Topp 10 personalförmåner 2018

Senast uppdaterad: 2022-08-314 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Vad gör dina medarbetare nöjda på jobbet?

I Benifys stora förmånsundersökning 2018 sa 88% att bra ledarskap är den viktigaste faktorn för att trivas på jobbet. Näst viktigast var en bra arbetskultur och kollegor (85%) och tredje viktigaste faktorn möjligheten till en sund balans mellan arbete och fritid (84%) – tillsammans med rätt utbud av personalförmåner.

Våra efterforskningar visar att medarbetare som är nöjda med sina personalförmåner är upp till fem gånger mer engagerade på sin arbetsplats än dem som inte är nöjda. Våra siffror visar att det inte bara är kvaliteten på förmåner som spelar roll, utan även kvantiteten. Medarbetare som har tillgång till mer än tjugo anställningsförmåner är i snitt 17% mer engagerade än de medarbetare som bara har tillgång till max fem förmåner.

Psst! Vill du läsa ännu färskare siffror? Här hittar du de 10 viktigaste förmånerna att satsa på under 2020.

Vilka förmåner var mest populära under 2018?

I vår banbrytande förmånsundersökning, som resulterade i Nöjdhetsrapporten 2018, intervjuade vi mer än 20 000 medarbetare och HR-chefer för att ta reda på vilka tio förmåner som hamnar på deras topplista. Vi frågade inte bara om vilka som är de mest populära förmånerna; vi ville även veta vilka förmåner som medarbetarna tycker är allra viktigast på jobbet.

Vi upptäckte en skillnad mellan de förmåner chefen säger är viktiga och de förmåner medarbetaren tycker skulle vara roligt att ha. Det vill säga att viktighet inte är det samma som uppskattning – hjärnan och hjärtat väljer olika.

Vi mätte hur stort engagemanget var bland medarbetarna när det kommer till följande förmåner:

 • Friskvårdande förmåner (gym, massage etc.)
 • Pensionsförmåner
 • Försäkringar
 • Sjukvårdande förmåner
 • Flexibel arbetstid och semester
 • Privatekonomi (finansiell rådgivning och andra tjänster)
 • Finansiella incitament (bonus, provision etc.)
 • Balans i livet (hushållsnära tjänster, matkasse, barnpassning etc.)
 • Kompetensutveckling
 • Personalklubbar och event
 • Mat-och dryckesförmåner (lunchsubvention, kaffe, frukt etc.)
 • Mobilitet (kollektivtrafik, cyklar, personalbil etc.)

Resultatet av vår förmånsundersökning varierade mycket beroende på vilken ålder medarbetarna hade eller vilken bransch de verkade i. Vill du veta vilka som är de mest populära förmånerna för de olika generationerna (generation Z, millennials, generation X och babyboomers)? Få en detaljerad översikt genom att ladda ner Nöjdhetsrapporten 2018

Är du redo att ta reda på vilka de mest populära förmånerna är i de olika åldersgrupperna? Fortsätt läsa!

topp-tio-personalformaner

Topp 10 viktigaste personalförmånerna 2018

Flexibel arbetstid och semester är de förmåner som rankas som absolut viktigast bland medarbetare i alla åldrar – förutom de absolut yngsta som rankar hälsoförmånerna högst. Överraskande nog har alla generationer samma topp fem förmåner, däremot varierar det på vilken plats respektive förmån hamnar. 

10. Mobilitet

9. Mat-och dryckesförmåner

8. Försäkringar

7. Finansiella incitament

6. Balans i livet

Vill du veta vilka de fem viktigaste personalförmånerna är? Ladda ner Nöjdhetsrapporten 2018.

Topp 10 mest uppskattade förmåner 2018

Friskvårdande förmåner rankas som den mest uppskattade förmånen bland alla åldersgrupper – förutom (ja, du gissade rätt) – de yngsta medarbetarna som istället uppgav att mat-och dryckesförmåner är dem de uppskattar allra mest. 

Det är inte den enda förmånen där Gen Z röstat annorlunda än de andra åldersgrupperna. Medan samma förmåner hamnar på topp fem bland alla andra generationer (dock på olika platser), röstade generation Z som enda åldersgrupp på balans i livet-förmåner som en av de fem mest uppskattade förmånskategorierna. Överraskande nog är förmåner inom kompetensutveckling inte alls en av de topp fem mest uppskattade förmånerna för den yngre generationen.

10. Försäkringar

9. Sjukvårdande förmåner

8. Mobilitet

7. Finansiella incitament

6. Balans i livet

Vill du veta vilka de fem mest populära personalförmånerna är? Ladda ner Nöjdhetsrapporten 2018. Där får du också reda på:

 • Hur en förmånsstrategi kan hjälpa ditt företag
 • Bästa sättet att kommunicera med dagens medarbetare
 • Vilka förmåner som ökar produktiviteten
 • Anledningen till varför dina konkurrenter erbjuder förmåner