Tjänstepension: en investering värd att visa upp

Senast uppdaterad: 2022-08-305 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

En av fyra anställda i Sverige skulle överväga att byta jobb för att få bättre pensionsförmåner, enligt en ny undersökning. Trots detta verkar tjänstepensionen – som dessutom är den enskilt dyraste personalförmånen för många arbetsgivare – inte vara ett självklart samtalsämne vid rekrytering. I en undersökning av Kantar Sifo, gjord på uppdrag av initiativtagarna till Tjänstepensionens dag, uppgav knappt två av tio att tjänstepensionen togs upp vid deras senaste anställningsintervju.

En som däremot gärna pratar pension vid rekrytering är Anna Willford, HR Business Partner på techbolaget Zenuity, som startade 2017 och har 410 anställda på sitt kontor i Göteborg. Kampen om talangerna är hård i IT-branschen, och kollektivavtal och tjänstepension kan bli en viktig konkurrensfördel. Anna_Willford_Zenuity

– I mindre bolag och startups är det ingen självklarhet att erbjuda tjänstepension. Och utan tjänstepension behöver ju medarbetarna själva sätta av pengar till sin framtida pension. Om vi inte visar upp detta som en del av vårt anställningserbjudande kanske kandidaten bara ser till lönen, och missar det totala värdet. Tjänstepensionen är en stor investering för oss som arbetsgivare. Vi vill såklart att medarbetarna uppskattar den här och nu, och inte bara är tacksamma den dagen de går i pension.

 

Utöver avsättningen till tjänstepension har Zenuitys anställda tillgång till placeringsråd från Lifeplan. De når tjänsten via sin personliga medarbetarportal från Benify.

– Lifeplan är ett smidigt sätt för oss som arbetsgivare att erbjuda bra rådgivning till en liten kostnad. Jag gillar konceptet att hålla nere avgifterna så att det blir mer kvar för medarbetarna att investera.

Tjänstepension som hygienfaktor

På mer etablerade bolag är tjänstepension betydligt vanligare än i startup-världen: Charlotta_Lilieblad_IFS

– Det är en hygienfaktor med tjänstepension idag, säger Charlotta Lilieblad, chef för HR Service Center på IT-bolaget IFS, som har cirka 430 anställda bara i Sverige.

Att tjänstepensionen ses som självklar betyder dock inte att alla förstår värdet. Kommunikation är viktig för att öka kunskapen och uppskattningen, enligt Charlotta:

– I våra onboarding-samtal med nyanställda lyfter vi fram pension och försäkringar så att ingen ska missa vad som ingår i anställningen.

Även på IFS kan medarbetarna sedan ett par år tillbaka ta del av rådgivning online från Lifeplan, efter att tidigare ha erbjudits personlig rådgivning från de försäkringsbolag som är knutna till företagets pensionsavtal.

– Att gå över till en lättillgänglig och digital tjänst som Lifeplan kändes naturligt eftersom våra anställda använder digitala verktyg hela tiden i sitt dagliga arbete. Det var också viktigt för oss att rådgivningen skulle vara neutral, och inte baseras på kick-backs till rådgivarna. Som arbetsgivare ska vi inte ta ställning för hur medarbetarna placerar sitt pensionskapital.

Ett annat skäl till att IFS valde att erbjuda sin pensionsrådgivning via Lifeplan är att man ville samla allt som rör personalförmåner i Benifys portal, där Lifeplans tjänst finns integrerad. Att erbjuda samma tjänst till alla ökar dessutom likvärdigheten i organisationen.

– Vi har tre olika pensionsavtal, så istället för att skicka medarbetarna till tre olika ställen för rådgivning ville vi erbjuda en likvärdig tjänst som fungerar för alla anställda, oavsett försäkring, förklarar Charlotta.

Vill du veta mer om hur du kan erbjuda oberoende pensionsrådgivning till dina medarbetare? Ladda ner ett infoblad om Lifeplan.

En viktig del av ett attraktivt förmånsutbud

Jesper-Lundkvist-AnturaPensionsförmåner är en viktig del av det totala förmånsutbudet för den som vill vara en attraktiv och omtänksam arbetsgivare. Det menar Jesper Lundkvist, CFO på det Göteborgsbaserade mjukvaruföretaget Antura:

– Jag tycker att man har ett ansvar som arbetsgivare att förklara för medarbetarna varför det är viktigt med pension och vad det kan innebära att ha för dyra pensionslösningar.


Förutom tjänstepension erbjuds alla Anturas anställda oberoende rådgivning via Lifeplan. Och det är just oberoendet som gör att Jesper helhjärtat kan rekommendera Lifeplan till sina medarbetare:

– Om det hade handlat om rådgivare som tjänar pengar genom provisioner hade jag inte kunnat stå bakom det med gott samvete. Den absolut största fördelen med Lifeplan är att det inte finns någon dold intjäning, vilket annars kan vara väldigt snårigt i pensionsdjungeln.

Som erfaren CFO, och tidigare revisor, har Jesper sett många olika typer av pensionslösningar genom åren, både i Sverige och internationellt:

– Tyvärr är det inte alla arbetsgivare som visar tillräcklig omsorg om medarbetarna på det här området. Därför känns det jättekul att vi på Antura inte bara erbjuder tjänstepension, som ju är en väldigt bra förmån i sig, utan också ger medarbetarna möjlighet att kunna förvalta den på bästa sätt genom Lifeplan.

Läs gärna mer om hur Lifeplan har gett Anturas medarbetare nyttiga aha-upplevelser om pensionen.


Vill du också få aha-upplevelser som hjälper dig att förstå det svenska pensionssystemet bättre, både ur ett medarbetar- och arbetsgivarperspektiv? Då ska du lyssna på vårt inspelade webbinarium med Lifeplans pensionsexpert. 

WEBBINARIUM