Snabbguide: Så navigerar du de nya EU-lagarna för lönetransparens
Vi närmar oss sakta men säkert datumet då EU:s direktiv för lönetransparens blir lag. Elin Strömberg – Global Head of Communications på Sysarb och förespråkare för transparens – delar med sig av insikter om hur man följer de nya reglerna, och vad de innebär för HR-medarbetare.
Det här är EU-direktivet om lönetransparens
– Direktivet syftar till att säkerställa lika lön för lika arbete över hela Europa. Direktivet trädde i kraft i juni 2023, och EU:s medlemsländer har nu fram till juni 2026 på sig att implementera det i sin nationella lagstiftning. Efter att detta skett måste platsannonser innehålla information om lönen, vilket ger sökande mer insyn redan från början. Medarbetare kommer även få insyn i sin organisations lönestruktur, samt vilka kriterier som gäller för befordringar och löneökningar, säger Elin Strömberg.
Större företag kommer även att behöva ta fram rapporter om löneskillnader mellan könen.
– Organisationer med fler än 100 anställda kommer att vara skyldiga att publicera dessa rapporter, belysa eventuella löneskillnader, och vidta åtgärder för att hantera dem. Det handlar om att främja en kultur av rättvisa, där lönestrukturerna är tydliga och alla behandlas rättvist, förklarar Elin.
För att kunna efterleva dessa nya krav på transparens krävs proaktiva åtgärder.
– Det gäller att skapa en öppen dialog, så att medarbetarna känner sig rättvist behandlade och förstår faktorerna som styr deras ersättning.
Elin Strömberg, Global Head of Communications på Sysarb
Så påverkas du inom HR av EU-direktivet om lönetransparens
Personer som jobbar inom HR måste ta på sig ett större ansvar när direktivet är implementerat, förklarar Elin Strömberg.
– HR-avdelningarna kommer behöva genomföra lönegranskningar och identifiera eventuella osakliga löneskillnader. Utöver att följa reglerna kommer man behöva hantera medarbetarnas förväntningar, och kommunicera löneinformation tydligt.
Det blir viktigt att hantera alla nya frågor som förändringarna kan ge upphov till.
– Ökad transparens kan leda till att medarbetare blir mer nyfikna eller oroliga över sin lön. HR-avdelningarna måste vara redo med svar och säkerställa att det finns robusta rapporteringsmekanismer på plats, säger Elin.
Viktiga datum för att efterleva EU-direktivet om lönetransparens
Som Elin förklarade ovan så trädde direktivet i kraft i juni 2023. EU:s medlemsländer har fram till juni 2026 på sig att implementera det i sina nationella lagar. Därefter behöver alla organisationer följa de nya reglerna för lönetransparens. Från och med 2027 kommer större företag även vara skyldiga att publicera rapporter om löneskillnader mellan könen.
Många företag har redan påbörjat sina förberedelser.
– Fortlöpande utbildningar är en bra metod för att bygga en kultur av transparens, och säkerställa att alla förstår vikten av efterlevnad, säger Elin Strömberg.
Så kan din organisation förbättra lönetransparensen
Elin Strömberg betonar vikten av tydlig kommunikation för organisationer som vill förbättra sin transparens.
– Öppen dialog är nyckeln. Regelbundna uppdateringar om initiativ för jämnlika löner, och kontinuerlig utbildning, bidrar till att harmonisera företagets värderingar med den nya standarden för rättvis lönesättning.
Teknik kan också spela en avgörande roll.
Därför är datadrivna beslut viktiga för lönetransparens
År 2024 och framåt är datadrivna beslut avgörande.
– Dataanlys gör att organisationer kan fatta välgrundade beslut om ersättning. Data avslöjar trender som annars kan passera obemärkta, något som hjälper företag att justera sina lönestrukturer för att säkerställa efterlevnad, säger Elin Strömberg.
Detta är också ett utmärkt tillfälle att stärka tilliten inom organisationen.
– När medarbetarna ser att lönestrukturen baseras på pålitlig data så främjas en känsla av rättvisa. Det handlar inte bara om att efterleva de nya lagarna – utan även om att visa personalstyrkan att besluten är transparenta och rättvisa.
Använd lönetransparens för att skapa förtroende
I takt med att implementeringen av direktivet närmar sig, uppmuntrar Elin Strömberg organisationer att omfamna transparens – av flera anledningar.
– Personer som jobbar inom HR har en chans att visa vägen när det gäller att säkerställa att lönerna är rättvisa, och förbättra relationen med medarbetarna.
Vill du veta mer? Ladda ner guiden Pay Transparency: Dos and Don’ts för att få full koll på allt du behöver veta om EU-direktivet för lönetransparens.