Vikten av förebilder för att få fler kvinnor till IT-branschen

Senast uppdaterad: 2023-12-156 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Enligt det digitala eventbolaget Evia är bara en av fem anställda i den amerikanska tech-sektorn kvinnor, trots att kvinnorna idag utgör mer än hälften av arbetskraften i USA. Siffrorna ser likadana ut här i Sverige, där 80% av systemutvecklarna var män i SCB:s genomgång från 2017.

Den här trenden ser inte ut att brytas än på ett tag. I Benifys rapport Slaget om Generation Z, baserad på en undersökning med över 1000 unga, var IT & telekom den mest eftertraktade branschen för unga killar att jobba i. Hos unga tjejer hamnade IT & telekom först på trettonde plats.

När McKinsey 2015 undersökte lönsamheten i 366 börsnoterade företag visade det sig att den fjärdedel av bolagen som hade den jämnaste könsfördelningen hade 15% större sannolikhet att uppvisa en bättre lönsamhet än genomsnittet i respektive bransch. Sambandet mellan jämställdhet och lönsamhet har bland annat uppmärksammats hos Framtidsfeministen. 

kvinnliga förebilder IT branschen

Brist på förebilder

Tillsammans med flera företag i IT-branschen genomförde fackförbundet Unionen en undersökning om unga kvinnors uppfattning om att jobba i IT-sektorn. Undersökningen visade att många unga tjejer upplever en brist på kvinnliga förebilder i branschen. Det var också vanligt att deltagarna trodde sig sakna rätt personliga egenskaper för yrkesroller som är vanliga inom IT.

På Benify, som ju är ett IT-bolag i HR-branschen, är detta en angelägen fråga. I Benifys jämlikhets- och mångfaldsarbete finns därför flera initiativ med syfte att jämna ut könsfördelningen inom IT. Bland annat utbildas samtliga medarbetare i betydelsen av mångfald, inkludering och omedvetna fördomar. Det har också bildats ett eget nätverk, döpt till ”Benitas”, för kvinnor inom IT.

En som visar vägenylva-haggblad-benify-

Ylva Häggblad arbetar som frontend-utvecklare på Benify och är en av ledarna inom Benitas. Hon brinner för mångfald och jämställdhet inom IT, och är en viktig förebild för andra IT-tjejer. Här nedan berättar Ylva om sin väg in i IT-branschen.

Ylva, vad tänker du när du läser Unionens rapport?

Det var ju inte särskilt upplyftande läsning, men jag kan inte påstå att jag är förvånad. Om jag hade fått samma frågor för fem år sedan hade jag förmodligen haft en liknande syn på IT-branschen själv. Men efter att ha jobbat som utvecklare i några år är jag glad att inga av mina fördomar stämde.

Det som ändå är positivt med studien är att den riktar ljuset mot de problem som finns, så att de kan lösas. Min åsikt är att det största ansvaret ligger hos oss som jobbar inom IT-branschen. Vi behöver bli bättre på att förklara vad det egentligen innebär att jobba inom IT, och lyfta fram de kvinnliga förebilder som faktiskt finns. Jag har själv en massa förebilder runt mig idag som jag inte hade en aning om innan jag började jobba med IT, så de existerar ju bevisligen.

Hur tänker du kring att många unga tjejer tror att de inte har rätt personliga egenskaper för att jobba med IT?

Min gissning är att de saknar kvinnliga förebilder som de kan relatera till, liksom kunskap om vilka olika roller som finns inom IT och vad man faktiskt gör som utvecklare. Det var likadant för mig innan jag började jobba i IT-sektorn.

När jag läser rapporten blir jag förvånad över att deltagarna inte trodde att egenskaper som att kunna anpassa sig, vara hjälpsam, pålitlig, omhändertagande och lyssnande var viktiga för att jobba inom IT, för det är de verkligen. Att jobba som utvecklare på Benify handlar jättemycket om samarbete, kommunikation och att hjälpa varandra.

Hur kommer det sig att du valde att bli frontend-utvecklare?

För mig är frontend-utveckling den perfekta kombinationen av teknik och mänsklig interaktion. Att vara frontend developer innebär att koden som jag skriver förändrar vad användaren ser och interagerar med på en webbsida – med andra ord hur sidan ser ut och beter sig. Lösningarna jag tar fram måste alltså inte bara fungera rent tekniskt, utan också hela tiden utgå från slutanvändarens behov. Det är viktigt att lösningarna skapar ett gränssnitt och ett flöde som ser bra ut, men också är användarvänligt och lätt att förstå. Det var detta som gjorde mig intresserad av frontend-utveckling. Och det är jag glad för!

När jag väl började jobba som utvecklare upptäckte jag att rollen passade mig ännu bättre än jag hade trott. Det handlar om att jobba tillsammans, se saker ur flera olika perspektiv och anpassa lösningar för att möta en rad olika behov. Nya tekniker, nya trender och nya användarbeteenden innebär att det alltid finns mer att lära sig och upptäcka, så jag blir hela tiden utmanad.

Mina fantastiska kollegor som är generösa med att dela sina kunskaper och perspektiv gör förstås också att jag älskar mitt jobb. Dessutom har jag turen att få jobba med en produkt som underlättar livet för massor av arbetsgivare och deras anställda. utveckling teknik mänsklig interaktion

Vilket råd skulle du vilja ge till tjejer och kvinnor som funderar på en karriär som utvecklare och vill veta mer?

Om du är osäker på om ett jobb inom IT skulle passa dig så föreslår jag att du pratar med någon som jobbar i branschen för att få en bättre bild av vad det innebär.

Det finns också många grupper på sociala medier för kvinnor som programmerar och skriver kod, eller jobbar med annat inom IT, och som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter och kan svara på frågor om du vill ha ett kvinnligt perspektiv. För att ta reda på om kodning skulle passa dig är mitt råd att helt enkelt testa och se om du gillar det. Det finns gott om kurser och tutorials för kodning på nätet, meetups, till och med programmeringsläger. Flera av de här aktiviteterna riktar sig specifikt till tjejer, vilket ger bra tillfällen att träffa andra tjejer med liknande intressen. 

JOBBA HOS OSS