Spara pengar och få nöjda medarbetare - en klassisk win-win

Senast uppdaterad: 2022-09-052 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Alla arbetsgivare vill förstås att deras medarbetare ska trivas, må bra och vara nöjda. Det är inte bara bra för samvetet, utan även för ekonomin. Det här är en viktig framtidsfråga – inte minst för den offentliga sektorn, som står inför en rekryteringsutmaning av historiska mått.

Här tittar vi närmare på de områden där det finns störst besparingar att göra för offentliga arbetsgivare som implementerar skräddarsydda förmåns- och medarbetarportaler för sin personal.

recruitment-challenge-public-sector

Administration

Lönespecifikationer, enkätverktyg, förmånshantering, godkännande av bisysslor – när olika system staplas på hög kostar det många arbetstimmar för såväl IT- som personalavdelningen. Vissa moment kanske till och med sköts manuellt på papper, vilket förstås är ännu mer tids- och resurskrävande. En förmånsportal kan integreras med och ersätta flera olika system, och därmed frigöra tid och resurser till annat.

Kommunikation

I en förmånsportal kan information om allt från friskvårdsbidrag och försäkringar till julklappar och personalfester individanpassas efter varje enskild medarbetare. Det gör att det går betydligt snabbare för medarbetarna att hitta relevant information, samtidigt som frågorna till HR-avdelningen minskar så att även de kan använda sin tid bättre. Att kommunicera ut information om medarbetarförmåner förmåner på ett effektivt sätt ökar dessutom användningen och uppskattningen av förmånerna, vilket ger en bättre avkastning på medarbetarinvesteringen.

Personalomsättning & rekrytering

Att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke (employer brand) handlar lika mycket om att behålla sin befintliga personal som att locka till sig nya talanger. Det är två sidor av samma mynt: Nöjda medarbetare stannar längre, är mer engagerade och mer benägna att se sig som ambassadörer för sin arbetsgivare. Det goda ryktet sprider sig, vilket ger fler ansökningar per annons och minskar behovet av externa rekryteringsfirmor. Personalomsättningen minskar samtidigt som nyrekryteringen blir både enklare och mindre resurskrävande. En klassisk win-win-situation, helt enkelt.

Vill du veta mer om hur en förmånsportal kan bli en lönsam investering? Ladda ner vårt informationsblad.