Löneförmåner: De 10 viktigaste inför 2020

Senast uppdaterad: 2023-12-154 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Vilka personalförmåner behöver du erbjuda för att vara relevant för dagens anställda? Förmånerna som anses viktigast av medarbetarna är inte nödvändigtvis desamma som får mest uppskattning.

Medan företagsunika löneförmåner kan sätta guldkant på medarbetarnas tillvaro, och bidra till ett starkt rykte som attraktiv arbetsgivare, bör man inte glömma bort de grundläggande förmånerna som är absoluta måsten. Dessa ”dealbreakers” kan avgöra om en kandidat tackar ja eller inte. I det här inlägget tittar vi närmare på de förmånskategorier som rankas som allra viktigast när medarbetarna själva får välja.

Idag är det lättare än någonsin att läsa på om och jämföra olika varor, tjänster, resmål, restauranger – och arbetsgivare. Att erbjuda unika personalförmåner har blivit ett allt vanligare sätt för arbetsgivare att sticka ut från mängden och locka till sig eftertraktade talanger. För att stärka arbetsgivarvarumärket lite extra bör de unika förmånerna hänga ihop med företagets värderingar eller identitet. Ett välkänt exempel är att Google främjar innovation genom att låta medarbetarna ägna en del av sin arbetstid åt egna projekt. Den här artikeln i Göteborgs-posten berättar bland annat om djuraffärskedjan som erbjuder betald ledighet – så kallad ”tasstid” – till anställda som skaffar en ny hund eller katt.

arbetsgivare-behover-erbjuda-ratt-formaner-for-att-vara-relevanta-for-anstallda

Glöm inte bort de grundläggande förmånerna

Unika anställningsförmåner brukar uppskattas av medarbetarna och kan bli snackisar även bortom HR-kretsarna. Se bara till att du som arbetsgivare också erbjuder en bra grund av de förmåner som kanske inte skapar några rubriker, men som är viktigast för medarbetarna när det kommer till kritan. Ett välkomponerat förmånsutbud innehåller kort sagt något för alla. Läs gärna våra tips för en bättre förmånsstrategi.

Vilka var de 10 viktigaste förmånerna 2019?

Så, när medarbetarna själva får välja: vilka personalförmåner är egentligen viktigast? Nöjdhetsrapporten 2019, som bygger på Sveriges största förmånsundersökning, ger svaret på denna fråga och mer därtill.

Vill du inte ladda ner hela rapporten just idag? Fortsätt läs för att se fem av de viktigaste förmånskategorierna, eller ladda ner topp-tio-listan direkt:

Ladda ner topp 10 förmåner

10. Mobilitetsförmåner

Cykel, kollektivtrafik och personalbilar är exempel på förmåner i denna kategori. Mobilitetsförmånerna kan underlätta de anställdas vardag, som Scanias mobilitetstjänst i Södertälje, och uppmuntra dem till ett mer hållbart resande både i jobbet och privat.

9. Mat & dryck

Från gratis kaffe och frukt på jobbet till subventionerade luncher – kostförmåner är ett enkelt sätt att göra medarbetarna nöjda. Det insåg man till exempel i Nybro kommun, där man fick försvara prioriteringen att bjuda sina anställda på kaffe mot upprörda pensionärer.

8. Finansiella förmåner

I den här kategorin ingår inte bara provisioner och bonusar till säljare, utan även till exempel möjligheter för anställda att köpa aktier eller personaloptioner i företaget de jobbar för. Finska Secto Automotive är ett av företagen som menar att ett aktieägarprogram kan öka medarbetarnas delaktighet och motivation på jobbet.

7. Försäkringar

I en Kantar Sifo-undersökning på uppdrag av Bliwa rankades trygghetsförmåner, såsom kompletterande försäkringar, högre än vinstdelningsprogram bland deltagarna. Precis som i Benifys förmånsundersökning, alltså.

6. Balans i livet

Att få stöd av arbetsgivaren för en bättre work-life balance minskar medarbetarnas stress. Som chef och arbetsgivare är det förstås bra om man föregår med gott exempel, vilket dock inte verkar självklart: 9 av 10 privatanställda chefer jobbar på semestern, enligt en underökning från Ledarna. Inte undra på att chefer efterfrågar hjälp med vardagspusslet i tidningen Chefs undersökning – där 70 procent också svarar att förmånerna påverkar valet av jobb.

 

Vill du se hela listan över de 10 viktigaste förmånerna på jobbet?

Klicka på bilden för att ladda ner vår topplista:

de-viktigaste-formanerna-2020