Förmånerna som ger bättre work-life balance

Senast uppdaterad: 2023-01-056 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Högre ersättning och bättre utvecklingsmöjligheter toppar, inte oväntat, listan över vad som får människor att vilja byta jobb. Att så många som 22% uppger bättre balans mellan arbete och fritid som anledning till att byta arbetsgivare är kanske mer överraskande. Vilka faktorer är egentligen viktigast för att uppnå en bra balans mellan arbete och fritid, och vilka kan du som arbetsgivare påverka?

Ett tydligt skifte har skett i synen på relationen mellan arbetsgivare och medarbetare, precis som när det gäller gränsen mellan arbete och fritid. Allt fler arbetsgivare inser vikten av att underlätta sina anställdas liv även utanför jobbet; både för att locka till sig och behålla personal och för att förebygga stress som i förlängningen kan leda till långvariga sjukskrivningar.

Att erbjuda stöd för en bättre balans i livet berättar också något om hur din organisation är som arbetsgivare. Och när människor kan välja – vilket många med spetskompetens kan göra idag – så jobbar de hellre för en arbetsgivare som visar omtanke om hela deras person, än för en organisation som bara bryr sig om deras prestation på arbetsplatsen.

worklife-balance

Vad är work-life balance?

För att ens anställda ska kunna uppnå en sund balans mellan arbete och fritid är det många pusselbitar som behöver falla på plats. En del av dem kan du som arbetsgivare förstås inte göra så mycket åt, men du kan faktiskt påverka mer än du tror.

Faktorer som ökar balansen mellan arbete och fritid:

 • Att bo nära jobbet (eller ha bra kommunikationer dit)
 • Flexibla arbetstider
 • Möjlighet att jobba hemifrån (viktigare än någonsin under corona-pandemin)
 • Möjlighet att träna på arbetstid eller i lokaler nära jobbet
 • Möjlighet att låta barn följa med till jobbet, t.ex. när förskola eller fritids har stängt
 • Möjlighet att ta med sig hunden till jobbet

Personalförmåner för bättre work-life balance:

 • Extra föräldralön, vilket ingår i många kollektivavtal
 • Möjlighet att växla övertidstimmar till extra semesterdagar
 • Mobilitetsförmåner, som t.ex. kollektivtrafik, cykel, personalbil och parkering
 • Rabatt på RUT-tjänster som t.ex. hemstädning, barnpassning och läxhjälp
 • Rabatt på matkassar online

Tips! Lyssna på vårt inspelade webbinarium om hur livsstilsförmåner kan förbättra hälsan och underlätta vardagspusslet för dina medarbetare.

michaela-alestam-benifyRUT-tjänster som work-life balance-förmåner

Michaela Alestam arbetar som partner manager inom life balance i Benifys förmånsteam. Här nedan berättar hon hur det fungerar rent praktiskt att erbjuda förmåner inom work life balance, som till exempel hushållsnära tjänster. 

Hur fungerar det att erbjuda RUT-tjänster som personalförmån?

– Som arbetsgivare kan man välja att sponsra sina medarbetares köp av RUT-tjänster, till exempel städning eller barnpassning, som en del av sitt förmånsutbud. Upplägget för sponsring ser lite olika ut från arbetsgivare till arbetsgivare. Vissa erbjuder sponsring för ett visst antal timmars städning, andra sponsrar ett visst belopp. För att kunna nyttja RUT-avdraget behöver medarbetaren själv betala fakturan för tjänsten från leverantören, eftersom det bara är privatpersoner och inte företag som kan nyttja RUT. Det sponsrade beloppet kan sedan betalas ut av arbetsgivaren som ett tillägg på medarbetarens nästkommande bruttolön, som kompensation för utlägget.

Hur får medarbetaren sitt RUT-avdrag på skatten?

– Leverantören som utför tjänsten rapporterar in köpet till Skatteverket så att medarbetaren får rätt avdrag på sin skatt vid deklarationen. Det fungerar precis på samma som om medarbetaren hade beställt tjänsten privat.

Vad finns det för fördelar med att erbjuda RUT-förmåner via Benifys plattform?

– Den största fördelen för medarbetarna är att de får ta del av färdigförhandlade rabatter från våra många leverantörer, som alla är kvalitetssäkrade. Rabatterna gör att tjänsterna har ett betydligt förmånligare pris än utanför plattformen. Arbetsgivarna uppskattar också att kunna erbjuda detta på ett smidigt sätt till sina anställda, och därmed både minska personalens vardagsstress och stärka sitt employer brand. Även leverantörerna ser stora fördelar att vara med i portalen, eftersom de når ut med sina erbjudanden till fler potentiella kunder.

kvinna-mobil-stad

Vilka förmåner inom work-life balance går att erbjuda via Benifys plattform idag?

– Vi har ett rikstäckande nätverk av olika städleverantörer i vår plattform. Vi har också flera samarbetspartners inom barnpassning, läxhjälp, matkassar, cyklar och kollektivtrafik. Sedan har vi förstås även mycket annat som kan sätta guldkant på tillvaron, och därmed öka balansen på sikt. Till exempel är rabatterade biobiljetter den förmån som våra användare brukar beställa allra mest, även om tjänster för att titta hemma såklart har ökat i och med corona.

Finns ett ökat intresse bland arbetsgivare för att erbjuda förmåner inom work-life balance?

– Ja, intresset har definitivt ökat. Tidigare fokuserade arbetsgivarna framför allt på sponsring inom friskvård och hälsa, såsom friskvårdsbidrag. Nu väljer man oftare att även sponsra förmåner inom till exempel work-life balance. En del arbetsgivare ser sponsring som ett sätt att uppmuntra vissa beteenden bland medarbetarna för en bättre hälsa eller en mer hållbar livsstil. Att sponsra en cykel eller ett kollektivtrafikkort kan till exempel vara ett sätt att få fler att välja bort bilen och resa mer hållbart. Genom att erbjuda sponsringen som en flexibel förmånspott ger man sina medarbetare en större frihet att själva välja vilka förmåner de vill nyttja utifrån sina förutsättningar.


Vill du lära dig mer om hur förmåner kan användas som ett strategiskt verktyg för att få nöjdare medarbetare? Ladda ner ditt exemplar av guiden 5 steg till en framgångsrik förmånsstrategi redan idag.

Hämta Guide