Mental styrka innebär förmågan att anpassa sig till, eller återhämta sig från, saker som psykiska utmaningar och livsförändringar. I det här inlägget berättar vi hur arbetsgivare kan stötta sina medarbetare i utmanande tider – och varför det är en win-win för alla.
Hållbarhet handlar inte bara om att vara skonsam mot miljön. Lika viktigt är att arbeta proaktivt för att kunna erbjuda dina medarbetare en hållbar arbetssituation.
Begreppet ”proaktiv hälsa” handlar just om att minska risken för hälsobesvär – både fysiska och psykiska – genom ett kontinuerligt fokus på allmänt välmående. Man kan se det som att brandsäkra en byggnad redan från början, istället för att vänta tills den drabbas av en eldsvåda.
Och det finns många olika knep och metoder att ta till. Här delar vi med oss av fem tips som kan hjälpa dina medarbetare bli mentalt starkare.
1. Träna (ensam eller i grupp)
Ja – det är så enkelt som det låter. Ett svettigt pass på gymmet gör underverk för både din fysiska och psykiska hälsa. Enligt Riksidrottsförbundet hjälper träning vår kognitiva förmåga, vilket gör hjärnan mer motståndskraftig.
Vissa kan tycka att träning känns som en börda. Det är dock en börda som arbetsgivaren kan bidra till att lindra. Ett väl tilltaget friskvårdsbidrag sänker förstås den ekonomiska tröskeln. Men varför inte även uppmuntra till lunchträning eller erbjuda medarbetarna att träna under arbetstid? Eller att förvandla den dagliga pendlingen till något som ger hälsan en skjuts, genom att erbjuda förmånscyklar?
Även en förmånsplattform kan vara till hjälp. Genom plattformen kan arbetsgivaren erbjuda medarbetarna gymkort, arrangera hälsoutmaningar och organisera roliga aktiviteter, till exempel en inomhusfotbollsliga.
2. Avkoppling motverkar stress
Enligt Folkhälsomyndigheten upplever 15 procent av befolkningen att de är stressade. Överlag är kvinnor mer stressade än män. Bland kvinnor i åldern 16–29 år är siffran hela 37 procent.
Trots att allt fler medarbetare rapporterar att de har stressrelaterade besvär, finns det personer som inte kan sätta fingret på sina besvär och fortsätter i samma takt. Hög stress under lång tid kan i längden leda till utmattningsdepression.
Det finns en mängd olika sätt att koppla av på, som att baka, måla eller ägna sig åt yoga – men dessa intressen skjuter man ofta upp till helgen. För att komma runt detta kan man erbjuda digitala verktyg, exempelvis en hälso-app, som ger medarbetare tillgång till avslappningsövningar och meditation var som helst, när som helst. Arbetsgivare som uppmuntrar sina anställda att ta pauser när de är stressade ser att medarbetarna mår bättre och känner sig uppskattade. Detta leder till att de presterar bättre på jobbet, eftersom deras psyke får återhämta sig.
3. Samtal med psykolog avlastar
Besvärliga livssituationer blir ännu svårare att hantera när man samtidigt har mycket på jobbet. Arbetet kan fungera som ett slags distraktion från vår psykiska ohälsa – men besvären slår så småningom till med full kraft. När det händer får vår mentala uthållighet sig en törn. Att lida i tysthet ska inte vara normen. Därför kan du som arbetsgivare exempelvis erbjuda dina medarbetare smidiga digitala samtal med en psykolog.
4. Utvärdera och förbättra ”work-life balance”
I samband med pandemin blev ”work-life balance” ett välkänt begrepp för de allra flesta. Och det är fortfarande något som kan ha stor effekt på medarbetarnas hälsa.
Arbetsgivare kan bidra till balans mellan arbete och fritid genom att tillåta flexibla arbetstider. Vissa företag låter sina anställda sluta tidigare på fredagar, medan andra inför betalda friskvårdsdagar.
Det är tydligt att detta är förmåner som medarbetarna verkligen önskar sig. Undersökningen som låg till grund för rapporten Arbetsliv 3.0 avslöjade bland annat att medarbetare som är missnöjda med sin work-life balance vill ha fler förmåner relaterade till arbetstid och ledighet.
5. Etablera hälsosamma rutiner
Många organisationer brottas fortfarande med hur man ska locka tillbaka medarbetarna till arbetsplatsen efter pandemin. Oavsett vilken väg man väljer att gå – distans, hybrid eller ”office first” – är det viktigt att baka in rutiner som stärker medarbetarnas mentala motståndskraft.
En genomarbetad hälsostrategi, där man med hjälp av en extern partner genomför regelbundna kontroller, kan exempelvis bidra till att förebygga hälsoproblem. En annan metod är att göra motion till något roligt, genom att införa aktivitetstävlingar i stil med stegräkningar, eller poängsystem knutna till motionsaktiviteter. Eftersom näring är avgörande för hela hälsopusslet, kan man även införa en lunchsubvention och erbjuda näringsrika mindre mål på arbetsplatsen.
Modern teknik kan också hjälpa oss att skapa nya rutiner, eller förbättra gamla. Nya HR-verktyg kan optimera och skräddarsy arbetsmetoder och HR-processer som onboarding, offboarding och reboarding. Genom att etablera stabila rutiner kan du som arbetsgivare eliminera störningsmoment, öka medarbetarnas fokus och hjälpa dem skapa hälsosamma vanor.