Hälsosam arbetsplats – inte bara med friskvårdsbidrag

Senast uppdaterad: 2024-05-214 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Många arbetsgivare erbjuder sina medarbetare ett friskvårdsbidrag, men det finns fler sätt att göra arbetsplatsen mer hälsosam. När vår omvärld är i gungning, finns knep att ta till för att få personalen att prestera bättre – genom en hälsosammare arbetsplats.

De senaste åren har personalhälsan fått allt större fokus hos landets olika arbetsgivare. Med en pandemi som har gjort att många har tvingats arbeta hemifrån, har stillasittandet ökat. Att som företag eller organisation skapa en långsiktig hälsostrategi, som innefattar hur man kan uppmuntra till mer fysisk aktivitet även när man arbetar hemifrån, är ett bra första steg för att medverka till en hälsosammare arbetsplats. Folkhälsomyndigheten menar dock att hälsan i Sverige är fortsatt god, men att den fysiska aktiviteten har minskat.

Vad gör då en mer hälsosam vardag med oss? Jo, till exempel kan hälsosamma matvanor bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 till 50 procent, och förebygga upp till en tredjedel av alla cancerfall, något som Livsmedelsverket skriver om. 

I en avhandling som gjorts av Peter Edholm, medicine doktor i idrottsfysiologi vid Örebro universitet, bör man sträva efter att vara fysiskt aktiv hela livet för att ha ett hälsosamt åldrande. Vidare menar Arbetsmiljöverket att ens livsstil har betydelse för hur man mår i både arbetet och under fritiden.

Hälsoguide för arbetsplatser

Som arbetsplats kan du göra mycket för att hjälpa dina medarbetare till sunda levnadsvanor. Benify arbetar kontinuerligt med att ta fram hälsosamma erbjudanden tillsammans med leverantörer och har tagit fram en guide med 15 konkreta tips för hur du som arbetsgivare, med relativt enkla medel, kan bli mer hälsosam. I det här blogginlägget delar vi med oss av tre av de tipsen. 

Erbjud träning arbetstid

Erbjud träning på arbetstid

Ett av de vanligaste skälen till att träningen inte blir av är tidsbrist. Ett sätt att komma runt det är att erbjuda era medarbetare att träna på arbetstid, genom att exempelvis erbjuda en friskvårdstimme varje vecka. Det kommer att gynna såväl ert arbetsgivarvarumärke som era medarbetares välmående. Studier visar att regelbunden fysisk aktivitet inte bara minskar sjukfrånvaron, utan också ökar produktiviteten. Dessutom minskar stressen i vardagen om träningen inte är något som måste hinnas med efter jobbet. Att inkludera fysisk aktivitet på arbetstid hjälper alltså medarbetarna med deras livspussel.

Ta hjälp av hälsoambassadörer

I er organisation finns det garanterat aktiva och engagerade personer som brinner för hälsa. Vissa kanske till och med har en utbildning inom hälsa sedan tidigare, eller jobbar som träningsinstruktörer på sin fritid?
Ta vara på dessa resurser för att inspirera andra som tillhör – eller är på väg att hamna i – en riskgrupp för ohälsa. Ha regelbundna avstämningar med ambassadörerna, som kan agera bollplank, sprida ordet om interna hälsosatsningar och hjälpa till att ta tempen på välmåendet i arbetsgrupperna. Låt dem avsätta tid och ge dem budget för att ordna gemensamma aktiviteter, såsom löpar- och promenadgrupper, stegtävlingar eller digitala träningspass.

Kommunicera hälsoinitiativ 

Kommunicera era hälsoinitiativ

Benifys plattform ger er stora möjligheter att nå ut till medarbetarna med tips om hälsofrämjande förmåner som medarbetarna kan beställa direkt i sin personliga portal. Förutom det kan ni använda plattformen för att kommunicera företagsunika satsningar och hur ni arbetar internt med hälsa. Ni kan till exempel lyfta fram viktig information på välkomstsidan i er portal, skapa upp särskilda informationssidor med policys och kontaktvägar till företagshälsovården eller samla alla era förmåner inom hälsa och välmående i en egen förmånskategori.

Använd det integrerade kommunikationsverktyget i plattformen för att skapa skräddarsydda utskick om satsningar och hälsoutmaningar. Filtrera gärna mottagarna med verktygets smarta filter, så att budskapet når rätt personer.

Att kunna nå fram via mobilen är extra viktigt för er som har många anställda utan tillgång till dator i jobbet. Uppmana därför era medarbetare att installera Benifys app och godkänna pushnotiser, så att de inte missar något viktigt.


Vill du ta del av fler tips för hur din arbetsplats kan bli mer hälsosam? Ladda ner hela guiden här:


LADDA NED HÄLSOGUIDEN