Tomtens önskelista: fina jobbförmåner till varje anställd

Senast uppdaterad: 2022-08-314 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

När tomten ska önska sig julklappar i år vet han vad han sätter högst upp på önskelistan. Nämligen att alla anställda ska få tillgång till just de förmåner som var och en vill ha. Vi beslutade oss för att hjälpa honom lite på traven.

Som marknadsledande medarbetarportal med 2 miljoner användare vet vi vad medarbetare vill ha. Och hur vår produkt kan underlätta för mängder av arbetsgivare. Varje år gör vi mängder av undersökningar för att se till att vår plattform uppfyller förväntningarna både från arbetsgivare och deras medarbetare. Genom åren har vi sett trender, från hushållsnära tjänster som matkassar och barnpassning till hälsoprodukter som privata sjukvårdsförsäkringar, massage och träning.

2021 har precis som i fjol varit ett speciellt år på grund av pandemin. Många har fortfarande jobbat hemifrån och många har känt oro för nära och kära i samband med smittspridning, isolering och permitteringar där läget har varit extra utsatt i vissa branscher. Därför passade vi i år på att fråga hela 32 000 svenskar vilka personalförmåner de vill ha på jobbet. Resultatet samlade vi i vår fullmatade rapport Framtidens arbetsliv.

En av frågorna vi ställde var vad som skulle göra dem nöjdare med sina personalförmåner. Svaret blev ”ett bredare förmånsutbud”, ”fler individuellt anpassade personalförmåner” samt ”tydligare information om vilka jobbförmåner som erbjuds”. Så, vilka anställningsförmåner ansågs värdefullast?

Santas_top10benefits_1

I tider när allt fler medarbetare känner av stress både på jobbet och i vardagen är det inte konstigt att work life balance kvalar in på listans tiondeplats. Personalhälsa och arbetsmiljö är en aktuell fråga för många arbetsgivare och många arbetar aktivt för att förbättra situationen för sin personal.

Samtidigt är det inte förvånande att frågan om balans mellan jobb och fritid seglat längre ner på listan i år. För många har det varit lättare att få vardagen att gå ihop genom att jobba hemifrån, med färre timmar i kollektivtrafik och bilköer varje vecka, lättare att slänga i en tvätt under lunchen och flexiblare arbetstider som fungerar för lämning och hämtning.

Och eftersom jultomten tänker mer på andra än på sig själv är det svenskarnas populäraste förmåner han har på sin önskelista. Se själv nedan!

 

10. Work-life balance

Förmåner som underlättar balansen mellan arbetsliv och privatliv har länge varit viktiga för medarbetarna. En förmån i denna kategori som har beställts mer än tidigare under pandemin är rabatterade matleveranser hem till dörren.

 

9. Klimatsmarta förmåner

Andelen svenskar som oroar sig för klimatet har ökat enligt WWF:s Klimatberometer 2021 och fler anser sig villiga att ändra på sina vanor för klimatets skull. I Benifys plattform underlättar ECO-märkningen för medarbetarna genom att visa vilka förmåner som har lägre klimatpåverkan, såsom cyklar, klimatkompensation och ekologiska matkassar.

 Santas_top10benefits_2

8. Transport

Efterfrågan på förmåner inom cyklar och elcyklar har ökat, medan förmåner för transport med kollektivtrafik minskat under det senaste året. Kanske inte så konstigt, med mindre resande till kontoret under pandemin och flertalet som vill hitta alternativa resvägar. Även förmåner och rabatter kopplade till personbilar fortsätter att vara populära.

 

7. Företagsspecifika förmåner

Förmåner är ett effektivt sätt att lyfta fram organisationens värderingar och kultur. Därför kan företagsspecifika förmåner vara till fördel vid rekrytering. Dessutom kan unika förmåner bidra till ett ökat engagemang och ambassadörskap bland medarbetarna. Anställda som tycker att deras arbetsgivare har en stark företagskultur är nämligen både mer engagerade på jobbet och mer benägna att rekommendera sin arbetsgivare till andra.

 

6. Kompetensutveckling

Pandemin ställer högre krav på kompetensutveckling och risken för att den stagnerar har ökat. När flertalet har arbetat hemifrån är det viktigt att kunna erbjuda alternativa vägar för medarbetare att utvecklas, såsom kunskapsbanker eller kurser online.


...men vilka förmåner rankar svenskarna som allra viktigast? Se fler av tomtens favoriter och ladda ner ”Topp 10 viktigaste förmånerna inför 2022” för att se hela listan!

TILL LISTAN