Träning & produktivitet: 5 punkter som visar sambandet

Senast uppdaterad: 2022-03-187 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Att fysisk aktivitet är bra för hälsan är självklart. Men vilken effekt har träning på hur vi presterar på jobbet? Forskningen visar på tydliga samband mellan regelbunden motion och ökad produktivitet. Och det beror inte bara på minskad sjukfrånvaro.

Fysisk aktivitet på recept används allt oftare som ett alternativ eller komplement till läkemedel för att motverka allt från benskörhet till depression. Men forskning visar att träning inte bara stärker vår fysiska och mentala hälsa, utan också gör oss mer produktiva på jobbet.

Forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet genomförde en studie för att undersöka effekterna av att låta medarbetare träna på arbetstid. Den grupp som fick ägna 2,5 timmar av sin arbetstid per vecka åt fysisk aktivitet (uppdelat på två tillfällen) upplevde både att de fick mer gjort på jobbet och att de var mindre sjuka.

”Den ökade produktiviteten kan dels bero på att man åstadkommer mer de timmar man är på arbetet, kanske på grund av bättre ork, dels på att mindre arbetstid går åt till sjukfrånvaro”, säger Ulrica von Thiele Schwarz och Henna Hasson, forskarna bakom studien.

Flera andra studier, som denna från Bristol University i England, har kommit fram till liknande resultat. Fysisk aktivitet och produktivitet på jobbet går alltså hand i hand.

Här är fem sätt som träning kan bidra till ökad produktivitet:

1. Mer alert och mottaglig för ny information:

Fysisk aktivitet ökar hjärnplasticiteten, alltså hjärnans förmåga att bilda nya kopplingar, vägar och nya celler. Det innebär bland annat bättre minne och inlärningsförmåga. Flera forskare, däribland Arthur Kramer vid Northeastern University i Boston, menar därför att vi blir smartare av träning:

”Blodflödet till hjärnan ökar, vilket förbättrar kopplingarna mellan olika delar. Dessutom påverkas hjärnans struktur så att delar som kopplas till problemlösning blir större.”

Anders Hansen, psykiatriker och författare till succéboken Hjärnstark, håller med. ”Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering”, säger han i en intervju med SVT, där han också lyfter ökad koncentrationsförmåga som en av de många fördelarna med träning.

2. Bättre tidsanvändning och work-life balance

När tech-sajten The Next Web beskriver sambandet mellan träning och produktivitet lyfter de bland annat fram en artikel från Harvard Business Review, som visar att människor som lyckas hålla fast vid en regelbunden träningsrutin också är bättre på att upprätthålla en bra balans mellan arbete och privatliv. Den strukturerade fysiska aktiviteten hjälpte dessa personer att planera sin tid bättre. De upplevde också en större tilltro till sin förmåga att möta de krav som ställdes på dem, både på jobbet och hemma.

En som har ägnat mycket tid åt att komma fram till ett optimalt upplägg på arbetsdagen är Anders Wikström, innovationsforskare på RISE, som intervjuas i detta blogginlägg om att innovation och medarbetarengagemang går hand i hand:

"Vi behöver skapa en balans mellan att befinna oss i tre olika lägen: ett leveransläge, att vi behöver återhämta oss, och att vi behöver lära oss nya saker. Alla dessa tre lägen behöver rymmas i vår arbetsvardag.”

Återhämtningen behöver inte bestå av passiv vila. Att till exempel träna på lunchen är ett effektivt sätt att få aktiv återhämtning mitt på dagen, för att få ny energi inför eftermiddagen. Enligt Anders Wikström bör arbetsgivare inte se träningen som en ren privatsak som medarbetarna främst ska ägna sig åt på fritiden:

"Frågan framöver är inte om man som arbetsgivare har råd att låta anställda träna på arbetstid, utan om man har råd att låta bli.”träning och produktivitet

Några som har tagit fasta på detta är logistikföretaget Bertling i Göteborg, som uppmuntrar sina medarbetare att motionera mera genom att förlänga lunchrasten med en halvtimme två gånger i veckan.

"Jag är helt övertygad om att vi får tillbaka de här investeringarna med råge i och med att våra medarbetare blir friskare, mer engagerade och produktiva. Att träna tillsammans är förstås också bra för sammanhållningen och teamkänslan,” förklarar Malin Andersson, operativt ansvarig på Bertling.

3. Känslan av att ha uträttat något – och att man klarar mer

En artikel från brittiska BBC lyfter fram fler fördelar med att väva in fysisk aktivitet under arbetsdagen, sn

arare än att skjuta upp träningspasset till kvällen. Peter Antonio, personlig tränare och nutritionist vid University of Birmingham Sport, menar att den tillfredsställande känslan av att ha genomfört ett träningspass under lunchen får positiva effekter för resten av arbetsdagen. Känslan av att ha uträttat något kan alltså ge ökad energi att tackla fler utmaningar under eftermiddagen.

4. Motverka trötthet

Du sitter vid ditt skrivbord, klockan närmar sig tre på eftermiddagen. Du kväver en gäspning och reser dig upp för att ta ännu en kopp kaffe, som du hoppas kunna ge den lilla energikicken du behöver för att klara resten av arbetsdagen. Låter det bekant?

När vi rör på oss ökar blodcirkulationen och vi blir piggare. Några enkla övningar, eller en kort promenad i rask takt, är alltså effektivare än kaffe för den som vill hitta energi som varar i längden.träning

5. Hitta det kreativa genombrottet

Vi vet alla känslan av att fastna i ett projekt eller en arbetsuppgift, där det känns omöjligt att komma fram till en lösning. Fysisk aktivitet kan bidra till att få fram den där idén som får allt att falla på plats.

Stanford University skriver om hur Apples legendariska vd Steve Jobs var känd för sina gående möten, och att även Facebook-grundaren Mark Zuckerberg uppskattar promenadmöten. Stanfords egen forskning visar också att promenader har en positiv effekt på kreativ brainstorming.

Så nästa gång du sitter fast och inte vet hur du ska komma vidare: ta en kort promenad eller gör några enkla övningar för att skaka loss kroppen, få igång det kreativa flödet och hitta lösningen.

Är du arbetsgivare och vill få personalen att röra på sig mer?

Ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro: för dig som arbetsgivare är det en ren win-win att få personalen att bli mer fysiskt aktiv. Ett populärt sätt att uppmuntra träning är att erbjuda ett generöst friskvårdsbidrag – en förmån som också rankas högt både i viktighet och uppskattning bland medarbetare.

Vill du ha fler tips på hur du kan stötta dina medarbetares välmående, såväl fysiskt som mentalt? Under taggen personalhälsa här på bloggen hittar du massor av inspirerande läsning.



Är du nyfiken på vilka andra förmåner, förutom friskvårdsbidrag, som är viktigast för medarbetare i olika åldrar? Ladda ner och läs Förmåns- & engagemangsrapporten, baserad på en undersökning med ca 5000 anställda.

FÖRMÅNS- & ENGAGEMANGSRAPPORTEN