Topp 5 löneförmåner för millennials inom IT

Senast uppdaterad: 2020-01-234 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Vill du attrahera och rekrytera dagens akademiker inom IT? Då är det viktigt att du erbjuder ett förmånspaket som är tillräckligt spännande för att locka till sig de bästa talangerna bland millennials och generation Z.

Vad värdesätter millennials på arbetsplatsen?


Vilka förmåner bör dagens arbetsgivare då erbjuda om de vill attrahera (och behålla) arbetsmarknadens nyaste stjärnskott inom IT? Benify genomförde nyligen en undersökning för att ta reda på IT-talangernas favoritförmåner. Vi frågade hundratals akademiker och doktorander inom IT vilken jobbförmån de rankade som sin favorit.

I detta blogginlägg avslöjar vi två av fem förmåner som dagens unga IT-proffs värdesätter mest. Vill du läsa rapporten i sin helhet? Ladda ner Top 5 Benefits for Young Tech Talents gratis!

Kan förmåner attrahera och rekrytera IT-proffs?

Kandidater inom IT kan vara en stor utmaning för rekryterare. Den största svårigheten för många är att ta reda på vad dessa talanger vill ha – och det är inte så lätt.

Dagens IT-kandidater hör till åldersgruppen generation Z. Men de hör också till en grupp som består av högutbildade och kvalificerade yrkesverksamma (ingenjörer, analytiker, utvecklare, programmerare etc.). Att de är så unika gör dem oförutsägbara – särskilt när det gäller lön och förmåner. De är inte bara svåra att förstå sig på, de är också eftertraktade. Detta gör att arbetsgivare värdesätter dagens IT-proffs otroligt högt.

Varför är det så svårt att rekrytera akademiker och millennials inom IT?

I förra årets 2017 Tech Nation survey (Tech City) framkom det att över hälften av Storbritanniens IT-företag har en brist på kvalificerade kandidater.

Men IT-företag är inte de enda som saknar IT-kunskap. I undersökningen 2018 Harvey Nash/KPMG CIO Survey framkom det att arbetsgivare i alla branscher saknar tillräcklig datakunskap och kännedom om intern cybersäkerhet. Bristen på kvalificerade kandidater är ett faktum i en tid då många arbetsplatser fokuserar allt mer på data och strategi. Dessutom satsar allt fler företag mycket på innovationer och ny teknik (som delvis drivs på av "Internet of Things").

De nya GDPR-reglerna som infördes 2018 verkar ha orsakat mycket huvudvärk för många arbetsgivare och har ökat efterfrågan på kandidater som specialiserar sig på cybersäkerhet och dataskydd. Även det ökade behovet av molnlagring på många arbetsplatser bidrar till ett större behov av IT-specialister (enligt Microsoft UK använder så många som 96% av dagens företag någon form av molnlagringsteknik).

Denna brist på IT-proffs påverkar också lönelistorna – arbetsgivare måste satsa mer pengar på att rekrytera kvalificerad personal. I undersökningen 2017 Tech Nation survey uppgav över en tredjedel av arbetsgivarna att högre utgifter innebar att de inte längre hade råd att attrahera toppkandidater. Och det är här löneförmåner blir värdefulla för arbetsgivare.

topp-fem-formaner-enligt-dagens-unga-IT-talanger

Vilka förmåner rankas högst av dagens unga IT-talanger?

Här är en tjuvtitt på några av IT-talangernas favoritförmåner. Här kan du ladda ner hela lista gratis direkt.

På 5:e plats hittar vi kontorshunden

Konstigt nog finns varken smartphone eller tjänstebil bland favoritförmånernas topp 5. En husdjursvänlig arbetsplats är dock viktig för IT-millennials. Få hade gissat att kontorshunden tar femteplatsen men yngre generationer verkar föredra mysigare och mer avslappnade arbetsplatser framför materiella förmåner. Glöm pingisbord och flashiga prylar, hemligheten till en framgångsrik modern arbetsplats kan faktiskt vara hundgodis och kattbäddar.

På 4:e plats hittar vi hemmakontoret

Ny och mer prisvärd teknik gör det lättare än någonsin för företag att låta sina medarbetare jobba hemifrån. Forskning tyder på att hemmajobb kan öka medarbetarnas produktivitet och minska företagens kostnader. Kontorslokaler är dyra – trots detta uppgav endast 24% av USA:s yrkesverksamma att de jobbade hemifrån under 2015 (US Bureau of Statistics). Många arbetsgivare verkar fortfarande inte lita tillräckligt mycket på sina anställda för att låta dem jobba hemifrån.

Men nya generationer kännetecknas av disciplin och ambition, och de uppskattar enkelhet och bekvämlighet. Det är uppenbart att dagens arbetsgivare måste våga införa nya arbetssätt för att lyckas med sin rekrytering av millennials och generation Z.

Vill du se vilka förmåner IT-talangerna rankar högst? Ladda ner hela listan här.