Tjänstepension: en investering värd att visa upp

19.09.24

Trots att tjänstepensionen är den enskilt dyraste personalförmånen för många arbetsgivare verkar den inte vara ett självklart samtalsämne vid rekrytering. I en undersökning av Kantar Sifo, gjord på uppdrag av initiativtagarna till Tjänstepensionens dag, uppgav bara drygt en av tio att tjänstepensionen togs upp vid deras senaste anställningsintervju.

En som däremot gärna pratar pension vid rekrytering är Anna Willford, HR Business Partner på techbolaget Zenuity, som startade 2017 och har 410 anställda på sitt kontor i Göteborg. Kampen om talangerna är hård i IT-branschen, och kollektivavtal och tjänstepension kan bli en viktig konkurrensfördel. Anna_Willford_Zenuity

– I mindre bolag och startups är det ingen självklarhet att erbjuda tjänstepension. Och utan tjänstepension behöver ju medarbetarna själva sätta av pengar till sin framtida pension. Om vi inte visar upp detta som en del av vårt anställningserbjudande kanske kandidaten bara ser till lönen, och missar det totala värdet. Tjänstepensionen är en stor investering för oss som arbetsgivare. Vi vill såklart att medarbetarna uppskattar den här och nu, och inte bara är tacksamma den dagen de går i pension.

 

Utöver avsättningen till tjänstepension har Zenuitys anställda tillgång till placeringsråd från Lifeplan. De når tjänsten via sin personliga medarbetarportal från Benify.

– Lifeplan är ett smidigt sätt för oss som arbetsgivare att erbjuda bra rådgivning till en liten kostnad. Jag gillar konceptet att hålla nere avgifterna så att det blir mer kvar för medarbetarna att investera.

Tjänstepension som hygienfaktor

På mer etablerade bolag är tjänstepension betydligt vanligare än i startup-världen: Charlotta_Lilieblad_IFS

– Det är en hygienfaktor med tjänstepension idag, säger Charlotta Lilieblad, chef för HR Service Center på IT-bolaget IFS, som har cirka 430 anställda bara i Sverige.

Att tjänstepensionen ses som självklar betyder dock inte att alla förstår värdet. Kommunikation är viktig för att öka kunskapen och uppskattningen, enligt Charlotta:

– I våra onboarding-samtal med nyanställda lyfter vi fram pension och försäkringar så att ingen ska missa vad som ingår i anställningen.

Även på IFS kan medarbetarna sedan ett par år tillbaka ta del av rådgivning online från Lifeplan, efter att tidigare ha erbjudits personlig rådgivning från de försäkringsbolag som är knutna till företagets pensionsavtal.

– Att gå över till en lättillgänglig och digital tjänst som Lifeplan kändes naturligt eftersom våra anställda använder digitala verktyg hela tiden i sitt dagliga arbete. Det var också viktigt för oss att rådgivningen skulle vara neutral, och inte baseras på kick-backs till rådgivarna. Som arbetsgivare ska vi inte ta ställning för hur medarbetarna placerar sitt pensionskapital.

Ett annat skäl till att IFS valde att erbjuda sin pensionsrådgivning via Lifeplan är att man ville samla allt som rör personalförmåner i Benifys portal, där Lifeplans tjänst finns integrerad. Att erbjuda samma tjänst till alla ökar dessutom likvärdigheten i organisationen.

– Vi har tre olika pensionsavtal, så istället för att skicka medarbetarna till tre olika ställen för rådgivning ville vi erbjuda en likvärdig tjänst som fungerar för alla anställda, oavsett försäkring, förklarar Charlotta.

Vill du veta mer om hur du kan erbjuda oberoende pensionsrådgivning till dina medarbetare? Ladda ner ett gratis infoblad om Lifeplan.

Ladda ner infoblad

Prenumerera på vår blogg