Populäraste personalförmånerna 2024

Senast uppdaterad: 2024-07-113 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Efter pandemin börjar vi se ett tydligt mönster på listan över de mest uppskattade förmånerna. När Benify frågade 35 000 medarbetare blev resultatet snarlikt 2022, då vi senast gjorde samma undersökning. Men borrar man ner sig på djupet hittar man många nya trender och utvecklingar.


Dagens medarbetare är kräsna, och förmånsutbudet är en viktig faktor i valet av arbetsgivare. Det blev tydligt när vi på Benify genomförde vår stora undersökning bland 35 000 medarbetare, som ligger till grund för rapporten Arbetsliv 3.0. 

Hela 52 procent är redan nöjda med sitt nuvarande förmånsutbud. Allra nöjdast är generation Z. Medarbetarna som är nöjda är också väl insatta i vilka förmåner de har tillgång till – och avsevärt mer lojala mot sina arbetsgivare än övriga medarbetare. Denna grupp är klart större än 2022, då vi senast genomförde samma undersökning. Då var siffran 45 procent, alltså 7 procent lägre än 2024. 

Populäraste personalförmånerna_1

Missnöjda medarbetare mer benägna att byta jobb

De medarbetare som är missnöjda med sina förmåner är 24 procent mer benägna än övriga att byta jobb, om de erbjuds ett likvärdigt sådant med bättre förmånsutbud. De mest eftertraktade förmånerna bland dessa missnöjda medarbetare – det vill säga vad de vill ha, men idag inte har – är finansiella förmåner (bonus, vinstdelning och dylikt), samt förmåner kopplade till arbetstid och ledighet. På tredje plats kommer transportförmåner. 

Vi ser även att tydlig och relevant kommunikation om förmånsutbudet bidrar till ökad nöjdhet bland medarbetarna. Den som är välinformerad om sina förmåner tenderar alltså att vara nöjdare med dem. 

Pension och försäkringar går framåt

När vi tittar på själva topplistan hamnar förmåner kopplade till arbetstid och ledighet överst, precis som 2022. Med pandemin i backspegeln minskar efterfrågan på förmåner som möjliggör en sund ”work-life balance”. Detta var alltså en högre prioritet när många var begränsade till att jobba hemifrån. 

2024, i tider av ekonomisk oro för många, är det istället förmåner som bidrar till trygghet och ekonomisk stabilitet som går framåt. Av alla förmåner på topplistan är det försäkringar som ökar allra mest i popularitet – från 7,0 till 7,6 på en tiogradig skala. 

Populäraste personalförmånerna_2

Topp 8 personalförmåner 2024

2022 års resultat inom parentes. 

  1. Arbetstid och ledighet (1)
  2. Pension (3)
  3. Friskvård (2)
  4. Sjukvård (4)
  5. Försäkringar (6)
  6. Förmåner som bidrar till ”work-life balance” (5)
  7. Transport (7)
  8. Rabattkoder för privat konsumtion (8)

Vill du veta vilka förmåner de olika generationerna rankar högst, samt hur topplistan ser ut inom specifika förmånskategorier? I rapporten Arbetsliv 3.0 hittar du både detta samt information om medarbetarnas syn på AI, hållbarhet och den perfekta arbetsgivaren. 

LADDA NER RAPPORT