Pensionsförmåner: 3 tips för hur du använder dem i din rekrytering

Senast uppdaterad: 2023-01-174 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Tjänstepensionens dag firas den 27 september varje år med syfte att uppmärksamma en löneförmån, som har stor påverkan på många medarbetares framtid. Men varför verkar förmånen glömmas bort i rekryteringssammanhang? Benify ger dig tipsen för hur du ska använda tjänstepension som en självklar del när du vill locka till dig de bästa talangerna.

Den kan upplevas som krånglig att förstå, den dyraste personalförmånen för många arbetsgivare – nämligen tjänstepensionen. Men att utelämna tjänstepensionen eller andra pensionsförmåner när du rekryterar är inte att rekommendera. Benifys rapport Framtidens arbetsliv visar nämligen att pensionen för första gången i våra medarbetarundersökningar – seglar förbi såväl friskvård som arbetstids- och ledighetsförmåner i rankningen, och placerar sig allra högst på listan över vilka förmåner som anses viktigast. Både Babyboomers och Generation X ser pension som den allra viktigaste förmånskategorin. Även de yngsta medarbetarna placerar pensionen så högt som på tredje plats.

pensionsforman

Ekonomisk trygghet

Kalle Erlandzon, som är vd och medgrundare på Benifys systerbolag tillika den oberoende pensionstjänsten Lifeplan, tror att coronapandemin gjort att fler börjat tänka på sin ekonomiska framtid.

– Att pensionsförmånerna nu hamnar i absolut topp över vilka förmåner som medarbetarna tycker är viktigast, ser jag som ett tecken på att fler söker ekonomisk trygghet i spåren av pandemin.

Ämnet tjänstepension verkar dock inte vara självklart att prata om i rekryteringssammanhang.

Det här är något som Kalle Erlandzon vill uppmärksamma HR-proffs på.

– Man måste komma ihåg att tjänstepensionen är medarbetarnas lön i framtiden. Det är stora pengar som en arbetsgivare varje år sätter av till sina medarbetares tjänstepension. Därför bör pensionen vara en självklarhet i jobbintervjuer, och här gäller det att visa upp pensionen på ett enkelt sätt så att kandidaten verkligen förstår dess värde. Detsamma gäller med löneväxling till pension. Visa upp vad ni erbjuder, menar Kalle Erlandzon.

Pensionsförmåner allt viktigare

En undersökning som gjordes tidigare i år visar att en av fyra skulle överväga att byta jobb för att få bättre pensionsförmåner.

– Man ska komma ihåg att om du som arbetsgivare inte betalar ut någon tjänstepension måste medarbetaren själv spara till sin framtida pension. Det tycker jag säger en hel del om hur viktig förmånen är. På mindre företag är det dock inte alltid en självklarhet att sätta av tjänstepension, säger Kalle Erlandzon.

Men hur använder man då pensionsförmånerna som morot, när man vill locka till sig de absolut bästa talangerna? Benify delar här med sig av sina tre bästa tips.

pensionsförmåner oberoende pensionsrådgivning

1. Tänk individanpassat

Det är ingen idé att prata på en alldeles för generell nivå. Ge den kandidat du vill anställa en så verklighetsbaserad bild som möjligt över vad du kommer erbjuda i pensionsväg. Förklara hur er tjänstepension fungerar i förhållande till ert kollektivavtal på ett så enkelt sätt som möjligt.

2. Visualisera

I rekryteringssammanhang, visualisera de avsättningar till pensionen som ni som företag eller organisation gör. Papper, penna, cirklar – ta till vad du behöver för att verkligen visa upp hela värdet. Det bästa tipset för att verkligen visualisera är dock att ta hjälp av Benifys medarbetarportal. Här kan du visa en tydlig översikt över pensionen.

3. Använd och visa upp Lifeplan – en oberoende pensionsrådgivningsrobot

Lifeplan är den oberoende pensionsrådgivning som går ut på att ge medarbetarna så hög avkastning som möjligt, till en så liten risk som möjligt. Placeringsråden kommer från algoritmer som tar avstamp i världens främsta forskning om hur pengar bäst placeras över tid. Med Lifeplan som pensionstjänst kan du som arbetsgivare visa att du tar pensionsfrågan på största allvar.


Vill du veta mer om hur Lifeplan kan optimera pensionen för dina medarbetare?
I detta inspelade webbinarium förklarar Lifeplans vd och medgrundare Kalle Erlandzon hur dina medarbetare kan optimera sina sparanden med hjälp av oberoende algoritmer. Oavsett om du är inbiten pensionsnörd eller ny på området så kommer det inspelade webbinariet nedan ha något för dig.

JAG VILL LÄRA MIG MER