Ekonomisk trygghet – som påverkas av skulder, ökade levnadskostnader, stigande bostadspriser och många andra faktorer – har snabbt blivit en viktig fråga på dagens arbetsplatser. I detta blogginlägg går vi igenom varför ekonomisk trygghet är viktigt för arbetsgivare, vilka förmåner som finns och hur du kan hjälpa dina anställda att uppnå ekonomisk trygghet.
Vill du lära dig mer om ekonomisk trygghet? Ladda ner Benifys e-bok Financial Wellness: frågan du inte har råd att igonera.
Vad är ekonomisk trygghet?
Ekonomisk trygghet innebär inte bara en skälig lön och extra förmåner, försäkringar eller bonusar. Ekonomisk trygghet är faktiskt allt som påverkar dina pengar och din privatekonomi. Detta kan innefatta ekonomisk coachning, digitala investeringsverktyg, budgeteringsprogram och mycket mer.
Ekonomisk trygghet innebär lösningar på vanliga ekonomiska bekymmer, till exempel:
-
Stöd för att förbättra det ekonomiska skyddsnätet
-
Hjälp med att budgetera inkomster och utgifter
-
Verktyg för sparande och investeringar – till exempel till semester, bil eller handpenning till en bostad
-
Rådgivning kring räntor, försäkringar och andra finansiella produkter på marknaden
Arbetsgivare med ett etablerat fokus på ekonomisk trygghet erbjuder redan sina anställda hjälp med att lätta på privatekonomiska bekymmer. De erbjuder utbildningar inom ekonomi och förser sina anställda med verktyg och resurser som förbättrar deras ekonomiska trygghet. Detta är på väg att bli en ny standard för dagens arbetsgivare.
Varför ska arbetsgivare investera i ekonomisk trygghet?
I en undersökning nyligen svarade 53% att de var oroliga över sin ekonomi och att det påverkar deras fokus och produktivitet på jobbet (Bank of America Merrill Lynch).
Men det finns fler fördelar med att ha en välfungerande strategi för medarbetarnas ekonomiska trygghet förutom produktivitet. Ekonomisk trygghet har också en positiv effekt på företagets employer branding och kan hjälpa arbetsgivare att attrahera, rekrytera och behålla de bästa talangerna.
Viktigt att främja ekonomisk trygghet – för alla åldersgrupper
Ekonomisk trygghet är inte bara viktigt för anställda mitt i eller i senare skedet av anställningscykeln (de som jonglerar med en familjebudget eller planerar sin pension), det är även förvånansvärt viktigt för anställda i början av karriären – nyutexaminerade och generation Z.
I vår förmånsundersökning Nöjdhetsrapporten 2018 framkom det att dagens unga anställda behöver hjälp med att hantera sin privatekonomi mer än andra åldersgrupper. Faktum är att Gen Z granskar sin ekonomi nästan dubbelt så ofta som babyboomers (upp till två tredjedelar uppger att de ser över sin privatekonomi minst fem gånger per år). Över hälften känner oro när de tänker på sin ekonomiska situation.
Den nuvarande situationen på bostadsmarknaden, i kombination med ökade studieskulder, borde göra ekonomisk trygghet till en självklarhet för dagens arbetsgivare – särskilt om de vill rekrytera dagens unga yrkesverksamma och akademiker. Ändå visar vår studie att arbetsgivare är sena på bollen: Endast en tredjedel av de yrkesverksamma som deltog i vår undersökning uppgav att de fick förmåner rörande ekonomisk trygghet genom sitt jobb (och de som fick dessa förmåner var mindre nöjda).
Exempel på nytänkande kring ekonomisk trygghet på dagens arbetsplatser:
En handfull företag har dragit nytt av andra arbetsgivares brister och hittat nya, innovativa sätt att lätta på sina anställdas ekonomiska bekymmer.
-
Klarna erbjuder alla nyblivna föräldrar inom företaget 20 veckors föräldraledighet med full lön samt en barnomsorgsförmån under barnets två första år. Detta gör att anställda kan fokusera på sina växande familjer i stället för en växande hög av räkningar.
-
PwC ger alla anställda ekonomiskt stöd för att hjälpa dem betala av sina studielån.
-
Google betalar 50% av den avlidna medarbetarens lön till personens make eller partner i 10 år och minskar därmed oron kring ”vad händer om…”.
4 steg till bättre ekonomisk trygghet för dina anställda
1. Ta hjälp av data
Genom att samla in, analysera och använda data kan du skräddarsy ett erbjudande som uppfyller dina anställdas individuella ekonomiska behov. Från avbetalningsplaner för nyutexaminerade med studieskulder, till förmånliga bolåneräntor för millennials, och pensionssparande för, ja, alla anställda.
2. Utbilda och coacha dina anställda
Sund privatekonomi och förmågan att effektivt förvalta pengar kan börja med ett enkelt råd. Till dagens arbetsgivares glädje finns en hel bransch som specialiserar sig på storskaliga specialanpassade lösningar åt hela personalstyrkor. Arbetsgivare kan göra det lättare för sina anställda att hitta en ekonomisk balans genom att till exempel erbjuda digitala investeringstjänster eller professionell ekonomisk coachning. Och ofta räcker det så – över 45% av de som svarade på Benifys senaste undersökning uppger att de skulle vara mer nöjda med sin arbetsplats om de fick hjälp med att förstå sin privatekonomi.
3. Maximera medarbetarnas engagemang i ekonomiska frågor
Använd riktad medarbetarkommunikation för att skräddarsy information till olika målgrupper. Om du till exempel vill öka medvetenheten kring pensionssparande kan du skräddarsy budskap, tonalitet och innehåll till anställda i den delen av anställningscykeln. Vill du belysa förmåner som bidrar till balans i livet kan du fokusera på anställda som nyligen kommit tillbaka efter föräldraledighet.
4. Erbjud rätt ekonomiska verktyg och tjänster
En standardlösning gynnar i slutändan ingen. Se till att ditt förmånserbjudande verkligen passar dina anställdas individuella behov. Vad behöver dina anställda hjälp med? Vad oroar de sig över? Sträva efter att vara en attraktiv och modern arbetsgivare genom att erbjuda det senaste inom privatekonomi – från robotsparande till ekonomi-appar. Lifeplan, till exempel, blev nyligen världens första pensionsrådgivare att skicka privatekonomisk, oberoende pensionsrådgivning direkt till sina kunders smartphones. Ofta är de mest effektiva lösningarna ganska lätta att implementera.
Vill du lära dig mer om ekonomisk trygghet – från konsumtionsvanor till sambandet mellan privatekonomi och välbefinnande? Ladda ner vår e-bok Financial Wellness: Frågan du inte har råd att ignorera.