Stegtävling för personalen: en satsning med dubbelt goda syften

Senast uppdaterad: 2022-05-116 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Hur kan man aktivera sina medarbetare, öka engagemanget och stärka företagskulturen när många jobbar hemifrån eller finns utspridda på olika arbetsplatser? Hösten 2020 satsar Benify på personalhälsan med en stegtävling – som dessutom ger fler barn i Ghana möjlighet att gå i skolan.

I ett tidigt skede av coronapandemin valde Benify att låta merparten av medarbetarna gå över till att jobba hemifrån. Hösten 2020 har en del av personalstyrkan återvänt till kontoret på heltid, medan många fortsätter att främst jobba på distans. Rekommendationerna följer förstås också myndigheternas riktlinjer i respektive land där medarbetarna jobbar.

Ökat stillasittande när medarbetarna jobbar hemifrån

När vi jobbar hemifrån försvinner mycket av den naturliga vardagsmotionen. Inte bara för att vi inte behöver ta oss till och från arbetsplatsen, utan också för att vi går färre steg under arbetsdagen. Det är helt enkelt kortare väg till kaffebryggare och badrum hemma än på kontoret, vilket gör större skillnad över tid än man kanske tror.josefine-soderqvist-director-of-hr-at-benify

Såhär säger Benifys HR-direktör Josefine Söderqvist:

– Distansarbetet har överlag fungerat väldigt bra för våra medarbetare. Men visst finns risken att det leder till mer stillasittande, och därmed en sämre hälsa på sikt. Det är också en utmaning att upprätthålla vår teamkänsla och härliga företagskultur när vi inte träffas fysiskt lika ofta som vanligt.

För att stärka både personalhälsa och sammanhållning bland företagets mer än 400 anställda, som jobbar utspridda på olika kontor i en rad olika länder, anordnar Benify en gemensam stegtävling hösten 2020. Medarbetarna tävlar tillsammans med sitt team. För att vinna gäller det att få ihop flest antal steg i genomsnitt (alltså sammanlagt antal steg dividerat med antalet teammedlemmar).

stegtavlingVissa team delade bilder från sina promenader som pepp och inspiration.

Klara, färdiga gå – för ett gott syfte

Som extra förstärkning för motivationen och kulturen kopplas tävlingen också till ett hjärteprojekt i det interna CSR-arbetet. Benify har sedan tidigare ett samarbete med IT for Children; en organisation som arbetar med att ge fler skolbarn i Ghana tillgång till datorer, internet och kunskaper inom IT.

Jesper-Johansson-Benify– Pengarna som doneras i samband med tävlingen kommer att gå till stipendier för att täcka kostnader för skolgång och hälsovård för elever i Ghana. Det kan till exempel vara skoluniformer, böcker, vaccinationer och läkarbesök. Det här samarbetet ligger oss väldigt varmt om hjärtat på Benify, och jag är säker på att det ger en extra motivation till tävlingen. Via vår plattform kan man som medarbetare också välja att göra en egen donation till IT for Children. Den möjligheten finns förstås kvar även efter tävlingen, berättar Jesper Johansson, Hållbarhetsansvarig på Benify.

Förutom en belöning från Benify kommer det vinnande teamet också att få en personlig hälsning från några av de skolbarn som får stipendier.

– Den här satsningen handlar om att uppnå hållbarhet inifrån och ut. Genom att vi fokuserar på våra egna medarbetares välmående, och länkar samman det med vårt CSR-arbete, så får det ringar på vattnet och gör gott för andra. Tech och digital tillgänglighet har aldrig varit viktigare än nu. Vi är stolta att bidra till att fler unga får bättre möjligheter att delta i den digitala världen, summerar Josefine Söderqvist.

it_for_children_classroom

6 tips för en lyckad hälsotävling på jobbet:

1. Välj en aktivitet som passar alla

Maratonlopp och tuffa hinderbanor kanske tilltalar extremsportarna bland personalen, men välj hellre en aktivitet som så många som möjligt kan delta i. Förutom stegtävlingar kan det till exempel handla om att få fler att stå upp vid skrivbordet.

2. Gör det lätt att delta

Ju fler nya appar som behöver laddas ner eller system man behöver logga in i, desto färre kommer att delta. Undersök därför i första hand vilka av era befintliga verktyg som kan användas, eller utgå från hälsoappar som medarbetarna redan har installerade i sina mobiltelefoner.

3. Laget före jaget

Konkurrens på individnivå kan förstås vara sporrande, men att tävla som lag har fler fördelar. Dels kan teammedlemmarna peppa varandra, och dels kan en gemensam belöning – som att till exempel äta en god middag ihop – ge en extra boost till teamkänslan i det vinnande laget.

4. Håll spänningen uppe

Se till att det är enkelt att följa vem som leder med en digital leaderboard. Det sporrar medarbetarna att lägga in en extra växel för att komma ikapp och ta sig förbi. Öka gärna engagemanget ytterligare med en egen hashtag för sociala medier.

600x250_graphic3

5. Dra inte ut på tiden

Om tävlingen pågår för länge ökar risken att medarbetarna tappar intresset och droppar av. En tävlingsperiod på veckor kan räcka. Gör det också tydligt från start hur länge tävlingen kommer att pågå så att medarbetarna får rätt förväntningar.

6. Koppla tävlingen till era värderingar

Vilka värderingar är extra viktiga i er organisation? Vilka välgörenhetsprojekt är företaget med och stöttar? Försök att koppla samman hälsosatsningen med ert befintliga CSR-arbete eller er unika företagskultur för att stärka kulturen och uppnå en ökad hållbarhet – inifrån och ut.


Vill du ha mer inspiration för en bättre hälsa i arbetslivet? Läs gärna fler inlägg taggade med personalhälsa här på bloggen.