5 enkla sätt att boosta medarbetarnas engagemang under 2019

Senast uppdaterad: 2019-02-204 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Nöjda medarbetare är viktiga byggstenar för att en organisation ska blomstra och de bidrar till både bättre stämning och produktivitet. Enligt vår studie Nöjdhetsrapporten 2018 är medarbetare gladare och mer engagerade om de är nöjda med sina jobbförmåner. Och de kräver inget orimligt, med små medel kan du göra personalstyrkan nöjdare på bara några veckor.


Mat och dryck


Arbetsplatsens nykomlingar – generation z – uppskattar gratis mat och dryck mer än sina äldre kollegor och är mer benägna att byta jobb på grund av dessa förmåner än andra åldersgrupper. Idag får 78% av alla medarbetare någon form av mat- eller dryckesförmån på jobbet. Investeringen lönar sig för arbetsgivare – medarbetare som får mat och dryck på jobbet är hela 20% mer engagerade än de som inte har samma förmån.

Flexibla arbetstider

Många av oss arbetar åtta timmar om dagen och har en timme lunch. I ett flertal branscher spelar det egentligen ingen roll om arbetet utförs klockan 07–16 eller 10–19. Flexibla arbetstider är en förmån som uppskattas av alla åldersgrupper, från babyboomers till generation z. Många medarbetare kämpar med att få livspusslet att gå ihop, andra är mer effektiva tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Att ge medarbetare möjlighet att arbeta när de är mest produktiva eller låta dem komma in i lugn och ro efter att ha lämnat barnen på förskolan eller tränat hjälper dem att få en bra start på dagen och uppnå sin fulla potential.

boost-employee-happiness

Hemmakontor

Arbetsplatser blir allt mer digitala, de flesta medarbetare har en bärbar dator och en internetuppkoppling – något som medför nya möjligheter. Tiden då vi bara kunde jobba från en stationär dator och bland pappershögar är sedan länge förbi – det är dags att arbetsgivare inser detta och börjar lita på sina anställda. Även här spelar livspusslet stor roll, att jobba hemma en eller flera dagar i veckan underlättar i vardagen – medarbetare kan till exempel klämma in träning, tvätt eller mataffären på lunchrasten, laga middag direkt efter jobbet, eller hämta barnen tidigare om man bor nära förskolan. Att tjäna en halvtimme är guld värt i en tid då allt går i raketfart och dina anställda kommer att uppskatta dig för det.

Vidareutbildning

Dagens medarbetare vill utvecklas och prestera. Särskilt yngre generationer uppskattar, och förväntar sig, att arbetsgivare erbjuder utbildningar och kompetensutveckling. Enligt vår studie Nöjdhetsrapporten 2018 är det mer sannolikt att millennials och generation z stannar på en arbetsplats om de är nöjda med förmånerna inom vidareutbildning och kompetensutveckling. Exempel på vidareutbildning kan vara interna kurser eller studiebidrag till att läsa kvälls- eller distanskurser.

Hjälp med privatekonomin

Vår studie Nöjdhetsrapporten 2018 ger en dyster bild av yngre medarbetares privatekonomi. Faktorer som höga studieskulder och en tuff bostadsmarknad gör att över hälften (51%) av medarbetarna i den yngre generationen känner sig stressade över sin ekonomiska situation. Här kan du hjälpa dem genom att erbjuda ekonomisk rådgivning till exempel genom en föreläsare, coach eller utbildning.


Vill du veta mer om hur du kan använda förmåner för att stärka ditt arbetsgivarvarumärke och få nöjdare, lojalare och mer engagerade medarbetare? Ladda ner Nöjdhetsrapporten 2018: Insikter och benchmarks från de mest engagerade arbetsplatserna kostnadsfritt. Ont om tid? Ladda ner vår PDF som avslöjar de tio populäraste förmånerna: 

Ladda ner PDF