Svenska arbetsplatser halkar efter – varför tvekar HR på AI?

Senast uppdaterad: 2025-04-024 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Sverige släpar efter i HR-digitaliseringen, särskilt inom AI. Vår nya rapport HR-perspektiv 2025 visar att 35% av HR-avdelningar inte använder den nya tekniken alls, och bara några få procent gör det dagligen. Samtidigt är AI-användare ofta mer lojala mot sin arbetsgivare. Frågan är – varför tvekar vi till AI? 


AI mer än bara textgenerering 

I dagsläget används AI inom HR främst som stöd vid rekrytering, som till exempel för att skriva jobbannonser och intervjufrågor. Andra vanliga användningsområden är att ta hjälp av AI för att skriva avtal, skapa policy-dokument eller hantera översättningar. Men AI kan göra mycket mer än så. 

Ett stort och outnyttjat område är AI-drivna medarbetarsupportsystem, där digitala assistenter kan svara på frågor om företagets rutiner, policys och arbetsprocesser. Istället för att en HR-medarbetare manuellt ska sitta och hantera denna typ av frågor kan AI automatisera arbetet, något som sparar både tid och resurser. Detta i sin tur kan förhöja medarbetarupplevelsen, då det går snabbt och lätt att få svar på det man undrar på. AI kan dessutom stötta med ett datadrivet och därmed mer rättvist beslutsfattande inom kompetensutveckling och medarbetarengagemang. 

Svenska arbetsplatser halkar efter – varför tvekar HR på AI__2

Ökat personalengagemang och lojalitet 

En av de viktigaste insikterna från vår rapport Arbetsliv 3.0 är att medarbetare som använder AI-verktyg i genomsnitt är mer engagerade än andra. Dessutom har de ett högre eNPS-värde (Employee Net Promoter Score), vilket innebär att de i högre utsträckning rekommenderar sin arbetsplats till andra. Engagemang är en av de största  

utmaningarna för HR-avdelningar – särskilt i tider av kompetensbrist, när det är avgörande att såväl attrahera som behålla ny arbetskraft. Så varför inte börja använda AI som ett verktyg för att stärka medarbetarnas motivation och engagemang på jobbet? AI kan faktiskt bli en viktig faktor för höja engagemanget – även om det mest basala är att medarbetarna finner arbetet motiverande i sig. 

”Hela 35% som deltog i undersökningen svarar att de inte använder AI alls på arbetsplatsen.” 

Vår rapport visar att engagemanget bland yngre generationer, särskilt generation Z, är lägre än hos äldre åldersgrupper. För att öka engagemanget krävs som sagt en bra arbetsplats och en stark företagskultur, alltså en känsla av att man utför ett meningsfullt arbete. Varför inte ta hjälp av AI för att minska administrativa och repetitiva uppgifter för att ge möjlighet till mer tid för kreativt arbete. 

I vår undersökning ställde vi frågan vilka uppgifter som arbetsplatsen löser med hjälp av AI. Här är några av svaren vi fick:  

”Enklare att säga vilka vi inte löser – vi löser inte saker som har med personuppgifter att göra.”  

”Omvärldsbevakning, olika typer av sökningar och scanning.”  

”Skriva protokoll, annonser, kravprofiler, policyer...”  

Svenska arbetsplatser halkar efter – varför tvekar HR på AI__1

AI på frammarsch – men långsamt? 

Även om AI-användandet fortfarande är lågt på landets arbetsplatser, syns en viss ökning. 2024 svarade 8% av HR-avdelningarna att AI skulle vara prioritet kommande år – i den senaste undersökningen, som besvarats av 1300 arbetsgivare, har siffran nästan fördubblats. Det innebär att allt fler företag börjar inse AI:s potential. Men i topp på arbetsgivarnas lista över prioriterade frågor på arbetsplatsen ligger medarbetarengagemang (41%), tätt följt av att stävja kompetensbristen (37%). Att satsa på AI som funktion och hjälpmedel för HR, är prioritet för endast 15% av de svarande. Så frågan är om utvecklingen av AI som hjälpmedel för HR går för långsamt. Riskerar vi att halka efter andra länders utveckling eller det bra att det går sakta? 

På Benifex tror vi att om svenska arbetsgivare vill öka effektiviteten, stärka engagemanget och förbättra arbetsmiljön, måste de våga satsa på AI. Det handlar inte om att ersätta HR-medarbetare, utan om att frigöra tid för mer lustfyllda arbetsuppgifter. Framtidens arbetsplatser kommer att vara AI-drivna – knäckfrågan är bara hur snabbt, eller långsamt, vi kommer dit. 


Vill du förstå hur AI och digitalisering formar framtidens HR? Ladda ner HR-perspektiv 2025 och få insikterna du behöver för att ligga steget före!