Säger medarbetarna upp sig? Så stannar de kvar

Senast uppdaterad: 2022-05-303 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Den stora uppsägningen, eller “the great resignation”, startade i USA i början av 2021 när hela 47 miljoner amerikaner i snabb takt sade upp sig. Samma mönster syns nu även i Sverige, där det är den jobbsökandes marknad, med mängder av lediga jobb som behöver tillsättas.

Enligt beteendevetaren Grace Lordan på London School of Economics är det inte så enkelt att folk endast lämnar sina jobb. Det handlar snarare om att de söker sig vidare till arbetsgivare som både erbjuder bättre lön och arbetsförhållanden, och samtidigt en bättre balans mellan arbete och fritid.

I Benifys undersökning Framtidens arbetsliv uppgav 1 av 4 att de skulle byta arbetsgivare om det innebar bättre förmåner. 63 procent av svenskarna uppgav också att de tycker att arbetsgivaren ansvarar för medarbetarnas balans mellan arbete och privatliv.

Great_retention_1


Behåll medarbetarna med digitala jobbförmåner

Trenden att så många byter jobb är en utmaning för företagen som förlorar sina anställda. Inte minst för att stora investeringar i medarbetarna går om intet. Rätt förmåner som ger balans i livet för varje individuell medarbetare blir därför allt viktigare för arbetsgivarna. Om man lyckas hålla medarbetarna nöjda med jobbförmånerna kan den stora uppsägningsvågen istället vända så att duktiga medarbetare hellre stannar kvar.

Ett sätt att motivera medarbetarna är att digitalisera jobbförmånerna via en mobilapp. Det ökar chanserna för att den anställde inser värdet i att stanna kvar hos nuvarande arbetsgivare istället för att se sig om efter ett nytt jobb. Med en app kan arbetsgivaren skapa en unik och tilltalande förmånsportal samtidigt som administrationen minskar med automatiserade processer. Digitaliseringen förbättrar också kommunikationen och informationen om jobbförmånerna och bidrar även till säkrare datahantering och smidigare administration av förmåner och relaterade kostnader.

Great_retention_2


Framtiden bortom pandemin

I ett tidigare blogginlägg beskrev vi hur hybrida arbetsplatser som uppstod under pandemin kan komma att stanna även när pandemin är över. Både medarbetare och arbetsgivare har insett fördelarna med att kunna varva arbete hemifrån med fysiska möten på kontoret.

Företag kan erbjuda högre löner för att locka tillbaka medarbetarna till kontoret, men enligt experter och Benifys egna undersökningar så räcker det inte med pengar för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Genom att erbjuda medarbetarna rätt jobbförmåner och en flexibel och hybrid arbetsplats får de anställda en tydlig överblick över helhetskompensationen.

 


 Vill du veta mer om framtidens arbetsplats? Ladda ner rapporten Framtidens arbetsliv för fördjupad läsning.

LADDA NER RAPPORTEN