Förmånscyklar: Klimatsmart förmån för en friskare personal

Senast uppdaterad: 2023-09-195 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Vill ni utöka ert hållbara förmånsutbud? Då är förmånscyklar ett uppskattat tillägg som underlättar för medarbetarna att ta cykeln till jobbet – ett klimatsmart, hälsosamt och prisvärt transportsätt.  

 

Leasingcyklar: Hållbar jobbpendling för medarbetarna

Nu är vi tillbaka från semestern och många satsar på nya vanor till hösten. Vad är då bättre än att börja dagen med en cykeltur och dessutom slippa bilköer eller trängsel och förseningar i kollektivtrafiken.

Det finns många positiva hälsoeffekter med att använda cykeln som dagligt transportmedel. Så varför inte uppmuntra medarbetarna att ta cykeln till jobbet, affären och fritidsaktiviteter! Med hälsofrämjande förmåner kan ni som arbetsgivare ta ert samhällsansvar, något som samtidigt uppskattas av personalen. För klimatsmart resande är inte bara hållbart för miljön. Hållbar jobbpendling gynnar även både hälsa och plånbok. 

Förmånscykel

Hållbara förmåner för en bättre medarbetarhälsa

Välmående medarbetare presterar bättre på jobbet. Med ett starkt förmånsutbud och en bra strategi för friskvård inom organisationen kan ni bland annat förebygga sjukdomar relaterade till en stillasittande livsstil. 

Det är lätt att glömma att fysisk aktivitet på arbetsplatsen inte bara handlar om friskvårdstimme, friskvårdsbidrag och liknande initiativ. Att uppmuntra till aktivt resande till och från arbetsplatsen kan vara ett sätt för organisationen att jobba med både medarbetarhälsa och hållbarhet. 

Klimatsmart jobbförmån ur många aspekter

I tätort är hälften av alla bilresor kortare än 5 kilometer och skulle enkelt kunna bytas ut mot cykel som miljövänligt pendlande istället. Cykling bidrar till mindre avgaser, färre bilar i rusningstrafik och minskade buller- och luftföroreningar. En cykeltur till och från jobbet på 15 minuter enkel väg uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer om daglig fysisk aktivitet. 

I Benifys förmånsplattform finns många sorters cyklar att välja på med allt från standardcyklar för de kortare resorna till landsvägscyklar och elcyklar för längre distanser. Självklart är det inget måste att använda cykeln just till jobbresan. Det är lika hälsosamt att ta en tur efter jobbet eller varför inte under helgen! 

Kom även ihåg att förmånen inte stannar vid cykeln i sig. Att även kunna erbjuda cykelrum eller annan säker parkering samt möjlighet till dusch och ombyte underlättar för medarbetare som väljer att ta cykeln till jobbet, liksom rabatt på cykelhjälmar. 

Hållbara förmåner är något som även stärker arbetsgivarvarumärket, vilket gör det lättare att rekrytera generation Z, som gärna intresserar sig för miljö och hållbarhet. Genom att vara en attraktiv arbetsgivare för den yngre generationen ökar också medarbetarengagemanget. 

Förmånscykel: Fördelar för arbetsgivaren

Förmånscykeln är en kostnadsneutral förmån för er som arbetsgivare, vilket innebär att ni kan erbjuda en uppskattad personalförmån utan att det kostar något extra för er som arbetsgivare. Eftersom köp och leasingavtal sköts direkt av medarbetaren via Benify-plattformen kräver förmånen dessutom ingen extra administration då löneavdraget hanteras automatiskt via lönefil direkt i Benify-systemet. 

Självklart är en av de största faktorerna att ni får en frisk och välmående personalstyrka som dessutom är nöjd med sina förmåner! 

Förmånscykel: Fördelar för medarbetaren

Genom att köpa eller leasa en cykel via dig som arbetsgivare kan medarbetaren spara mellan 2040 procent jämfört med liknande köp i handeln. Detta tack vare en kombination av de förmånliga rabatter som erbjuds i Benify-plattformen, skattelättnader för förmånscyklar samt fördelarna med bruttoavdrag. Dessutom erbjuds specialpriser under specifika kampanjperioder. 

Medarbetarna bestämmer själva hur de vill göra vid avtalets slut; lämna tillbaka cykeln, uppgradera till en ny, eller köpa loss befintlig. Cyklarna kan beställas när som helst och levereras till närmsta DHL-ombud. De kan även hämtas i Stockholmsbutiken. 

Genom att ta cykeln till jobbet sparar man både tid och pengar samtidigt som det är bra för både hälsan och miljön. 

Förmånscykel bruttolöneavdrag 

Förmånscyklar: 3 upplägg att välja på

Det finns tre olika upplägg att erbjuda förmånscykel på; mot bruttolöneavdrag, mot nettolöneavdrag eller med en vanlig personalrabatt. Förmånscyklarna i Benify-plattformen går att köpa eller leasa med avtalslängd på 12 och 36 månader. Medarbetarna kan alltså själva välja vad som passar dem bäst. 

Förmånscykel mot bruttolöneavdrag 
Med bruttolöneavdrag dras kostnaden från lönen före skatt, vilket gör att medarbetaren slipper betala skatt på förmånen. Den här lösningen är ofta den mest fördelaktiga för medarbetaren. Bruttolöneavdrag kan dock påverka den sjukpennings- och pensionsgrundande inkomsten beroende på vad man tjänar, vilket är viktigt att ha koll på. 

Cykel mot nettolöneavdrag 
Med nettolöneavdrag har medarbetarna möjlighet att köpa eller leasa en cykel till rabatterade priser som dras från lönen efter skatt, antingen genom engångsbetalning eller via delbetalning. Med nettolöneavdrag får man inte den skattebesparing som ges via bruttolöneneavdraget, men lösningen kan passa bättre för medarbetare som föredrar att köpa sin cykel samt för dem som inte gynnas av bruttolöneavdraget. 

Rabatter på cyklar via förmånsplattformen
Utöver löneavdrag kan man som arbetsgivare även erbjuda rabatt och specialerbjudanden på cyklar. I Benify-plattformen finns ett stort utbud av cyklar från upphandlade leverantörer som erbjuder rabatter via produktutbudet i benifyDeals. Där kan dina anställda själva beställa online med exklusiva rabattkoder, som är mycket uppskattade bland användarna. 

Är ni intresserade av att erbjuda förmånliga cyklar till era medarbetare? Läs mer och boka demo av plattformen här:  

Cykelförmåner – en klimatsmart förmån