Intryck från Almedalen 2019

Senast uppdaterad: 2022-08-317 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Inför årets Almedalsvecka hade Benify laddat upp med ett gediget program och ett taggat team med expertis inom så skilda ämnen som pensionssparande, offentliga upphandlingar, personalhälsa, kommunikation – och matlagning. Tempot var högt från första stund. När veckan var över hade gänget från Benify klarat av fem yogapass med hälsoseminarium, ett grillmingel och ett seminarium om Generation Z.

Hälsa gick som en röd tråd under veckan. Ämnet är mer aktuellt än någonsin, med ökade sjukskrivningar på grund av framför allt psykisk ohälsa. Benifys yogapass, ledda av Elin Lundblad från Energi i livet, gav många en välbehövlig andningspaus i det hektiska Almedalen. Malin Öhlin, produktledare inom hälsa och försäkring på Benify, följde upp yogapassen med seminarier med inbjudna gäster om hur arbetsgivare kan förebygga ohälsa bland personalen. Såhär sammanfattar Malin sina intryck:

– Det var roligt att se att så malin-ohlin-benifymånga är engagerade i frågan. Det betyder att vi har rätt förutsättningar att tillsammans åstadkomma förändringar. Jag hade flera lärorika samtal under de här dagarna. Det blev tydligt hur många faktorer som samspelar när det gäller hälsa, från livsstilsfaktorer och sociala kontakter till arkitektur, digitalisering och arbetsmiljö. Hälsofrågan är ju inte bara viktig för individen och arbetsgivarna, utan också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Vad vill Generation Z?

På tisdagsmorgonen var det dags för seminariet Slaget om Generation Z, där Benifys PR och marketing manager Ylva Eriksson presenterade en rykande färsk rapport om arbetsmarknadens nykomlingar. Intresset för den nya generationen är stort på en arbetsmarknad som ropar efter kompetens, både inom privat och offentlig sektor.

Rapportens insikter kommenterades sedan av Generation Z själva, representerade av Anela Murguz (ledarskribent på Borås Tidning), Ebba Kock (ordförande Sveriges Elevkårer) och Jakob Dziorek (ordförande för Fler Unga). Alla tre kände igen sig i bilden av en värderingsstyrd generation. Enligt Ebba Kock vill dagens unga jobba med något de brinner för:

– Man vill inte jobba för att kunna ha en hobby. Jobbet i sig ska vara stimulerande och roligt och ge ett mervärde.ebba-kock-seminarium-benify-blogg

Efter ungdomarna var det arbetsgivarnas och opinionsbildarnas tur att ta plats på scen, representerade av Katarina Berg (HR-chef på Spotify), Carl Rydingstam (HR-direktör på Region Stockholm), Magdalena Gerger (VD på Systembolaget) och Ann-Therese Enarsson (VD för TCO:s tankesmedja Futurion). Det stod klart att generation Z ställer arbetsgivarna inför nya utmaningar, inte minst när det gäller ledarskapet. Katarina Berg beskrev läget såhär:

– Vi har pratat länge om att ledarskapet ska vara individuellt och situationsanpassat. Det är här nu. Det har aldrig varit jobbigare eller svårare att vara chef och ledare, men det har aldrig varit roligare heller.

Alla i panelen, både de yngre och de mer etablerade, var överens om att offentlig sektor borde ha alla möjligheter att locka till sig den nya generationens medarbetare, men att det kräver en betydligt bättre kommunikation kring de värden man kan erbjuda.

Vill du höra hela den intressanta diskussionen? Här hittar du en inspelning av seminarietslaget-om-generation-z-seminarium-almedalen-benify-blogg

Snackisar från Benifys team i Almedalen

Förutom att anordna egna aktiviteter deltog Benifys gäng förstås på andras event och seminarier. Här följer några insikter och höjdpunkter som de tar med sig hem från Visby.

Jimi Guldstrand, som leder Benifys team av Key Account Managers för större arbetsgivare, är nöjd med Benifys insats under Almedalsveckan:

Vi har en viktig uppgift att förmedla, jimi-guldstrand-benifyanalysera och agera på all information och data som vi har tillgång till med vår position på svensk arbetsmarknad. Det har blivit väldigt tydligt i alla samtal och seminarier som vi haft under veckan att företag efterfrågar den här kunskapen.

Kommunikation är Jimis hjärtefråga, och han kände igen sig i tipsen som andra experter förmedlade i Almedalen:


– Alla säger i princip samma sak på olika sätt: kommunicera för individen på individens sätt, tänk på tajming och stå för budskapen ni förmedlar. Jag tar med mig att vår rådgivning till våra kunder i detta stämmer överens med hur de bästa i Sverige säger att man bör kommunicera.

PR och marketing manager Ylva Eriksson har också haft ett par givande dagar i Visby:

– Vi har pratat med många människor som brinner för samma sak som vi, nämligen att förbättra arbetslivet för alla medarbetare. Det har varit fokus på hälsa och Generation Z, och extra kul att vår yoga och vårt alkoholfria mingel var så populärt!

ylva-eriksson-benify
Hälsofrågan lär inte bli mindre aktuell framöver enligt Ylva:

–  Det är alarmerande att vår nya generation mår så dåligt. Under ett seminarium hos Kairos Future hörde jag att 90% i generation Z lider av svår huvudvärk, och att 73% har ångest. Då känns det extra bra att vara med och kämpa för att göra deras blivande arbetsgivare ännu bättre på att ta hand om dem.

 


Flera av Benifys kunder finns inom den offentliga sektorn, som till exempel kommuner och myndigheter. Emma Lindénemma-linden-benify är chef över teamet på Benify som servar dessa kunder. Hon märkte ett stort intresse för digitalisering inom sektorn, och lämnar Almedalen med många nya intryck.

– Allt fler kommuner inser att digitalisering inte bara är ett enskilt teknikprojekt, utan något som påverkar hela verksamheten. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg stad, hade mycket klokt att säga om det i ett seminarium jag var på, säger Emma.

 

Benifys event manager Christer Söderberg hade inte bara stått för planeringen av aktiviteterna i Almedalen. Som välrenommerad grillmästare stod han också för maten.

När christer-soderberg-benifydet var dags att packa ihop och åka hem kunde han konstatera att han serverat omkring 250 måltider till minglare, yogadeltagare och kollegor.

– Maten blev uppskattad och det mesta gick åt, men vi lämnade också vidare en del till företaget Foodloopz, som jobbar med den viktiga hållbarhetsfrågan att minska matsvinnet. Det känns bra att inget gick till spillo.

När Almedalsveckan är över kan sommaren börja på riktigt. Christer delar gärna med sig av sina bästa tips inför semesterns grillkvällar:

  1. Tänd grillen i god tid och ha tålamod så att glöden hinner ta sig.
  2. Grilla alltid på rent grillgaller.
  3. Undvik tändvätska – det är varken bra för smaken eller miljön.
  4. Använd alltid lock på grillen.
  5. Blanda inte olika råvaror på samma grillspett – det mesta kräver olika mycket tid.
  6. Våga prova! Man kan grilla nästan allt. Att grilla sallad och droppa lite brynt smör över är underbart.

benify-almedalen-skeppargatan-benify-bloggOch för dig som behöver lite semesterläsning, och inte har laddat ner rapporten Slaget om Generation Z än, så är det bara att klicka på länken nedan. Glad sommar!

Ladda ner rapport