5 sätt att hjälpa medarbetarna bli mentalt starkare

Senast uppdaterad: 2023-12-124 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Mental styrka innebär förmågan att anpassa sig till eller återhämta sig från bland annat psykiska utmaningar och livsförändringar. Hur kan arbetsgivare stötta sina anställda i utmanande tider – och varför är det viktigt att hjälpa medarbetarna?

I spåren av pandemin

De senaste två åren har varit utmanande. Samhället börjar sakta men säkert öppna upp men pandemin har satt sina spår. Vissa känner av långtidssymptom efter Covid, medan andra fortfarande känner sig isolerade.

Hur kan människor som har drabbats – inte bara av Covid utan även av psykisk ohälsa – återgå till arbetet? Vi delar med oss av fem tips som hjälper medarbetare bli mentalt starkare.

1. Träning

Ja – det är så enkelt som det låter. Ett bra träningspass på gymmet gör underverk inte bara för din fysiska hälsa, men även för din psykiska. Enligt Riksidrottsförbundet hjälper träning vår kognitiva förmåga, vilket gör hjärnan mer motståndskraftig. Vissa kan tycka att träning känns som en börda. I dessa fall kan en förmånsplattform vara till hjälp. Genom plattformen kan arbetsgivaren erbjuda medarbetarna gymkort, arrangera hälsoutmaningar och organisera roliga aktiviteter, till exempel en inomhusfotbollsliga. Endast arbetsgivarens fantasi sätter gränserna!

avkoppling kontoret

2. Avkoppling

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning från 2021 uppgav 15 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år att de känner sig stressade. Trots att allt fler anställda anmäler sina stressrelaterade besvär, finns det anställda som inte kan sätta fingret på sina besvär och fortsätter i samma takt. Hög stress under lång tid kan i längden leda till utbrändhet. Det finns en mängd olika sätt att koppla av på, som att baka eller måla – men dessa intressen skjuter man ofta upp till helgen. Genom digitala verktyg kan man ge anställda tillgång till avslappningsövningar och meditation dygnet runt, oavsett var de befinner sig. Arbetsgivare som uppmuntrar sina anställda att ta pauser när de är stressade ser att medarbetarna mår bättre och känner sig uppskattade. Detta leder till att de presterar bättre på jobbet eftersom deras psyke får återhämta sig.

 

3. Samtal

Besvärliga livssituationer är svårhanterliga när man har mycket på jobbet. Arbetet kan fungera som en slags distraktion från vår psykiska ohälsa – men besvären slår småningom till med full kraft. När det händer får vår mentala uthållighet sig en törn. Gör det enkelt och lättillgänglig för dig som arbetsgivare att erbjuda anställda digitala samtal med en psykolog. Att lida i tysthet ska inte vara normen.

 

4. Work-life balance

I Benifys rapport Framtidens arbetsliv rankas förmånen work-life balance i topp tre bland anställda i nästan alla länder som deltog i undersökningen. 69 procent av de nederländska respondenterna rankar förmånen allra högst. Arbetsgivare kan bidra stort till balans mellan arbete och fritid genom att tillåta flexibla arbetstider. Vissa företag låter sina anställda sluta tidigare på fredagar, medan andra inför betalda friskvårdsdagar. Hur kan du hjälpa dina anställda att uppnå balans mellan arbete och fritid och därmed öka deras mentala uthållighet?

sätt att hlälpa

5. Rutiner

Vid ett Solution Forum som nyligen hölls av Adobe sa författaren och entreprenören Stephen Van Belleghem att våra gamla rutiner är utraderade, vilket ger utrymme för nya rutiner. Det kan vara svårt för anställda att återvända till kontoret efter att ha varit instängda en längre tid. Dessutom kan det vara knepigt att minnas rutiner man hade för två år sedan.

Van Belleghem sa också att tekniken måste fungera eftersom människor har nolltolerans mot att den inte gör det. Modern teknik kan hjälpa oss att skapa nya rutiner eller till och med förbättra gamla. Nya HR-verktyg kan optimera och skräddarsy arbetsmetoder och HR-processer som onboarding, offboarding och reboarding. Genom att etablera stabila rutiner kan du som arbetsgivare eliminera störningsmoment, öka medarbetarnas fokus och hjälpa dem skapa hälsosamma vanor.


Läs mer om hur du kan stötta medarbetarnas fysiska och psykiska hälsa med hjälp av en förmånsplattform.

LÄS MER HÄR