“Utvecklingen går otroligt snabbt – och det kommer aldrig gå långsammare än det gör nu. Det vi ser idag är den sämsta versionen av tekniken vi någonsin kommer att arbeta med.” Det var ett av de kraftfulla budskap som Sara Breman delade med oss under sin föreläsning på Framtidens HR 2025.
AI- och HR-experten Sara Breman menar på att hon vill avmystifiera AI för att hjälpa HR och organisationer att använda teknologin för att skapa verkligt värde. Under hennes öppningsföreläsning, som inledde dagen med både kontroverser och viktiga insikter, blev det tydligt att många i publiken upplevde att de kunde använda AI mycket mer än de gör idag. Och enligt forskning finns det goda skäl att göra just det.
Enligt en studie från Harvard Business School visade det sig att konsulter som använde AI i sitt arbete slutförde 12% fler uppgifter, arbetade 25 % snabbare och levererade resultat med 40 % högre kvalitet.
Framgångssagan Uddevalla Kommun
Sara nämnde också Uddevalla Kommun som var med i ett pilotprojekt där alla medarbetare fick använda Microsoft’s Copilot under en längre tid. När projektet sedan utvärderades visades otroliga resultat:
- 67% upplevde högre kvalitet i sitt arbete
- 73% ansåg att det gjorde arbetet roligare
- 57% upplevde också mindre mental belastning
- Hela 89% ansåg att Copilot gör arbetsplatsen mer attraktiv och användarvänlig
Utifrån ett employer branding-perspektiv är det imponerande siffror och en otrolig avkastning på investeringen då de som använde AI på en daglig basis sparade hela 7,5 timmars arbete per månad.
Men den största vinsten är kanske inte bara att AI sparar tid. AI hjälper till att ta bort repetitiva moment, förbättra beslutsunderlag och ge människor mer tid till det som verkligen kräver mänsklig närvaro: kreativitet, strategi och relationer. När medarbetare upplever att de både ökar kvaliteten och produktiviteten i sitt arbete, skapas inte bara ett monetärt värde för organisationen – det bidrar också till personlig kompetensutveckling och yrkesstolthet.
En kulturfråga
Överraskande nog avslöjade Sara också att 58% inte vågar berätta att de använder AI på jobbet, i rädsla för att ses som lata eller inkompetenta. Det säger mycket om vilken kultur som fortfarande råder i många organisationer. Fler behöver alltså gå från att se AI som ett sätt att slippa jobba – till att se det som ett sätt att jobba smartare.
Här spelar ledarskapet en avgörande roll. För att lyckas med AI måste ledare visa på mod och våga gå före för att skapa en kultur där det är okej att prova nytt. Det handlar om psykologisk trygghet – att få testa, misslyckas, och lära utifrån det.
Sverige ligger efter
Med AI kan vi alltså ha roligare och göra ett bättre jobb – men trots det är det fortfarande många arbetsgivare som anser att AI-verktyg är för dyra att köpa in. Enligt Uddevalla Kommun tjänade man in licenskostnaden för Copilot bara genom att spara in på två timmars arbete. Det håller alltså inte att hävda att AI är för dyrt – inte när data så tydligt visar på effektivitet och kvalitet.
Sara beskrev även hur svenska bolag ligger efter. Endast 18% av svenska vd:ar har implementerat AI, jämfört med 32% globalt. Oftast beror det på att man inte prioriterar tekniken, inte förstår den – eller inte ser värdet. Varför är vi i Sverige försiktigare än andra länder? Kan det vara så att vi vill förstå tekniken till fullo innan vi implementerar den? Eller handlar det om ett behov av konsensus?
Sara ställer sig frågan:
– Hur ska ledarna kunna leda i en organisation där det förändras varje dag?
Det är en mycket bra fråga tycker vi. Tekniken går i rasande takt och vi måste förstå den för att kunna tillämpa den. Och gör vi det kan vi få fantastiska resultat. Men om vi inte hänger med i utvecklingen, trots att våra konkurrenter gör det, vart hamnar vi då?
Vi tror att de flesta sektorer idag måste följa med i AI-utvecklingen vare sig man vill eller inte.
AI i Benifys plattform
Som partner till tusentals arbetsgivare vill vi självklart stötta er i er AI-resa – med målet att förenkla det dagliga arbetet för både er som arbetsgivare och era medarbetare. Flera delar av vår plattform har redan AI integrerat, och framöver kommer vi att implementera AI i ännu fler delar av vår produkt. Det kan till exempel handla om att använda AI för att generera e-post eller texter kopplade till förmåner och belöningar, att möjliggöra dygnet-runt-support genom AI-drivna chattfunktioner, eller att analysera beteenden och trender baserat på er egen data. Vi kommer även att erbjuda AI-funktioner för att skapa helt personaliserade upplevelser – anpassade efter varje medarbetares unika behov.
Det handlar inte bara om att spara tid – utan om att lägga grunden för mer välgrundade, effektiva och kostnadseffektiva beslut.
Vill du veta mer om AI i plattformen eller har du andra frågor relaterat till detta, vänligen boka en demo här eller hör av dig till er kontaktperson!