Så erbjuder du medarbetarna en modern pensionslösning

Senast uppdaterad: 2024-05-203 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Digitala innovationer har i många fall gjort våra liv smidigare, tryggare och mer produktiva. Men i pensions- och försäkringsbranschen är det ont om innovationer när det gäller rådgivning – trots att pensionen för många är den enskilt största tillgången. 

Det är där Lifeplan kommer in i bilden – Sveriges största digitala rådgivare, som erbjuder oberoende rådgivning baserad på vetenskap. 


Som arbetsgivare utgör medarbetarnas pension ca 24 procent av din totala personalkostnad. Ändå halkar pensionen ofta ner ganska många snäpp på agendan, jämfört med andra förmåner och aspekter av anställningen. Att veta hur man ska göra med pensionssparandet kan upplevas som krångligt, och kanske har man även hört talas om rådgivare som säljer dyra och underpresterande fonder – i utbyte mot att rådgivaren själv får provision eller kickbacks. 

På Lifeplan har vi valt en helt annan väg. Vår affärsidé är istället att tillhandahålla tydlig, lättanvänd, digital pensionsrådgivning, fri från dolda incitament. 

Små skillnader ger enorm effekt 

För att illustrera vår filosofi kan vi börja med ett räkneexempel. Ponera att en medarbetare är 35 år gammal och har 35 000 kr i bruttolön. Hen blir erbjuden att antingen få den månatliga avsättningen till tjänstepensionen höjd med 20 procent, eller att den årliga avkastningen på tjänstepensionsportföljen ökade med 2 procent. Vilket alternativ tror du vore mest lönsamt på 30 års sikt? 

Om du är bekant med begreppet ”ränta på ränta” blir du kanske inte överraskad när vi berättar att den höjda avkastningen skulle generera hela 2,3 miljoner kr extra. Om medarbetaren istället hade valt att höja den månatliga avsättningen med 20 procent, skulle det bara generera 500 000 kr extra. (För att komma upp i 2,3 miljoner bara genom att höja avsättningen skulle den faktiskt behöva dubbleras!) 

Modern_pensionslösning_1

1–2 procent högre årlig avkastning

Med andra ord siktar Lifeplan på att maximera den riskjusterade avkastningen, vilket givetvis även innebär att hålla fondkostnaderna nere. Vår rådgivningstjänst sammanställer och ger råd om allt pensionskapital, det vill säga nuvarande och tidigare tjänstepension, allmän pension och privat pension. Varje medarbetare får en skräddarsydd riskprofil, som regleras av parametrar som ålder, utbildningsnivå, existerande pensionssparande och personlig riskpreferens. 

Med denna profil som utgångspunkt levererar våra avancerade algoritmer individuellt anpassade fondråd, som optimerar risken över tid, samt undviker både investeringsmisstag och dyra fondavgifter. Som tidigare nämnt så är Lifeplan helt oberoende – vi kommer aldrig tjäna på att någon väljer en viss fond före en annan. 

Tack vare allt detta kan Lifeplan i snitt leverera hela 1–2 procent högre årlig förväntad avkastning (enligt vårt estimat, jämfört med den genomsnittliga svenskens pensionssparande utan Lifeplan). Och det är också därför som över 1000 arbetsgivare valt att erbjuda sina medarbetare – sammanlagt 500 000 personer – pensionsrådgivning via Lifeplan. 


Vill du också upptäcka vad Europas största digitala tjänst för pensionsrådgivning kan göra för dina medarbetare? Skicka en intresseanmälan så återkommer en av våra experter för att berätta mer.

Prata med en expert