5 tips för hur du kan må bättre i vardagen

Senast uppdaterad: 2021-10-087 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Hur kan vi öva på att stanna upp och uppskatta det som är bra i vår vardag? Och hur blir man mer mindful egentligen – alltså mer närvarande? Med anledning av Världshälsodagen för psykisk hälsa den 10 oktober bjuder Benify tillsammans med Mindfully på fem tips för hur du och dina medarbetare kan må bättre i er vardag.

Att leva under och förhålla sig till en pandemi har inneburit stora påfrestningar för många människor världen över. Här har tekniken både hjälpt och stjälpt oss – att överösas av allt för många negativa nyheter i sin telefon kan leda till ökad stress, något som till och med Världshälsoorganisationen (WHO) har slagit larm om.

Men så finns det positiva aspekter med att vara ständigt uppkopplad i samhället. Som att du som arbetsgivare kan främja dina medarbetares hälsa genom att ge tillgång till digitala tjänster som exempelvis terapi online, eller appar för mindfulness.

personal hälsa

Det senare är något som Axel Wennhall har varit med och utvecklat. Tidigare upplevde han själv mycket vardagsstress – men så upptäckte han mindfulness, och kände direkt hur han genom att leva på ett mer närvarande sätt blev lyckligare. Det hela resulterade i att han blev medgrundare till Mindfully. Företaget erbjuder en digital meditationsapp, som även finns som personalförmån i Benifys portal.

– Att ha en telefon kan ibland distrahera oss från annat, men telefonen kan också användas till kloka ändamål. Som att använda en meditationsapp, säger Axel Wennhall.

Att leva i nuet

Han beskriver att mycket av hans stress låg i hans egna tankar men att han numera, med hjälp av meditation – blir mer medveten om vad han tänker. Det gör honom närvarande i varje situation, vilket leder till att han fokuserar bättre och tar en sak i taget.

– Det stora syftet med meditation och mindfulness är att leva i nuet. Vi människor har extremt mycket tankar, och att bli medveten om det är en viktig insikt. Problemet är inte våra tankar, utan vår relation till dem. Med hjälp av mindfulness kan vi sluta tro på allt vi tänker och undersöka vilka tankar som faktiskt är användbara. Många säger att de inte kan fokusera men det här är något vi kan öva på. Alla vet om att man mår bättre av fysisk träning, men vi mår också bättre av psykisk träning. Och alla har en inneboende förmåga att öva upp sin närvaro.

Mindfulness i sjukvården

Enligt Vårdguiden 1177 används metoden mindfulness idag även inom sjukvården, för att hjälpa patienter att observera sig själva och bli mer närvarande i sina kroppar. Forskning gjord på Harvard University för ett par år sedan visar även att deprimerade patienters hjärnor förändrades efter att patienterna genomgått en mindfulness-baserad terapi. Tack vare att patienterna lärde sig att fokusera på det som finns här och nu, kunde de bryta en spiral av dåliga tankar.

Oavsett forskning – mindfulness är här för att stanna, och är en het trend när människor letar metoder för att må bättre (även om vissa menar att det får oss att bli mer självkoncentrerade…).

mindfullness

5 tips för hur du kan bli mer närvarande

Kanske dags för dig som arbetsgivare att erbjuda meditation på jobbet? I samband med Världshälsodagen för psykisk hälsa den 10 oktober, ger Axel Wennhall sina fem bästa tips för hur du kan bli mer närvarande och må bättre i din vardag.

1. Prioritera mindfulness.
Det går inte att börja med mindfulness om du inte vill. Du ska inte känna att det är ett till borde i livet, utan undersök varför du vill meditera? Se även om du kan inkludera människorna i ditt liv i din intention. Hur kan de ha nytta av att du tar dig tiden att meditera? Lyssnar du bättre? Är du mer närvarande? Det räcker att meditera i tio minuter – det kan ge stor effekt. Till och med tre minuter har visat sig ge effekt.

2. Var snäll mot dig själv.
När du vänder blicken inåt kan du upptäcka vilken ton du har mot dig själv. Varje gång du blir distraherad när du mediterar, se inte det som ett misslyckande, utan det är en del av övningen. Var snäll mot dig själv. Meditation är inte bara en övning i närvaro, det är också en övning i självmedkänsla.

3. Undersök dina känslor.
Nästa gång du fastnar i en jobbig känsla. Undersök nyfiket om känslan kommer från något som händer i verkligheten, som du kan förnimma med dina sinnen eller om känslan kommer från en tanke. Om du upptäcker att den kommer från en tanke har du nu ett val, och det är att återgå med din fulla uppmärksamhet till nuet istället för att vara kvar i tankarnas värld som ofta är en mardröm.personalhälsa

4. Tillåt saker att vara som de är.
Vi lägger mycket energi på att vara emot det som är. Öva upp din acceptans för saker och ting, och tillåt världen att vara som den är. Det betyder inte att vi inte kan förändra, tvärtom, vi får mer energi att förändra på riktigt när vi är i samklang med verkligheten.

5. Fundera över vad som gör dig närvarande.
Vi har olika vägar att nå närvaro i våra liv. Kan det vara en promenad eller att lyssna på musik som gör dig närvarande? Lycka kan också definieras att vi gör mer av det som vi mår bra av. Därför kan det vara värdefullt att reflektera över vad som gör dig gott och närvarande.

Axel Wennhall vill även passa på att skicka med ett bonustips, som är enkel att ha som rutin varje dag:

– Påminn dig själv om vad du är tacksam för. Vi minns fyra gånger fler negativa händelser än positiva, och när det kommer till våra relationer ökar den siffran till fem gånger fler. Det har varit en viktig evolutionär funktion för oss människor men den gör tyvärr att vi förbiser mycket av det som är bra med våra liv. En enkel grej är att påminna sig själv varje dag om tre saker man är tacksam för. Det är en riktig visdomsövning!


Vill du ha mer inspiration om ämnet hälsa? Läs gärna fler inlägg taggade med personalhälsa här på bloggen.