Hälsa och hållbarhet är två frågor som ligger högt på dagordningen hos dagens arbetsgivare. Med förmånscyklar går det att slå två flugor i en smäll. Men hur erbjuder man cyklar som personalförmån till sina medarbetare på smidigast möjliga sätt? I det här inlägget kan du läsa om tre olika upplägg för cykelförmåner: mot bruttolöneavdrag, mot nettolöneavdrag eller med en enkel personalrabatt.
I Benifys stora undersökning om Framtidens arbetsliv ansåg nästan var tredje medarbetare att arbetsgivare bör ta ett mycket stort ansvar för sina anställdas klimatpåverkan genom livsstil. Och en stor del av vår klimatpåverkan kommer som bekant från resor: inrikes transporter står för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Omkring hälften av alla bilresor som görs i tätort är kortare än 5 kilometer. Om fler av dessa resor istället gjordes med cykel eller till fots skulle det gynna både hälsan och miljön.
I vårt blogginlägg om att bygga ett hållbart varumärke framhåller Erik Elvingsson Hedén, VD och grundare för SB Insight, att arbetsgivare har stora möjligheter att påverka sina medarbetares val i en mer hållbar riktning – inte minst genom vilka förmåner man erbjuder och lyfter fram.
Att erbjuda klimatsmarta förmåner bidrar dessutom till ett hållbart employer brand. Och det blir allt viktigare för den arbetsgivare som vill locka till sig och behålla personal i framtiden: många av dagens unga vill nämligen inte jobba för klimatskadliga företag.
Det finns alltså flera goda skäl att som arbetsgivare erbjuda hållbara alternativ till den klassiska tjänstebilen. Kollektivtrafik och cyklar är de vanligaste exemplen idag. Just cykeln kan komma att bli ännu förmånligare inom kort, enligt ett regeringsförslag om nya skatteregler för förmånscyklar.
Vad är förmånscykel?
Låt oss reda ut begreppen lite. När man pratar om förmånscyklar, cykelförmåner eller personalcyklar menar man oftast en cykel eller elcykel som arbetsgivaren äger eller leasar, men som medarbetaren också kan använda privat. En sådan förmån är skattepliktig för medarbetaren. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om hur förmånsvärdet beräknas.
Men som arbetsgivare kan du också välja att låta medarbetaren själv stå för kostnaden. Själva förmånen för medarbetaren blir då inte att få en cykel bekostad av arbetsgivaren, utan att få tillgång till en cykel till betydligt förmånligare villkor än om man själv skulle ha köpt cykeln som privatperson.
Vill du uppmuntra dina medarbetare till en friskare och mer klimatsmart vardag genom cykelförmåner, utan att öka administrationen för dig som arbetsgivare? Här nedan kan du läsa om tre smarta upplägg.
1. Förmånscykel mot bruttolöneavdrag
När cykelförmånen erbjuds mot bruttolöneavdrag dras kostnaden från bruttolönen (före skatt), vilket ger en skattebesparing för medarbetaren. Som medarbetare behöver man dock vara medveten om att bruttolöneavdrag kan påverka exempelvis sjukpennings- och pensionsgrundande inkomst (SGI och PGI).
Arbetsgivare som är anslutna till Benifys förmånsplattform kan erbjuda sina medarbetare att leasa en cykel mot bruttolöneavdrag under 12 månader. Därefter väljer medarbetaren själv om hen vill köpa loss cykeln till restvärdet, lämna tillbaka den eller byta ut den mot en ny cykel och påbörja en ny 12-månadersperiod.
Såhär säger Martin Westin, Benifys expert på transportförmåner, om upplägget:
– Den medarbetare som väljer att köpa loss sin cykel efter ett år räknar vi med sparar mellan 25 och 40 procent med vårt upplägg jämfört med köp till ordinarie pris i butik.
Alla cyklar som lämnas tillbaka repareras och säljs igen via Benifys samarbetspartners fysiska butik i Stockholm.
– Det blir lite av ett kretslopp där returnerade cyklar kan återanvändas. Ofta har de många mil kvar i sig och blir en bra affär för den som vill köpa en fin begagnad cykel. En win-win för alla parter, helt enkelt, säger Martin.
I det rabatterade utbudet från Benifys samarbetspartner ingår allt från elcyklar och racers till klassiska modeller. Cykeln levereras hem via PostNord, och kan i vissa fall även hämtas upp hos en lokal cykelhandlare.
2. Cykel mot nettolöneavdrag
Det går också att ge sina medarbetare tillgång till förmånliga cykelerbjudanden genom nettolöneavdrag.
Via Benifys plattform kan anställda köpa cyklar till rabatterade priser som dras från lönen efter skatt; antingen genom en engångsbetalning eller med delbetalning till upphandlad ränta i upp till 24 månader. Utbudet av cyklar är detsamma som för lösningen med bruttolöneavdrag.
Detta alternativ passar den som hellre köper än leasar sin cykel, eller som vill undvika bruttolöneavdrag av olika skäl.
– Med nettolöneavdrag uppstår inte skattebesparingen som man får med bruttolöneavdrag, men leverantören kan å andra sidan erbjuda en större rabatt, säger Martin.
3. Personalrabatt på cykel
Ett tredje alternativ, som inte innebär löneavdrag, är att helt enkelt ge medarbetarna tillgång till rabatterade erbjudanden direkt från olika leverantörer.
I Benifys plattform finns populära rabatter från mängder av leverantörer samlade under namnet benifyDeals. Där finns även erbjudanden från flera återförsäljare av cyklar och elcyklar. Medarbetaren beställer digitalt från respektive återförsäljare och betalar på önskat sätt, precis som vilket online-köp som helst, men med en rabattkod som ger ett lägre pris jämfört med den öppna marknaden.
– Det här alternativet är inte lika förmånligt sett till den totala kostnaden för cykeln jämfört med våra lösningar för löneavdrag, men det passar väldigt bra för anställda som till exempel jobbar oregelbundna tider så att lönen varierar mycket, avslutar Martin.
Vill du veta mer om våra lösningar för cykelförmåner? Om din organisation redan är ansluten till Benifys plattform kan du prata med din kontaktperson på Benify.
Om du inte är ansluten än är du varmt välkommen att boka en kostnadsfri genomgång av vår plattform. Ange gärna i formuläret att du är extra intresserad av just cykelförmåner.