Låt oss presentera Malin Rapp – en av våra eminenta talare på Framtidens HR!
Den 14 maj är det dags för vårt årliga event Framtidens HR och vi kan knappt bärga oss! För att ni ska få lära känna våra talare lite bättre har vi låtit de svara på tio (relativt) snabba frågor. Först ut är Malin Rapp!
Vem är du?
– Jag är Malin Rapp, motivationsexpert på SelfLeaders, som inspirerar ledare och organisationer i Sverige och globalt att skapa välmående, hållbara och ansvarstagande kulturer genom självledarskap.
– Jag har haft förmånen att under mer än tio år stötta organisationer i att bygga välmående och motiverande företagskulturer. Som talare har jag dessutom fått den stora äran att motta Årets Talare – Publikens Pris både 2023 och 2025.
– Med stor tacksamhet har jag samarbetat med en bredd av branscher och med både svenska och internationella företag som Google, Spotify och IKEA. I mina föreläsningar fokuserar jag på att dela forskningsinsikter och konkreta verktyg som skapar varaktiga förändringar i hur vi tänker, samarbetar och leder, både oss själva och varandra.
– Med en bakgrund inom kognitiv neurovetenskap och motivationspsykologi har jag undervisat i ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm, föreläst vid Harvard och tillsammans med forskare på Karolinska Institutet tagit fram mätbara resultat på metoder inom självledarskap. Genom mitt arbete på Self Leaders har jag lett omfattande kulturförflyttningar hos några av Sveriges största bolag och varit med och utvecklat ledarskapsprogram som idag används av över 400 organisationer i mer än 50 länder.
Vad kommer du att prata om på Framtidens HR?
– Att självledarskap och välmående är affärskritiskt.
– På Framtidens HR talar jag om varför självledarskap och välmående inte längre är ett "nice to have", utan avgörande konkurrensfördelar på en arbetsmarknad där psykisk ohälsa är det största hotet mot organisationers långsiktiga framgång.
– Det handlar inte om fler policys eller inspirerande värdeord. Det handlar om att förstå vad som faktiskt driver människor, och våga koppla deras inre motivation till organisationens syfte och mål. Det handlar om att på riktigt förstå hur vi kan må bra på jobbet, utvecklas och samtidigt bidra.
Varför är detta viktigare än någonsin?
– Vi står mitt i en tyst kris. Stressrelaterade sjukskrivningar har ökat med 25% på bara fem år och kostade samhället över 9 miljarder kronor under 2023. För företagen innebär detta tappade intäkter, förlorad kompetens och ökade sjuklönekostnader. Men det allra värsta är hur människor drabbas – ofta med livslånga konsekvenser.
– Den unga, värderingsstyrda generation som nu tar plats på arbetsmarknaden kommer inte att acceptera ohälsosamma arbetsmiljöer. Vill vi attrahera talanger, behålla nyckelpersoner och frigöra våra medarbetares fulla potential är det helt avgörande att bygga välmående kulturer där människor får möjlighet att bidra på riktigt.
Vad är det mest kontroversiella du kommer säga på scen?
– Att det största hotet mot organisationers framtid inte är AI, det är stressrelaterad ohälsa.
Vilka är de hetaste HR-frågorna just nu – enligt dig?
– Det är:
- Hur vi får människor att hantera den snabba förändringstakten.
- Hur vi gör välmående till ett affärskritiskt KPI.
- Hur vi får organisationer att ha ett större syfte, bortom ekonomisk vinst.
- Hur vi skapar psykologisk trygghet i praktiken, inte bara i teorin.
Vilken HR-trend är mest överskattad och varför?
– Att se AI som det största hotet. Det verkliga hotet är vår oförmåga att skapa hållbara arbetsmiljöer där människor kan navigera snabb förändring och samtidigt stärka sina mänskliga förmågor som innovation, empati och kreativitet. Det är dessa mänskliga egenskaper som i framtiden kommer att vara avgörande för organisationers framgång ihop med AI.
Om du fick ändra en sak i hur företag jobbar med HR – vad skulle det vara?
– Att sluta lägga hela ansvaret för välmående på HR och sluta se HR som en serviceavdelning för trivsel. Välmående är en ledningsfråga. En kulturfråga. Ett affärsstrategiskt ansvar som måste integreras från styrelse till teamnivå, i hela verksamheten.
Vad är nästa stora skifte inom HR?
– Det nästa stora skiftet inom HR handlar om att anpassa arbetsplatserna efter Generation Z:s förväntningar, samtidigt som vi navigerar en värld i ständig och accelererande förändring.
– Generation Z, som snart kommer att dominera arbetsmarknaden, ställer helt nya och högre krav på sina arbetsgivare. De söker inte bara en anställning, de vill arbeta för organisationer vars värderingar speglar deras egna och där arbetet känns genuint meningsfullt. De vill vara en del av något större än enbart företagets vinst och förväntar sig att arbetsgivare tar ett verkligt och aktivt ansvar för samhälleliga och globala frågor.
– I detta nya landskap går HR från att vara en stödfunktion till att bli en av organisationens mest avgörande affärsdrivare.
Vad är det värsta som kan hända om HR inte anpassar sig?
– Att HR tappar sin röst och att organisationer tappar sin viktigaste resurs: friska och engagerade människor.
– I ett arbetsliv där hälsa och motivation är de avgörande konkurrensfördelarna har vi inte råd att arbeta vidare med gårdagens verktyg eller se HR som en stödfunktion. Det handlar om att inse att HR är en central del av affärsstrategin, inte en separat fråga.
Om du bara fick ge ett enda råd till en HR-chef som vill ligga steget före, vad skulle det vara?
– Börja prata om välmående i affärstermer och anpassa språket till de som sitter vid besluten och ”makten”.
– Vi vet att självledarskap, psykologisk trygghet och välmående driver både engagemang och resultat. Men för att få hela ledningen med oss behöver vi våga ha fler berättelser om HR, inte bara en.
– Våga prata i siffror: Vad kostar stressrelaterad sjukfrånvaro? Vad kostar personalomsättning? Vad är effekten av välmående medarbetare på produktivitet och innovation?
– Att förstå människors drivkrafter och välmående är inte fluff, det är kärnan i framtidens hållbara och lönsamma arbetsplatser.
Blev du nyfiken på Framtidens HR och vill veta mer? Kika in här!