5 sätt att värna din mentala hälsa i en osäker tid

Senast uppdaterad: 2020-05-045 minuters läsning
Prenumerera på vår blogg

Det pågående utbrottet av coronaviruset covid-19 har försatt hela världen i ett tillstånd av stor osäkerhet. Som en följd av detta känner sig många människor hjälplösa, stressade och oroliga, vilket kan få negativa effekter på den psykiska hälsan och det allmänna välbefinnandet. I tider av kris och oro är det extra viktigt att slå vakt om sitt psykiska välmående. Här nedan följer fem enkla tips.

1. Minska ditt intag av nyheter

Visst är det viktigt att regelbundet hålla sig uppdaterad om utvecklingen, men ett ständigt flöde av nyheter riskerar att leda till onödigt mycket oro. Under kriser och osäkra tider sprids rykten och spekulationer om värsta tänkbara scenarier snabbt, vilket kan öka stresskänslorna ytterligare.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att begränsa nyhetsintaget till ett fåtal tillfällen om dagen, och välja trovärdiga källor, för att minska oron och undvika rykten och desinformation:

Ingen vet med säkerhet hur de närmaste månaderna kommer att utvecklas, vilket gör det viktigt att inte fästa för stor vikt vid spekulationer. Om du använder sociala medier bör du vara extra källkritisk till innehållet i ditt flöde, och noggrant tänka igenom vad u själv delar. För att undvika att överlastas av negativa nyheter, eller till och med desinformation, kan det vara bra att begränsa tiden du tillbringar på sociala medier. Balansera också gärna upp negativa nyheter med positiva exempel som kan förmedla en känsla av hopp.

leende-kvinna-kollar-mobil-pa-buss

2. Sätt upp rutiner och håll fast vid dem

Många arbetar just nu hemifrån under betydligt längre tid än vanligt. Detta ökar vikten av vardagliga rutiner. Vi är alla vanemänniskor, och en tydlig och konsekvent struktur för arbetsdagarna hjälper oss att fokusera på att få klart viktiga uppgifter, upprätthålla produktivitet och motivation, men också att minska vår stress.

Ett exempel på en enkel rutin kan vara att sätta väckarklockan på ringning vid samma tid varje arbetsdag, äta en hälsosam frukost, göra enkla hemmaträningspass och ta minst 30 minuters sammanhängande lunchrast. Rutiner kan hjälpa oss att anpassa oss till en ny situation, skapa och upprätthålla hälsosamma vanor och minska stressnivåerna.

Sömnen är också viktig. Försök gå och lägga dig vid ungefär samma tid varje kväll, och läs gärna i en bok en stund innan du somnar. Långvarig sömnbrist minskar vår förmåga att hantera stress, och försämrar dessutom immunförsvaret.

3. Var kreativ

Social distansering gör att många tillbringar mer tid än vanligt inomhus. Det kan förstås kännas tråkigt – men också bli en möjlighet att komma igång med ett kreativt projekt. Finns det något du länge har velat göra, men inte haft tid med? Kanske lära dig spela ett instrument, starta en blogg, måla, baka eget bröd, lära dig ett nytt språk, eller bara göra lite extra fint hemma? Använd inomhustiden klokt och gör något kreativt.

4. Håll dig frisk och i form

Fysisk aktivitet hjälper till att bygga upp immunförsvaret och producera endorfiner –signalsubstanser i hjärnan som får oss att må bra – vilket bidrar till att minska stresshormonerna i kroppen.

Enligt Anders Hansen, överläkare i psykiatri, är fysisk aktivitet en “dundermedicin för hjärnan” som kan ge stora positiva effekter på depression, ångest och andra former av psykisk ohälsa. Träning minskar också stress, förbättrar minnet, ger bättre sömn och ökar det allmänna välbefinnandet.

Många gym erbjuder just nu liveströmmade träningspass för sina medlemmar. Även utan gymmedlemskap finns det gott om sätt att träna hemma, eller ute i naturen. Det viktigaste är att du rör på dig regelbundet, även om du ”bara” promenerar.

sneakers-promenad-utomhus

5. Håll kontakten

Flera studier visar att sociala relationer – inklusive dem med kollegorna på jobbet – är bland de viktigaste faktorerna för att göra oss lyckliga. I blogginlägget I tider av social distansering behöver vi bli sociala på distans kan du läsa mer om vikten av sociala kontakter för att vi människor ska kunna må bra.

Se därför till att hålla en kontinuerlig kontakt med vänner och kollegor, även när ni inte kan ses fysiskt på arbetsplatsen. Skicka positiva och motiverande mejl och meddelanden, som medarbetarna på tyska Derby Cycle i blogginlägget ovan. Utöver dagliga eller veckovisa avstämningar med teamet, varför inte ha digitala fikaraster, lunchpromenader över telefon eller en AW med online-quiz?


Missa inte denna intervju med Braives chefspsykolog om pandemins effekt på vår mentala hälsa, och vilka digitala verktyg som kan förebygga långsiktiga besvär.