Så uppmuntrar Bertling personalen att motionera mera

Senast uppdaterad: 2022-03-244 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Logistikföretaget Bertling i Göteborg har lyckats skapa en kultur där träning är en självklar del av vardagen. År 2018 nyttjade hela 83% av personalstyrkan sitt friskvårdsbidrag, vilket är betydligt högre än på de flesta andra arbetsplatser. I det här blogginlägget berättar Malin Andersson från Bertling om hur företaget jobbar med friskvård och företagskultur för att engagera sina befintliga medarbetare – och attrahera nya talanger.

Hur kommer det sig att så många av era anställda nyttjar sitt friskvårdsbidrag? 

Malin_Andersson_BertlingVi såg en tydlig ökning när vi lanserade vår medarbetarportal från Benify. Portalen gör friskvården mer lättillgänglig eftersom medarbetarna kan beställa tjänster direkt online och betala med friskvårdsbidraget, istället för att krångla med kvitton. Utskicken från Benify gör också att medarbetarna påminns om att logga in och använda sitt friskvårdsbidrag. Sedan handlar det förstås mycket om vilken typ av människor vi har hos oss. Många är friskisar som gillar att träna, och de inspirerar varandra.

Gör ni något annat för att uppmuntra era medarbetare att röra på sig?

Vi har ett pingisbord som är väldigt populärt, det är perfekt när man behöver springa av sig lite. Men den största satsningen är att vi ger våra medarbetare en halvtimme extra lunchrast två dagar i veckan. Då är tanken att de ska hinna träna, ta sig till och från gymmet, duscha och äta lunch utan att behöva stressa. Det är alltså ingen tid som de behöver jobba ikapp, utan vi bjuder på det som arbetsgivare. Det är väldigt uppskattat bland medarbetarna.

Vilka effekter tror du att era satsningar på träning och friskvård ger?

Jag är helt övertygad om att vi får tillbaka de här investeringarna med råge i och med att våra medarbetare blir friskare, mer engagerade och produktiva. Att träna tillsammans är förstås också bra för sammanhållningen och teamkänslan.

Har du fler tips på hur man skapar en stark och positiv företagskultur?

Vi har många gemensamma aktiviteter där vi samlas och gör något kul ihop, eller lär oss nya saker. Vi bjuder in externa föreläsare ungefär en gång i månaden. I somras grillade vi korv på lunchen utanför kontoret flera gånger. Den fysiska arbetsplatsen är också viktig för trivseln, särskilt för oss som sitter ute i ett industriområde. De anställda som vill får vara med i en grupp som jobbar med att göra det finare på kontoret. Nyss satte vi till exempel upp en mossvägg. Man ska kunna gå in genom våra dörrar och känna: ’wow, vilket härligt ställe jag har kommit till, ligger det här ute?’ Och det är många som säger så när de kommer hit.

Bertling_foretagskultur

Hur visar ni upp er kultur externt för att locka till er nya talanger?

Vi är väldigt aktiva på vårt LinkedIn-konto. Där kommunicerar vi inte så mycket om vilka tjänster vi har eller vad vi jobbar med, utan vi visar våra människor och vår arbetsplats. Istället för att skriva långa texter använder vi bilder och video för att visa upp vår kultur. Vi samarbetar också med Handelshögskolan, Chalmers och Yrgo så att studenter kan göra praktik eller exjobb hos oss. Vi har även studenter som jobbar extra medan de pluggar, och en hel börjar jobba här efter sin examen.

Vill du läsa mer om hur Bertling använder Benifys portal för att engagera sina medarbetare och bli attraktivare som arbetsgivare? Ladda ner kundcaset om Bertling här.

Ladda ner case


Bertling-logotype-transparentLogistikföretaget Bertling, som grundades för 150 år sedan, hjälper kunder med logistik-lösningar världen över, och har sedan starten etablerat 54 kontor i 30 länder på 5 kontinenter.
I Sverige finns Bertling i Göteborg och har 43 anställda, som sedan 2017 har tillgång till en
medarbetarportal från Benify.