Genom att erbjuda personalförmåner som är enkla att använda ökar arbetsglädjen, engagemanget och välmåendet hos medarbetarna. Inte minst i tider när räntehöjningar, inflation och global oro präglar samhället. Här delar Benifys HR-chef Jessica Ribbestam sin syn på förmånernas positiva inverkan på arbetsplatsen.
Vi har tidigare skrivit om vilken viktig roll arbetsgivaren spelar för sina anställda även utanför arbetstid – detta för att skapa en trygg och långsiktig relation mellan arbetsgivare och medarbetare. Frågan är särskilt aktuell då det råder stor brist på talang inom många branscher, från sjukvård till bygg och IT.
– Rätt förmånsutbud blir ett sätt att behålla och rekrytera talang, säger Jessica Ribbestam, Chief People & Culture Officer på Benify.
Jobbförmåner som stärker kulturen
En nöjd medarbetare är också en engagerad medarbetare som ofta stannar kvar längre på arbetsplatsen. Dessutom kan medarbetaren, medvetet eller omedvetet, fungera som en ambassadör som talar väl om företaget och därmed locka andra att söka sig dit.
Utöver lön kan olika typer av anställningsförmåner påverka medarbetarens jobbtillfredsställelse, balansen mellan arbete och fritid och den allmänna livskvaliteten. Det sänker på sikt företagets kostnader tack vare lägre sjukfrånvaro och ökad effektivitet.
– Medarbetarna är den viktigaste tillgången och vill man göra någonting för att de ska känna sitt eget värde kan vår plattform hjälpa till, säger Jessica Ribbestam.
Benifys rapport visar nya trender inom förmåner
Benify släppte nyligen sin senaste upplaga av rapporten Framtidens arbetsgivare: En arbetsplats i förändring. Där presenteras resultatet från undersökningen Förmånskollen där 15 885 medarbetare och 216 personer från HR-avdelningar i privat och offentlig sektor i 14 olika branscher har fått svara på frågor som rör arbetsplatsen, förmåner och arbetslivet i övrigt.
Svaren visar bland annat att jämfört med rapporten från 2022 så har arbetstid och ledighet, som exempelvis flexibla arbetstider, gått om pension som den viktigaste förmånen. Work-life balance, med förmåner som exempelvis rabatter på hushållsnära tjänster, tar ett stort hopp upp från plats tio förra året till att bli rankad som den femte viktigaste förmånen år 2023.
Men svaren varierar också utifrån ålder. Bland äldre är pensionsförmåner viktigare än för de yngre, som rankar friskvård på första plats.
Förmåner kan underlätta i svåra tider
Sverige genomgår just nu en tuff ekonomisk period, med höga räntor och energipriser, och hög inflation. Rapporten visar hur arbetsgivare kan använda sig av förmåner för att minska medarbetarnas ekonomiska stress.
– Med ett tydligt och synligt utbud av förmåner kan arbetsgivarna visa hur de kan stötta medarbetarna ekonomisk med mer än bara lönen, säger Jessica Ribbestam.
Här är förmåner och rabatter på allt från matkassar till elabonnemang och försäkringar, men också hyrbilar, biobiljetter och tjänstepension, några konkreta sätt att hjälpa medarbetarna.
– På detta sätt kan en arbetsgivare visa att man inte duckar för omvärldens påverkan på varken arbetsliv eller privatliv, säger Jessica Ribbestam.
Vill du läsa mer om vilka förmåner som verkligen efterfrågas hos anställda? Hämta rapporten här!