetsgivare är det förstås också viktigt att hålla koll på reglerna för vad som kan erbjudas som skattefria förmåner.

Erbjud förmåner som verkligen sticker ut

Ett gediget utbud av såväl viktiga som uppskattade förmåner visar såväl befintliga som potentiella medarbetare att din organisation är en omtänksam arbetsgivare. Men för att verkligen sticka ut i konkurrensen om talangerna, och bygga en unik kultur, kan det behövas något mer. Något som berättar vad som gör just er arbetsplats olik alla andra – och som gärna kan kopplas till er kärnverksamhet eller värdegrund. På Benify brukar vi kalla det för X-faktor. Hur många av förmånerna i listan nedan kände du till sedan tidigare?

förmåner inte kände

7 förmåner att inspireras av

1. Skogsbad

Att vistas i naturen är avstressande och välgörande för både kropp och skäl. Vill man höja ambitionsnivån från en enkel skogspromenad så kan man erbjuda guidat skogsbad som friskvårdsförmån.

2. Klimatkompensation

Att klimatkompensera handlar om att beräkna koldioxidutsläpp från exempelvis resor eller hushållets energiförbrukning, och sedan investera i projekt som kan leda till en lika stor minskning av utsläpp i framtiden. Som arbetsgivare kan du uppmuntra medarbetarna till klimatkompensation genom att exempelvis stå för en del av kostnaden, eller matcha summan med en lika stor investering. Det ger en skjuts åt både hållbarhetsarbetet och arbetsgivarvarumärket.

3. Bilbyggarskola

Familjedagar och andra aktiviteter där även medarbetarnas anhöriga kan delta brukar vara populära – inte minst bland barn. Ett exempel där man kopplat aktiviteten till kärnverksamheten på ett snyggt sätt är Scanias bilbyggarskola, som är ett slags sommarläger där anställdas barn under en veckas tid bland annat får bygga en trampbil och delta i en trampbilstävling.

4. Stöldmärkning för cyklar

Med ISR-märkning kan man både avskräcka cykeltjuvar och spåra cykeln om den ändå skulle bli stulen. Som arbetsgivare kan du erbjuda medarbetarna rabatt på märkningen. Kanske kan det få fler att cykelpendla även om det saknas möjlighet till låst cykelparkering vid arbetsplatsen?

Mentorskap för anställda

5. Blodgivning

Det finns många sätt att bidra till samhället, och att lämna blod är ett av de konkretaste man kan tänka sig. Men kan blodgivning verkligen vara en personalförmån? Jodå, om du som arbetsgivare låter medarbetarna lämna blod under betald arbetstid. Ett enkelt sätt att uppmuntra till en livsviktig insats!

6. Mentorskap

Att hjälpa andra får också den som hjälper att må bra, men det kan vara svårt att hitta tid i vardagen. Därför är det positivt att allt fler arbetsgivare uppmuntrar sina medarbetare till att ägna ett visst antal arbetstimmar åt olika volontäruppdrag, som till exempel att bli mentor och förebild åt en person i tonåren.

7. Ladda elbil på jobbet

Vill du som arbetsgivare uppmuntra fler medarbetare att välja bort bensinbilen till förmån för elbil? Då är det smart att erbjuda laddstolpar på arbetsplatsen. Medarbetaren kan betala sin elförbrukning med nettolöneavdrag. Självklart kan du också bjuda på elen, men tänk då på att medarbetaren förmånsbeskattas på värdet.


Alla exempel ovan är förmåner som företag och organisationer erbjuder sina medarbetare via Benifys plattform. Är du arbetsgivare och vill börja jobba mer strategiskt med personalförmåner? Hämta guiden 5 steg till en framgångsrik förmånsstrategi för att komma i gång redan idag!

Hämta Guide