Finansiell hälsa som förmån på jobbet

Senast uppdaterad: 2023-11-095 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Friskvård är inte den enda vägen till en bra personalhälsa. En attraktiv arbetsgivare ser även till den anställdes finansiella hälsa, särskilt i tider då det ekonomiska läget är tufft.

 

Vanligtvis är privatekonomi kanske inte det första man tänker på när företaget ska ta fram en ny förmånspolicy. Men det är inte så långsökt som man kan tro. Välmående medarbetare är nyckeln till framgång för varje organisation. Och ju bättre en medarbetare mår på hemmaplan, även ekonomiskt sett, desto produktivare på arbetsplatsen.

Som arbetsgivare har du därmed anledning att trygga personalens ekonomiska välmående. Ett konkret sätt att genomföra detta är att se över organisationens förmånsutbud och bredda det med medarbetarförmåner som främjar privatekonomin.

Definitionen av finansiell hälsa

För individen har vardagsekonomin fått sig en rejäl törn det senaste året med höjda elpriser, matpriser, räntor och ökade kostnader överlag.

Privatekonomiska bekymmer kan lätt orsaka stress och det är vanligt att bekymren tas med till jobbet. Det resulterar i minskad effektivitet och i värsta fall sjukskrivning som innebär en stor kostnad för organisationen.

I Benifys rapport Framtidens arbetsgivare definieras god finansiell hälsa med att

 • känna sig fri att kunna göra aktiva val i livet, som resor och personlig utveckling
 • kunna klara sig under tuffare tider som arbetslöshet eller sjukskrivning
 • känna att man har kontroll över privatekonomi som budget, skulder och sparande
 • ha resurser inför framtiden som pension, sparande till barnen och allmän buffert.

Hur kan man stärka medarbetarnas finansiella hälsa? Eftersom både företag och privatpersoner har drabbats av det ekonomiska läget kan det även vara svårt för arbetsgivare att erbjuda lönehöjningar som matchar de ökade levnadskostnaderna. Ett reviderat förmånsutbud kan vara en lösning som visar att du som arbetsgivare är mån om hur de anställda mår.

Förmånerna som bidrar till finansiell medarbetarhälsa

I takt med digitaliseringen och att tjänsteföretag kommer med nya innovationer hänger även förmånsvärlden med. Det som för bara några år sedan vore otänkbart är nu för tiden något många tar för givet när de söker nytt jobb.

Medarbetarförmåner som gynnar den finansiella hälsan är mer än bara lön, friskvård och de klassiska personalförmånerna. Det gäller att också kunna erbjuda nytänkande förmåner som ger en tryggare ekonomi och minskar stress och ekonomisk oro.

Listan är lång på vad som kan erbjudas. Här är bara ett av många exempel på förmåner som främjar medarbetarnas finansiella välmående:

 • Rabatter på matkassar och elabonnemang
 • Arbetstid och ledighet, t.ex. flexibilitet och semesterväxling
 • Friskvård
 • Pension
 • Lönebonus
 • Rabatt på transport och resor
 • Juridisk rådgivning
 • Sjukvårdsförsäkringar
 • Work-life balance t.ex. rabatter och subventioner på hushållsnära tjänster

Även hybridarbete – att kunna jobba flexibelt både på kontoret och hemifrån – räknas som en förmån. Många arbetsgivare erbjuder även lösningar för hemmakontoret, bland annat genom att sponsra kontorsmöbler, skärmar och internetabonnemang.

Finansiell Hälsa Förmån

 

Tydlig kommunikation av förmåner

En nyckelfaktor för en effektiv förmånsstrategi är att satsa på tydlig kommunikation till medarbetarna. Det är viktigt att förmånerna är lätta att hitta så att det är enkelt att använda dem.

Med en förmånsplattform kan du samla alla era förmåner på ett och samma ställe och även få tillgång till ett välkurerat utbud framtaget av förmånsstrateger. Genom att ge en tydlig bild av hela kompensationen och vilka förmåner som erbjuds blir det lättare för medarbetarna att nyttja hela utbudet. På så sätt ger investeringarna starkare resultat. Ingen blir glad av förmåner som medarbetarna inte känner till.

Ekonomisk trygghet för alla stadier i livet

Medarbetarna befinner sig i olika stadier av livet och har därför olika sorters behov. Kanske pensionen närmar sig för vissa medan andra börjar fundera på att skaffa familj. Vissa behöver stöd med pensionsrådgivning medan andra letar barnpassning. Alla tar sig till jobbet med olika färdmedel. Då finns det anledning att erbjuda rabatter och andra finansieringsalternativ både för kollektivtrafik, bil och cykelpendling.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en stabil privatekonomi bidrar till en bättre balans mellan arbete och fritid vilket gynnar medarbetarnas produktivitet och engagemang. Något som i slutändan även faller verksamheten tillgodo då en personalstyrka som mår bra hemma, utan att oroa sig över ekonomisk stress, även tenderar att må bra på jobbet.

Läs mer om förmåner som gör skillnad på arbetsplatsen i vår guide om finansiell medarbetarhälsa.

 

Ladda ner guide