HR-chefen om 2023: Viktigt att vara en trygg arbetsgivare

Senast uppdaterad: 2023-01-125 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Hybridarbete, att ”do more with less” och att jobba hårt med tillhörighet och jämställdhet. Det är några av trenderna som Benifys nya HR-chef Jessica Ribbestam tror kommer prägla 2023. 

HR_chefen_3
 

Hur ser ditt jobb som HR-chef ut?

En del av arbete innebär leda vårt People & Culture team om 15 personer  Benify, där mer än hälften är nya medarbetare. En annan viktig del är att driva vårt strategiska HR arbete för att stötta våra medarbetare, organisationens, och företagets tillväxt och framgång. Det är en jättespännande roll och vi har ett riktigt härligt team. Förutom att tampas med det dagliga med många strängar r lyra, är stress och ohälsa en mycket prioriterad fråga för oss HR efter år av pandemi. Omställningen att komma tillbaka till kontoret är inte helt enkel för alla.

Hur sammanfattar du 2022 för HR?

För många bolag har 2022 inneburit stora budgetnedskärningar där man har varit tvungen att säga upp medarbetare. Benify har det varit tvärtom – vi har anställt över 175 medarbetare, vilket är en fantastisk siffra och en otrolig bedrift av vårt Talent Acquisition Team och rekryterande chefer men också utav alla våra medarbetare som sedan varit med i onboardingen av våra nya kollegor. Året har även inneburit att jobba enligt hybridmodellen. Distansarbetet har inte försvunnit, och vi har sett att många företag har infört en policy där man ska vara minst 50 procent kontoret, och många förväntar sig även högre närvaro än . Det kan vara en utmaning att komma tillbaka till jobbet, balansen mellan arbete och privatliv har varit en stor diskussionsfråga.

Vilka fokusområden och trender ser du framåt?

En ny lagstiftning för LAS kommer ge många effekter, vilket jag ser som spännande. Vi ser också fram emot krav på lönekartläggning och jämställda löner som ett EU-direktiv. Här är Sverige i framkant, men det som bland annat blir nytt med EU-direktivet är att vi inte längre kan  fråga ”vad tjänar du idag” utan att vi snarare ser en omvänd roll där arbetsgivaren talar om vilken nivå som man kan erbjudas. Det är kanske inte nödvändigtvis alltid bra från arbetsgivarens perspektiv men här tror jag att kompensationen kommer behöva vara mycket mer transparent än tidigare. Vi märker tydligt länken mellan kompensation och prestation. Rättvis lönesättning kommer bli ett fokus under 2023. Dock kommer vi såklart vara kvar i en oro på grund av inflationen och vad den kommer utmynna i. Stressen hos medarbetarna kommer finnas kvar och med en lågkonjunktur för dörren 2023 blir det en stor utmaning för HR. Tänket att ”do more with less” kommer säkerligen att prägla både branschen och bolag under 2023.

HR_chefen_1

Hur ska man som arbetsgivare inge trygghet i dessa tuffa tider?

– Just transparensen är jätteviktig. Jag tror på att informera medarbetare i vad inflationen innebär. Som arbetsgivare är det nu viktigt att fundera över vad vi erbjuder i övrigt och vilka förmåner vi har, och att vi inte glömmer att titta på hela kompensationen till våra medarbetare. Hur gör vi så att människor känner sig sedda och uppskattade? Värna om en stark arbetskultur, det tror jag på.

Vad ser du mer för HR-trender framåt?

– Någonting som det talas mycket om nu är medarbetarnas personliga utveckling, men här är också frågan vad arbetsgivarens roll ska vara i det hela. Personligen är jag av filosofin att jag själv måste visa min chef att jag har ambitioner och att jag är redo för nästa kliv. Att jag själv måste veta det. Här börjar vi också se omvända roller, då medarbetaren börjat tänka ”what’s in it for me”. Vi som arbetsgivare måste börja visualisera karriärmöjligheter och vad möjligheterna att bredda sig är. Här behöver vi ta en mer aktiv roll. Eftersom många fortsätter med hybridarbete är det också viktigt att ge ”ad hoc-beröm” när något är bra, och att ha tätare avstämningar än bara en performance review om året. Alla mår bra av feedback och när vi jobba hemifrån en hel del, är den desto viktigare att tänka på.

Jag ser också en tydlig HR-trend av ”diversity and inclusion”, det har varit ett starkt fokus på tillhörighet de senaste året där vi jobbar mycket med engagemang och att minska fördomar. Detta i synnerhet för internationella bolag som expanderar. Här ser vi också hur kandidatmarknaden blir så mycket bredare än vår närmsta krets, och att man öppnar upp för att rekrytera människor med andra nationaliteter. Det som är viktigt i det hela är att utbilda internt i grundvärderingar och normer så att vi ska få en jämställdhet inom bolagen för att säkerställer att vi ger lika lön för lika arbete. För mig är det en stor hjärtefråga, jag brinner så för jämställdheten!


Vill du få mer insikter och hålla dig uppdaterad på trender inom HR? Upptäck Benify HR Insights där vi samlar alla våra artiklar, rapporter, webbinarium och mycket mer!

UPPTÄCK MER HR-TRENDER