Aktiviteter du inte visste att du kan använda friskvårdsbidraget till

Senast uppdaterad: 2022-03-285 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Friskvårdsbidraget är en uppskattad förmån bland anställda och allt fler arbetsgivare ser fördelarna med en välmående personalstyrka. Många anställda finansierar sitt gymkort med friskvårdsbidraget – men det finns ett stort antal andra aktiviteter som du också kan använda friskvårdsbidraget till.

Låt oss först reda ut vad du får och inte får använda friskvårdsbidraget till innan vi går in på konkreta aktiviteter. Friskvårdsbidraget täcker aktiviteter med inslag av motion eller avstressande behandlingar som motverkar ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning vid rökavvänjning.

Du får inte använda friskvårdsbidraget till att hyra eller köpa träningsutrustning eller kläder. Bidraget täcker heller inte skönhetsbehandlingar eller föreningsavgifter. Du kan heller inte använda friskvårdsbidraget till någon form av vård eller rehabilitering som till exempel naprapati eller sjukgymnastik.

 

10 otippade aktiviteter som täcks av friskvårdsbidraget

Skatteverkets regler för vad du kan använda friskvårdsbidraget till är generösa och tillåter aktiviteter för alla smaker – från onlinebaserad träning och avslappningsappar till självförsvar. Här listar vi tio aktiviteter som du kanske inte har tänkt på tidigare.

Hälsoappar

Alla företag som vill hänga med i teknikutvecklingen har en digital närvaro i form av en app. Träningsappar som Runkeeper och Nike Training Club samt avslappningsappar med fokus på yoga och meditation är vanliga hjälpmedel i vår strävan efter en hälsosam livsstil och täcks därför av friskvårdsbidraget.

Webbaserad kostrådgivning

Har du hört talesättet “du kan inte träna bort en dålig kosthållning”? Våra matvanor har stor påverkan på vårt välmående. Det är lätt att göra mindre sunda val i en stressig vardag men som tur är kan du använda friskvårdsbidraget till webbaserad kostrådgivning som Matdagboken eller appar som Lifesum och MyFitnessPal.Aktiviteter_2

Bootcamps

Om du behöver en extra knuff och disciplin i din träning kan du anmäla dig till en bootcamp. Träningsformen är gruppbaserad och pågår under ett visst antal veckor. Det finns bootcamps för alla smaker, till exempel för den som vill träna utomhus, bli starkare, eller prova på militärträning. Hitta din nisch och kör igång! 

Simanalys

Om du vill bättra på din simteknik kan du anmäla dig till en kurs i teknikcoaching och simanalys. Simmare kan välja mellan flera kurser som erbjuder både praktisk och teoretisk simträning. 

Väggklättring

Klättring har fått sig ett uppsving på senare år och många beger sig gärna till klätterhallen för att utmana sig själva och ha roligt. Eftersom väggklättring har inslag av motion kan du bekosta aktiviteten med ditt friskvårdsbidrag. 

Ljusterapi

Den svenska sommaren med sina långa, ljusa dagar är underbar men vintern är desto längre och mörkare. Skatteverket förstår att vi behöver ljus under årets mörkaste månader och godkänner att friskvårdsbidraget används till ljusterapi. 

Parkour

Parkour kan löst översättas till “hinderbana” och går ut på att ta sig från punkt A till B så snabbt och smidigt som möjligt. Aktiviteten är relativt ny i Sverige men har redan en stabil fanbase.

Fysisk aktivitet på recept

Sjukvård täcks inte av friskvårdsbidraget men om en läkare skriver ut fysisk aktivitet på recept kan friskvårdsbidraget täcka utgifter för aktiviteten du väljer.

Aktiviteter_1

Cirkusträning

Drömmer du om att gå på lina eller jonglera? Cirkusträning är en form av akrobatik där du lär dig kroppskontroll och balans, något som även är praktiskt att ha med sig i vardagen. 

Profylaxkurs

Att föda barn är en stor utmaning. Under en profylaxkurs får blivande föräldrar lära sig andnings- och avslappningstekniker och mental förberedelse inför förlossningen.

Självförsvarskurser

Allt fler kvinnor, men även män, vill lära sig självförsvar. Under en självförsvarskurs får du lära dig både teori och praktiska tekniker som du kan använda dig av i hotfulla situationer och för att avvärja angrepp.

Personlig startavgift i tävling eller lopp

Tycker du om att tävla? Då kan du använda friskvårdsbidraget till personliga startavgifter i olika lopp och tävlingar som till exempel Göteborgsvarvet, Tough Viking, Color Obstacle Rush eller Vasaloppet.

Paintball

Har paintball inslag av motion? Absolut! Pulsen ökar helt klart när man springer mellan gömställen och duckar för färgkulor. Så dra på dig overallen och gör dig redo för färgfest.

Många aktiviteter att välja mellan

Aktiviteterna i denna bloggpost är bara några av de många friskvårdsalternativ som ryms inom Skatteverkets ramar. Din arbetsgivare gör den slutliga bedömningen om vilka aktiviteter som är godkända och friheten är stor. Fråga din närmaste chef eller HR-avdelning och låt fantasin flöda!


Arbetsgivare som satsar på personalens hälsa gör både en god gärning för medarbetarna och en bra investering – bättre hälsa och välbefinnande leder till bättre presta­tioner. Vi på Benify har tagit fram en guide till hållbar personalhälsa för att hjälpa dig på traven.

LADDA NER GUIDE FÖR HÅLLBAR PERSONALHÄLSA