I tider av social distansering behöver vi bli sociala på distans

Senast uppdaterad: 2022-03-243 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Som en följd av coronavirusutbrottet och myndigheternas riktlinjer uppmanar arbetsgivare världen över sina anställda att arbeta hemifrån i möjligaste mån. Samtidigt är jobbet är en viktig social samlingspunkt för många. Så hur gör man bäst för att vara social med kollegorna på distans?

Även för den som är van att jobba hemifrån då och då kan den nya situationen utgöra en utmaning. Inte bara kring den fysiska miljön, som att lyckas skapa en avgränsad arbetsplats i det egna hemmet, utan också med den mentala omställningen. Det gäller att hitta nya rutiner, komma ihåg att ta regelbundna raster och lära sig att sätta punkt för dagen när möjligheten att ”bara fixa en sak till” är ständigt närvarande.

Tips för att socialisera på distans

I många länder försöker man införa social distansering som en ny norm för att minska spridningen av covid-19. Vi människor är dock i grunden sociala varelser; att upprätthålla sociala kontakter är helt enkelt avgörande för vårt välbefinnande.

För de flesta av oss är arbetsplatsen inte bara ett ställe dit vi går för att utföra vårt jobb. Det är också en plats där vi har en stor del av våra sociala interaktioner; något som kan vara extra viktigt för den som inte har en partner eller familj att komma hem till efter arbetsdagens slut. Positiva relationer på arbetsplatsen är bra för både hälsan och produktiviteten. Så hur kan vi socialisera på distans i dessa tider av social distansering?

Förutom dagliga eller veckovisa möten för att stämma av läget med kollegorna kan man till exempel anordna en digital fikarast eller fredags-AW, kanske med en frågesport eller quiz online. Det viktigaste är att man håller en regelbunden kontakt.

personer-pa-datorskarm-online-mote

Så smörjer cykelföretaget det sociala maskineriet

Ett företag där man verkligen har lyckats hålla kommunikationen, stämningen och teamkänslan uppe även på distans är den tyska cykeltillverkaren Derby Cycle.

I coronakrisens spår minskar efterfrågan inom många branscher. Precis som i Sverige har man i Tyskland valt att ge företag möjlighet att söka statligt stöd för korttidsarbete (även kallat korttidspermittering), vilket innebär att arbetsgivare kan minska sina medarbetares arbetstid utan att behöva stå för hela lönekostnaden, för att på så sätt undvika uppsägningar.

Derby-Plattform-1

I dagsläget är majoriteten av Derby Cycles anställda korttidspermitterade. För att kontinuerligt hålla personalen uppdaterad under tiden använder Derby Cycle det kommunikationsverktyg som finns integrerat i företagets medarbetarportal från Benify, och som gör det möjligt att skicka ut information via email, portalmeddelanden och pushnotiser i mobilen.

Derby Cycle har också skapat en egen sida i portalen där medarbetarna kan uppmuntra varandra under den tuffa perioden, till exempel genom att lägga upp bilder eller skriva positiva hälsningar.

Derby-Plattform-2

Eftersom Derby Cycles medarbetare har tillgång till sin Benify-portal både via dator och som app i mobilen kan de hålla kontakten med teamet när och var de vill.


Under osäkra tider är det viktigt att fortsätta hålla kontakten, uppmuntra och motivera varandra och dela positiva nyheter med hjälp av de digitala kanaler som finns idag.

För fler tips om hur teamkänslan och produktiviteten kan hållas igång när medarbetarna jobbar på distans, läs gärna inlägget 5 tips för effektiv kommunikation när dina anställda jobbar hemifrån.